BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK

Number: 48 April 28, 2016
TR

BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK

Abstract

Bilgi çağı yapısı itibariyle karmaşıklığın ve kompleks problemlerin var olduğu bir dönemdir. Tüm bu karmaşık ve kompleks problemlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınıp çözülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bütüncül yaklaşımı sergileyebilecek liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu lider, sürdürülebilir lider olarak adlandırılmaktadır. Çalışmada yeni bir kavram olan sürdürülebilir liderlik konusuyla ilgili yerli ve yabancı literatürde yer alan kaynaklar incelenerek, kavramın sınırlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Amaca yönelik olarak literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.

Bilgi toplumunun yaşadığı sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel problemleri gören, anlayan ve bunlara ilişkin kaygılarıyla beraber çevresinde yer alan bireylere vizyon çizen ve onları organize eden liderlik olarak tanımlanan sürdürülebilir liderlik kavramı örgütsel açıdan ele alınarak hangi kişisel özelliklere sahip olduğu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır.  Çalışmanın sonucunda, sürdürülebilir liderliğin sadece günümüz toplumu için değil gelecekte evrilecek yeni toplumun varlığı ve devamlılığı içinde önemli olduğu ve bundan dolayı eğitim sürecinde de bireylere kazandırılması gereken bir liderlik stili olarak ilgili literatürde yer aldığı belirlenmiştir. Bugünü oluşturan dinamikler dünün eseri ise, geleceği oluşturacak olan dinamikler de bugünden şekillenmektedir. Nitekim, sürdürülebilir lider bu dinamikleri şekillendirme de kritik öneme sahip yönlendirici bir kişidir.

Keywords

References

  1. Akdemir, A. (2002). Entelektüel Liderlik. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=104785 (Erişim Tarihi: 23.06.2015).
  2. Akdemir, A. (2008). Vizyon Yönetimi. Bursa: Ekin Yayınevi.
  3. Akins, R., Bright, B., Brunson, T.& Wortham,W. (2013). Effective Leadership for Sustainable Development. Journal of Organizational Learning and Leadership, 11(1), 29-36.
  4. Assad, M. L. (2013). Globalization and the Business Schools: Toward Business and World-Sustainable Leadership. Journal of Teaching in International Business, 24, 168-187.
  5. Barutçu, E. & Akatay, A. (2000). Bilgi Toplumu ve Transformasyonel Liderlik. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 4, 189-201.
  6. Beckhard, R. (2000). Geleceğin Liderleri Üzerine. Hesselbein, F. Goldsmith, M. & Beckhard, R. (Ed), Geleceğin Lideri içinde (s.175-191). İstanbul: Form Yayınları.
  7. Buluç, B. (1998). Bilgi Çağı ve Örgütsel Liderlik. Yeni Türkiye 21. yy. Özel Sayısı, 20(4), 1- 13.
  8. Burns, H., Vaught, H. D. & Bauman, C. (2015). Leadership for Sustainability: Theoretical Foundations and Pedagogical Practices That Foster Change. International Journal of Leadership Studies, 9(1), 131-140.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Publication Date

April 28, 2016

Submission Date

December 3, 2015

Acceptance Date

March 8, 2016

Published in Issue

Year 2016 Number: 48

APA
Yangil, F. M. (2016). BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 48, 128-143. https://izlik.org/JA25BM54KU
AMA
1.Yangil FM. BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;(48):128-143. https://izlik.org/JA25BM54KU
Chicago
Yangil, Fulya Mısırdalı. 2016. “BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 48: 128-43. https://izlik.org/JA25BM54KU.
EndNote
Yangil FM (April 1, 2016) BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 48 128–143.
IEEE
[1]F. M. Yangil, “BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 48, pp. 128–143, Apr. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25BM54KU
ISNAD
Yangil, Fulya Mısırdalı. “BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 48 (April 1, 2016): 128-143. https://izlik.org/JA25BM54KU.
JAMA
1.Yangil FM. BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;:128–143.
MLA
Yangil, Fulya Mısırdalı. “BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 48, Apr. 2016, pp. 128-43, https://izlik.org/JA25BM54KU.
Vancouver
1.Fulya Mısırdalı Yangil. BİLGİ TOPLUMUNDA LİDERLİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2016 Apr. 1;(48):128-43. Available from: https://izlik.org/JA25BM54KU