The
cuisine, which has an important role in holiday experience from far in the past
and mostly seen as a by product in destination, today has been an individual
touristic product for all destinations. The countries that aware of this
situation, invest on education facilities to train more qualified human
resources for cuisine works. Over the last decades there has been substantial
improvements on cuisine education in Turkey. But it is difficult to say that
these improvements have reflected to tourism industry sufficiently. The various
researches which has conducted in tourism sector reveals that how low the ratio
of well-educated human resources in tourism sector. It is predicted that the
education level in cuisine department is not higher than the general average of
tourism sector however there is no specific findings about this topic. In this
research, it is aimed to examine the undergraduate tourism students' attitudes
toward especially cuisine department. The research conducted on 309
undergraduate tourism students who are studying on Culinary and Tourism and
Hotel Management assoicate degree programs in Suleyman Demirel University. The
datum of the research collected by using questionnaire method and the
quantitative analyzing methods were used. At the end of the research it is
found that the students' attitudes against the cuisine department are generally
on positive level. Besides this findings, it is determined that students'
attiudes toward cuisine department differentiates significantly by some of
their demographic characteristics and personal features.
Geçmişten
günümüze tatil deneyiminde önemli bir rolü olan, ancak destinasyonda daha çok
bir yan ürün konumunda kalan "mutfak", bugün tüm destinasyonlar için başlı
başına bir turistik ürün haline gelmiştir. Bu durumun farkına varan ülkeler,
mutfak alanında daha nitelikli insan kaynağı yetiştirebilmek için eğitim olanaklarına
yatırım yapmaktadırlar. Yakın geçmişte Türkiye'deki mutfak eğitimi olanaklarında
önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Ancak bu gelişmelerin turizm sektörüne tam
olarak yansıdığını söylemek güçtür. Turizm sektöründe yapılan çeşitli
araştırmalar, sektördeki eğitimli insan kaynağı oranının ne kadar düşük
olduğunu ortaya koymaktadır. Bu konuda her ne kadar spesifik bulgular bulunmasa
da mutfak departmanındaki eğitim düzeyinin de sektörün genel ortalamasından
yüksek olmadığı tahmin edilmektedir. Bu araştırmada turizm ile ilgili eğitim
alan üniversite öğrencilerinin özellikle mutfak departmanına yönelik
tutumlarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma Süleyman Demirel
Üniversitesi'nde ön lisans düzeyinde Aşçılık ve Turizm ve Otel İşletmeciliği
programlarında öğrenim gören 309 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Araştırmanın verileri anket tekniği ile toplanmış ve araştırmada nicel
yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin mutfak departmanına
yönelik tutumlarının genel olarak olumlu sayılabilecek düzeyde olduğu
belirlenmiştir. Bu bulgunun yanı sıra, öğrencilerin mutfak departmanına yönelik
tutumlarının öğrencilerin bir takım demografik karakteristiklerine ve kişisel
özelliklerine göre istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde farklılaştığı bulgulanmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 18, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Issue: 52 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.