Research Article

Yunus Emre’nin Meşhur ve Meçhul Bir Şiiri Üzerine Bazı Mülahazalar

Number: 28 October 25, 2023
  • Muhammet Sani Adıgüzel

Yunus Emre’nin Meşhur ve Meçhul Bir Şiiri Üzerine Bazı Mülahazalar

Öz

Edebî eserleri okurken eserin temasını bilmek metni anlamak için elzemdir. Bununla birlikte, bazı meşhur eserlere dair farklı okumalar ve anlamlandırmalar da mümkün ola- bilmektedir. Çalışmada, Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir” mısraıyla başlayan şiiriyle alakalı bazı mülahazalar bu bağlamda ele alınmaktadır. Şiir, çeşitli nüshalarda ve neşirlerde farklı biçimlerde yer almıştır. Bu farklılıklar; yazımda başkalıklar, bazı kelimeler ve mısra- ların kaynaklar arasında farklılık arz etmesi ve hatta şiirin topyekûn başka bir şiirle karış- tırılması şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Birçok yazar tarafından iktibas edilen, edebî kültürümüzde önemli bir yere sahip şiirin genel anlamına dair okumalar; şiirde hangi ilmin, neyi bilmenin kıymetli olduğunun vurgulandığı noktasını paylaşmaktadır. Diğer taraftan, şiirin ilk mısraı bilhassa tekrarlanan “ilim” kelimesi sebebiyle oldukça farklı yorumların yapılmasına sebep olmuştur. Söz konusu mısraı iki “ilim” kelimesi arasına virgül koyarak “İlim, ilim bilmektir” şeklinde okuyanlar olduğu gibi, “İlim ilim ilmektir” ve “İlim ilmi bilmektir” şeklinde okuyanlar da vardır. Bu çalışmada, “İlim ilim” ibaresinin bir tekrar grubu, yani bir ifade tarzı olarak anlaşılmasının uygun olacağını ve mısraın “ilim, bilmek demektir” anlamına geldiği öne sürülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abdülbâki (1932). Kaygusuz Vize’li Alâeddin. İstanbul: Remzi Kütüphanesi.
  2. Akyüz, Y. (1999). Türk Eğitim Tarihi. İstanbul: Alfa Yayınları.
  3. Alptekin, T. (1982). Kompozisyon Bilgisi. Ankara: Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Yayınları.
  4. Belgin, A. T. (2013). Annem Derdi ki… İstanbul: Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş.
  5. Bilginer, R. (2001). Yunus Emre. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
  6. Cündioğlu, D. (2003). “Bilmek Bilmeyi Bilmektir (I)”, Yeni Şafak Gazetesi, 20.12.2003. https://www.yenisafak.com/arsiv/2003/aralik/20/dcundioglu.html Erişim tarihi:28.04.2023
  7. Cündioğlu, D. (2003). “Bilmek Bilmeyi Bilmektir (II)”, Yeni Şafak Gazetesi, 21.12.2003. https://www.yenisafak.com/arsiv/2003/aralik/21/dcundioglu.html Erişim tarihi:28.04.2023.
  8. Çelebioğlu, A. (1990). “Yunus’un Bir Şiirinin Şerhi”, haz. Suzan Gürelli, Yunus Emre Sempozyumu (Bildiriler), Ankara: Millî Kütüphane Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Modern Turkish Literature in Turkiye Field

Journal Section

Research Article

Authors

Muhammet Sani Adıgüzel This is me
0000-0002-4616-7899
Türkiye

Early Pub Date

October 23, 2023

Publication Date

October 25, 2023

Submission Date

July 10, 2023

Acceptance Date

August 12, 2023

Published in Issue

Year 1970 Number: 28

APA
Adıgüzel, M. S. (2023). Yunus Emre’nin Meşhur ve Meçhul Bir Şiiri Üzerine Bazı Mülahazalar. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, 28, 130-151. https://doi.org/10.30767/diledeara.1325499

Journal of Language and Literature Studies is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).