Research Article

Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları

Number: Mehmet Akif ve İstiklal Marşı December 29, 2021
TR EN

Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları

Abstract

Safahat, okurunu metinlerarasılık açısından değerlendirmeye çağıran bir eser olarak karşımızda durmaktadır. Pek çok eserden izler taşıyan Safahat, bu izler sayesinde katmanlı bir söylem gücüne kavuşur. Bostan ve Gülistan, Safahat’ta açık ve gizli metinlerarası ilişkilerin olduğu eserlerin başında gelir. Bazı yerlerde sadece bir gönderge, bazı yerlerde ise anametinsellik ve türev ilişkileri söz konusudur. Bostan ve Gülistan, Mehmet Âkif’in yaptığı yeniden okuma sayesinde kimi yerlerde yeni bir bağlama kavuşmuş, Safahat’a bu yansımıştır. Eserdeki kimi kavramlar Mehmet Âkif tarafından 20. yy’ın ahlak ve zihniyet dünyasının kavramlarına dönüştürülmüştür. Çalışmamızda bu dönüşümün hangi bağlamlarda gerçekleştiğini göstermeye gayret ettik. Diğer taraftan Mehmet Âkif, Bostan ve Gülistan’ı sadece dönüştürmemiş, yorumsal üst metinsellik bağlamında, Safahat’ın neredeyse tamamına yayılan eserden mânâ devşirmiştir. Bu da ayrıca eğildiğimiz bir konu olmuştur. Safahat’a Bostan ve Gülistan’ın yansımasını ortaya koymak bir bakıma eserin dönem-zihniyet ve yeni ahlak telakkisiyle nasıl değerlendirildiğini de ortaya koymak demektir. Biz de çalışma boyunca bu değerlendirmeyi yapmaya çalıştık.

Keywords

References

  1. Akay, H. Şiiri Yeniden Okumak ( Bir Yapıçözümleme Girişimi) İstanbul. Akademik Kitaplar. (2009)
  2. Aktulum, K. Metinlerarası İlişkiler. Ankara. Öteki Yayınevi. (2000)
  3. Aktulum, K. "Metinlerarasılık Görüngüsünde Gerçeklik ya da Metnin Göndergeselliği". Bilig (2018 )
  4. Çantay, H.B. Âkifname, Ahmet Sait Matbaası, İstanbul. (1966)
  5. Ersoy. M.A. Safahat. Diyanet Vakfı Yayınları. Ankara. (2008)
  6. Ersoy, M.A. Sebîlürreşâd. Haz. Ertuğrul Düzdağ. Cild 9 - Aded 209- Sayfa 7. İstanbul. Bağcılar Belediyesi Kültür Yayınları. (2017)
  7. Kara. İ. İslamcıların Siyasi Görüşleri. İz Yayıncılık. İstanbul. (1994)
  8. Karakoç, S. Mehmet Akif, Diriliş Yayınları, İstanbul. (1974)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 29, 2021

Submission Date

September 22, 2021

Acceptance Date

November 28, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: Mehmet Akif ve İstiklal Marşı

APA
Özsaray, Y. E. (2021). Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, Mehmet Akif ve İstiklal Marşı, 179-209. https://doi.org/10.30767/diledeara.1048670
AMA
1.Özsaray YE. Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2021;(Mehmet Akif ve İstiklal Marşı):179-209. doi:10.30767/diledeara.1048670
Chicago
Özsaray, Yunus Emre. 2021. “Bostan Ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları”. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, no. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı: 179-209. https://doi.org/10.30767/diledeara.1048670.
EndNote
Özsaray YE (December 1, 2021) Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları. Dil ve Edebiyat Araştırmaları Mehmet Akif ve İstiklal Marşı 179–209.
IEEE
[1]Y. E. Özsaray, “Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları”, Dil ve Edebiyat Araştırmaları, no. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı, pp. 179–209, Dec. 2021, doi: 10.30767/diledeara.1048670.
ISNAD
Özsaray, Yunus Emre. “Bostan Ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları”. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı (December 1, 2021): 179-209. https://doi.org/10.30767/diledeara.1048670.
JAMA
1.Özsaray YE. Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2021;:179–209.
MLA
Özsaray, Yunus Emre. “Bostan Ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları”. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, no. Mehmet Akif ve İstiklal Marşı, Dec. 2021, pp. 179-0, doi:10.30767/diledeara.1048670.
Vancouver
1.Yunus Emre Özsaray. Bostan ve Gülistan’ın Metinlerarası İlişkiler Bağlamında Safahat’a Yansımaları. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2021 Dec. 1;(Mehmet Akif ve İstiklal Marşı):179-20. doi:10.30767/diledeara.1048670

Cited By

Journal of Language and Literature Studies is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).