Research Article

KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI

Number: Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN'e Armağan December 30, 2021
EN TR

KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI

Abstract

Edebiyatın en fazla ilişkili olduğu bilim dallarından biri de tarihtir. Roman türünde kaleme alınmış birçok eserde yazarlar tarihî olayları konu olarak işler. Tarık Buğra’nın Küçük Ağa ve Kemal Tahir’in Yorgun Savaşçı romanı kurtuluş mücadelesini ele alan iki tarihî romandır. Her iki roman da Kuvayımilliye’nin kuruluşu ve devamında yaşanan olayları ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır. Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı’da Çerkez Ethem yardımcı karakterlerden biri olarak okuyucunun karşısına çıkar. Bu çalışmanın giriş kısmında öncelikle karşılaştırmalı edebiyat hakkında özet bilgiler verilmiş, bu iki romanın neden seçildiği açıklanmış, Kuvayımilliye ile ilgili açıklamalar yapılmış son olarak da Çerkez Ethem ve onun çevresinde gelişen olaylarla ilgili birtakım bilgiler çeşitli çalışmalardan doğrudan alıntılar yapılmak suretiyle aktarılmaya çalışılmıştır. Giriş bölümünün ardından gelen bölümde Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı romanlarının genel tanıtımı yapılmıştır. Çalışmanın son ve en kapsamlı bölümündeyse Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı romanlarındaki Çerkez Ethem karakteri karşılaştırmalı bir şekilde tahlil edilmeye çalışılmıştır. Bu makale çalışmasıyla, Tarık Buğra’nın Küçük Ağa ve Kemal Tahir’in Yorgun Savaşçı romanlarındaki karakterlerden biri olan Çerkez Ethem’in bu eserlerin olay örgüleri içerisinde nasıl yer aldığı karşılaştırmalı bir şekilde ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. Aslaner, A. (2011). Kurmaca anlatıda anlatabilirlik’in stilistik tezahürü olarak anlatıcı özne üzerine bir mukayese: Küçük Ağa ve Yorgun Savaşçı. Yüksek Lisans Tezi, T.C. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  2. Buğra, T. (2011). Küçük Ağa (18. b.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  3. Cihangir, M. (2020). Kültürlerarası ve Disiplinlerarası Boyutuyla Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 6(3), 328 -343.
  4. Coşkun, S. (2006). Kemal Tahir -şahsiyeti, eserleri, fikirleri. Doktora Tezi, T.C. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  5. Çevik, A., Koç, G., Şerbetçi, K. (2019). Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük 12. sınıf ders kitabı (2. b.). Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  6. Kemal Tâhir (1973). Yorgun Savaşçı (5. b.). Ankara: Bilgi Yayınevi.
  7. Turan, K. (1995). Çerkez Ethem. Yüksek Lisans Tezi, T.C. İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  8. Uzun, Z. (2008). Milli Mücadele’de Çerkez Ethem ve Kuva-yı Seyyare’nin faaliyetleri (1919-1920). Yüksek Lisans Tezi, T.C. Selçuk Üniversitesi, Konya.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2021

Submission Date

September 20, 2021

Acceptance Date

November 2, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN'e Armağan

APA
Uğurlu, Y. S. (2021). KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan, 179-189. https://izlik.org/JA78XE77ZT
AMA
1.Uğurlu YS. KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;(Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan):179-189. https://izlik.org/JA78XE77ZT
Chicago
Uğurlu, Yavuz Selim. 2021. “KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan: 179-89. https://izlik.org/JA78XE77ZT.
EndNote
Uğurlu YS (December 1, 2021) KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan 179–189.
IEEE
[1]Y. S. Uğurlu, “KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI”, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan, pp. 179–189, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78XE77ZT
ISNAD
Uğurlu, Yavuz Selim. “KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan (December 1, 2021): 179-189. https://izlik.org/JA78XE77ZT.
JAMA
1.Uğurlu YS. KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;:179–189.
MLA
Uğurlu, Yavuz Selim. “KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan, Dec. 2021, pp. 179-8, https://izlik.org/JA78XE77ZT.
Vancouver
1.Yavuz Selim Uğurlu. KÜÇÜK AĞA VE YORGUN SAVAŞÇI ROMANLARINDAKİ ÇERKEZ ETHEM KARAKTERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR TAHLİL ÇALIŞMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2021 Dec. 1;(Özel Sayı - Prof. Dr. Halil ÇEÇEN’e Armağan):179-8. Available from: https://izlik.org/JA78XE77ZT

Dicle University
Journal of Social Sciences Institute (DUSBED)