KEYNESYEN GÖRÜŞ İLE MONETARİST GÖRÜŞÜN YÖNTEM FARKLILIKLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME: 1929 KRİZİ ÖRNEĞİ
Abstract
Bilimsel bir çalışmada belirlenen hedefe uygun bir şekilde ulaşabilmek için gerekli olan tekniklerin seçilmesi ve organizasyonların yapılması anlamına gelen yöntem, iktisat okullarında farklı algılanmaktadır. Çalışmada Keynesyen görüş ile Monetarist görüş karşılaştırılmıştır. Söz konusu ekoller 1929 krizi ekseninde kıyaslanmıştır. Bu iki görüş incelendiğinde; Keynesyen görüşün müdahaleci tavrı, krize dışsal bir şok olarak bakmaları ve krizi parasal bir olgu olarak görmemelerinin yanında, Monetaristlerin liberal yaklaşımları, krizleri değerlendirirken değer yargılarını reddetmesi, krize içsel ve parasal bir olgu olarak bakması aralarındaki temel farklar olarak tespit edilmiştir.
Keywords
References
- AKMAN, V. (1998), Modern Dünyadaki En Büyük Ekonomik Kriz “Asya Krizi Sonrası veMuhtemel Etkileri”, Rota Yayınları, İstanbul.
- ARSLAN, M.(2010), “1929 Krizı ve 2007-2008 KüreselKrizi- Keynesyenizm Açısından Bir Kıyaslama”, Yüksek Lisans Tezi,
- Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. BAKIRTAŞ, İ. TEKİNŞEN, A.(2004), “Dünya Savaşları ve Kriz Arasındaki Etkileşimin Ekonomi Politiği”, Selçuk Üniversitesi
- Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 12 ss. 83-100. BAŞOĞLU, U. PARASIZ İ. ve ÖLMEZOĞULLARI N. (2004), İktisatta Devrimler Karşı Devrimler, Alfa Yayınları, İstanbul.
- BRUNNER, K. & MELTZER, A. H., (1972), “Friedman's Monetary Theory”, Journal of Political Economy, Vol. 80, No. 5 (Sep. - Oct., 1972), pp. 837- 851, Published by: The University of Chicago Press.
- COŞKUN, K. T.(2004), Ekonomik Krizler, Ankara Vergi Denetmenleri DerneğI Yayınları, Ankara.
- ÇAPRAZ, N. (2001), Ekonomik Bunalımların Dünya’da ve Türkiye’deYansımaları, DER Yayınları, İstanbul.
- EĞİLMEZ, M. (2008), Küresel Finans Krizi-Piyasa Sisteminin Eleştirisi, Remzi Kitabevi, 7.Basım, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
August 4, 2015
Submission Date
August 4, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Number: 45