Research Article

Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi

Volume: 10 Number: 3 July 31, 2022
EN TR

Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi

Abstract

Yer seviyesinde konumlandırılmış AERONET ağına bağlı güneş fotometreleri ile belirlenen Aerosol Optik Derinliği (AOD), atmosferik aerosollerin izlenmesinde kullanılan temel parametredir. Kısaca, belli bir dalga boyundaki elektromanyetik enerjinin atmosferdeki aerosoller nedeniyle azalması olarak tanımlanan bu parametrenin bir bölgede mekansal ve zamansal değişimlerinin belirlenmesi o bölge atmosferinde aerosol varlığına ve özelliklerine ilişkin önemli bilgiler vermektedir. Bu çalışma kapsamında, ülkemizin de içinde yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde 2008-2018 yılları arasındaki toplam 10 AERONET istasyonunda AOD değişimleri incelenmiştir. Değerlendirmeler farklı zaman dönemleri (yıllık, mevsimlik ve aylık) için ayrı ayrı yapılmıştır. Buna göre, çalışma alanı içinde AOD verilerinin mevsimlere göre farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. İlkbahar ve yaz aylarında büyük AOD değerleri elde edilirken sonbahar ve kış aylarında daha küçük değerler görülmüştür. Türkiye’de yer alan kırsal istasyonda, kentsel istasyona göre daha büyük AOD değerleri elde edilmiştir. Özellikle yaz, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri kırsal istasyonun Afrika ve Asya kaynaklı toz taşınımından en çok etkilendiği mevsimler olup, bu durumun istasyonda büyük AOD değerlerinin ölçülmesine neden olduğu bilinmektedir. Çalışma kapsamında değerlendirilen Türkiye ve yakın çevresinde yer alan 8 AERONET istasyonunda aylık değişimlerin birbirine benzediği, en çok veri sayısına yaz aylarında (Temmuz ve Ağustos) ulaşıldığı görülmüştür. En az veri sayıları ise kış mevsiminde Aralık ve Ocak aylarında elde edilmiştir. Diğer istasyonlardan farklı olarak toz taşınımından etkilendiği bilinen Atina (ATHENS-NOA), Kıbrıs Limasol (CUT-TEPAK), Girit adası (FORTH_CRETE) ve İskeçe (Xanthi) gibi Akdeniz Bölgesi istasyonlarında ilkbahar aylarında, Türkiye’de yer alan kırsal istasyonda olduğu gibi büyük AOD değerleri elde edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen AOD verisi yardımıyla, bölgede yer seviyesindeki partikül madde konsantrasyonlarının tahminine yönelik istatistiksel tahmin modellerinin hazırlanması mümkün olabilecektir.

Keywords

Supporting Institution

TÜBİTAK

Project Number

119Y005

Thanks

Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir (Proje no: 119Y005). Yer bazlı AOD verilerinin temini konusunda National Aeronautics and Space Administration (NASA)’ya teşekkür ederiz.

References

  1. [1]A. I. Calvo, C. Alves, A. Castro, V. Pont, A. M. Vicente ve R. Fraile, “Research on aerosol sources and chemical composition: Past, current and emerging issues,” Atmospheric Research, vol. 120–121, pp. 1–28, 2013.
  2. [2]E. Tutsak ve M. Koçak, “Long-term measurements of aerosol optical and physical properties over the Eastern Mediterranean: Hygroscopic nature and source regions,” Atmospheric Environment, vol. 207, pp. 1–15, 2019.
  3. [3]E. Ozdemir, G. Tuna Tuygun ve T. Elbir, “Application of aerosol classification methods based on AERONET version 3 product over eastern Mediterranean and Black Sea,” Atmospheric Pollution Research, vol. 11, no. 12, pp. 2226–2243, 2020.
  4. [4]K. L. Chan ve K. L. Chan, “Aerosol optical depths and their contributing sources in Taiwan,” Atmospheric Environment, vol. 148, pp. 364–375, 2017.
  5. [5]N. Bellouin, “Aerosols: Role in Climate Change,” Encyclopedia of Atmospheric Sciences, Second Edition, pp. 76–85, 2015.
  6. [6]S. Zhao, H. Zhang, S. Feng ve Q. Fu, “Simulating direct effects of dust aerosol on arid and semi-arid regions using an aerosol-climate coupled system”, International Journal of Climatology, vol. 35, no. 8, pp. 1858–1866, 2015.
  7. [7]T. H. Zhang ve H. Liao, “Aerosol absorption optical depth of fine-mode mineral dust in eastern China,” Atmospheric and Oceanic Science Letters, vol. 9, no. 1, pp. 7–14, 2016.
  8. [8]T. Banerjee, M. Kumar, R. K. Mall ve R. S. Singh, “Airing ‘clean air’ in Clean India Mission,” Environmental Science and Pollution Research, vol. 24, no. 7, pp. 6399–6413, 2017.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 31, 2022

Submission Date

July 1, 2021

Acceptance Date

December 8, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 10 Number: 3

APA
Tezcan, E., Karslıoğlu, S., Tuna Tuygun, G., & Elbir, T. (2022). Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi. Duzce University Journal of Science and Technology, 10(3), 1241-1254. https://doi.org/10.29130/dubited.960072
AMA
1.Tezcan E, Karslıoğlu S, Tuna Tuygun G, Elbir T. Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi. DUBİTED. 2022;10(3):1241-1254. doi:10.29130/dubited.960072
Chicago
Tezcan, Elif, Selin Karslıoğlu, Gizem Tuna Tuygun, and Tolga Elbir. 2022. “Türkiye Ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri Ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal Ve Mekansal Değişimi”. Duzce University Journal of Science and Technology 10 (3): 1241-54. https://doi.org/10.29130/dubited.960072.
EndNote
Tezcan E, Karslıoğlu S, Tuna Tuygun G, Elbir T (July 1, 2022) Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi. Duzce University Journal of Science and Technology 10 3 1241–1254.
IEEE
[1]E. Tezcan, S. Karslıoğlu, G. Tuna Tuygun, and T. Elbir, “Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi”, DUBİTED, vol. 10, no. 3, pp. 1241–1254, July 2022, doi: 10.29130/dubited.960072.
ISNAD
Tezcan, Elif - Karslıoğlu, Selin - Tuna Tuygun, Gizem - Elbir, Tolga. “Türkiye Ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri Ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal Ve Mekansal Değişimi”. Duzce University Journal of Science and Technology 10/3 (July 1, 2022): 1241-1254. https://doi.org/10.29130/dubited.960072.
JAMA
1.Tezcan E, Karslıoğlu S, Tuna Tuygun G, Elbir T. Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi. DUBİTED. 2022;10:1241–1254.
MLA
Tezcan, Elif, et al. “Türkiye Ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri Ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal Ve Mekansal Değişimi”. Duzce University Journal of Science and Technology, vol. 10, no. 3, July 2022, pp. 1241-54, doi:10.29130/dubited.960072.
Vancouver
1.Elif Tezcan, Selin Karslıoğlu, Gizem Tuna Tuygun, Tolga Elbir. Türkiye ve Yakın Çevresinde Güneş Fotometreleri ile Elde Edilen Aerosol Optik Derinliği Verisinin Zamansal ve Mekansal Değişimi. DUBİTED. 2022 Jul. 1;10(3):1241-54. doi:10.29130/dubited.960072

Cited By