Research Article

Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi

Volume: 19 Number: 19 March 21, 2019
EN TR

Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi

Abstract

Temel dil becerilerinden biri olan okuma teknolojide yaşanan gelişmelerin etkisinde kalarak günümüzde ihmal edilen bir beceri durumuna gelmiştir. Son yıllarda eğitimciler, en önemli akademik becerilerden sayılan okumaya karşı öğrencileri isteklendirmek ve ders dışı okuma sürelerini artırabilmek için teknolojinin de işe koşulduğu yeni yöntemlerin arayışı içerisine girmişlerdir. Özellikle mobil cihazların günük yaşamda yaygın olarak kullanılması, okuma becerisi öğretiminde “sesli kitaplar” için yeni uygulama alanlarını ortaya çıkarmıştır. Sesli kitapların yabancı dillerin öğretiminde okuma becerisine etkisi bugüne dek birçok çalışmaya konu olmuştur. Sesli kitapların yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin okumaya yönelik tutumları üzerindeki etkisinin araştırıldığı bu çalışmanın da alana önemli katkılar sağlanacağı düşünülmektedir. Çalışma, B1 düzeyinde Türkçe öğrenen 21 yabancı uyruklu öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama süresi sekiz hafta ile sınırlandırılan çalışma kapsamında, düzeye uygun olarak tercih edilen Türk edebiyatından seçme öyküler yazı ve ses dosyası biçiminde öğrencilere dağıtılmıştır. Çalışma öncesinde öğrencilerin okumaya yönelik tutumlarını belirleyebilmek amacıyla okuma tutum ölçeği uygulanmış, aynı ölçek sekiz haftalık uygulama sonunda tekrar uygulanarak sesli kitapların okumaya yönelik tutumlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin okumaya yönelik tutumlarında uygulama sonunda pozitif yönlü anlamlı bir değişim olduğunu ortaya koymuştur. 

Keywords

References

  1. Ajzen, I. (2005). Attitudes, Personality, and Behaviour (2 ed.). Maidenhead: Open University Press.
  2. Almasi, J. F. (2003). Teaching Strategic Processes in Reading. New York: Guilford Press.
  3. Avrupa Konseyi. (2013). Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Öğrenim, Öğretim ve Değerlendirme (2 ed.). Almanya: telc GmbH.
  4. Bohner, G., & Weanke, M. (2002). Attitudes and Attitude Change. New York: Psychology Press.
  5. Bursuck, W. D., & Damer, M. (2007). Reading Instruction for Students Who are at Risk or Have Disabilities. Boston: Pearson/Allyn and Bacon.
  6. Carnine, D. W., Silbert, J., Kame’enui, J. E., Tarver, S. G., & Jungjohann, K. (2006). Teaching Struggling and At-Risk Readers: A Direct Instruction Approach (3 ed.). Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Merrill Prentice Hall.
  7. Carrell, P. L., Devine, J., & Eskey, D. E. (1988). Interactive approaches to second language reading: Cambridge University Press.
  8. Demirtaş-Madran, H. A. (2012). Tutum, Tutum Değişimi ve İkna (1 ed.). Ankara: Nobel.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 21, 2019

Submission Date

August 16, 2018

Acceptance Date

January 24, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 19 Number: 19

APA
Türker, M. S. (2019). Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, 19(19), 263-286. https://doi.org/10.30767/diledeara.542621
AMA
1.Türker MS. Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2019;19(19):263-286. doi:10.30767/diledeara.542621
Chicago
Türker, Murat Sami. 2019. “Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları 19 (19): 263-86. https://doi.org/10.30767/diledeara.542621.
EndNote
Türker MS (March 1, 2019) Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları 19 19 263–286.
IEEE
[1]M. S. Türker, “Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi”, Dil ve Edebiyat Araştırmaları, vol. 19, no. 19, pp. 263–286, Mar. 2019, doi: 10.30767/diledeara.542621.
ISNAD
Türker, Murat Sami. “Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Dil ve Edebiyat Araştırmaları 19/19 (March 1, 2019): 263-286. https://doi.org/10.30767/diledeara.542621.
JAMA
1.Türker MS. Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2019;19:263–286.
MLA
Türker, Murat Sami. “Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Dil Ve Edebiyat Araştırmaları, vol. 19, no. 19, Mar. 2019, pp. 263-86, doi:10.30767/diledeara.542621.
Vancouver
1.Murat Sami Türker. Sesli Kitapların Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okumaya Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları. 2019 Mar. 1;19(19):263-86. doi:10.30767/diledeara.542621

Cited By

Journal of Language and Literature Studies is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).