İstanbul ilindeki restoran işletmelerinde kullanılan menü kartlarının mikrobiyal kontaminasyon yönünden değerlendirilmesinin amaçlandığı çalışma kapsamında amaçlı (kasti) örnekleme metodu kullanılarak İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde faaliyet gösteren 25 restoran işletmesindeki basılı menülerden steril kit kullanılarak örnekler alınmıştır. Örneklerde Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri bakılmış olup, örnekler uygun sıcaklık ve sürede inkübasyona bırakılmıştır. Bu bakterilerin seçilmesindeki amaç kişisel hijyen ve insan kaynaklı bulaş hakkında indikatör olmalarıdır. İnkübasyon sonucunda numunelerin E. Coli ve S. aureus yönünden ortalama değerleri sırasıyla 0,84kob/10cm2 ve 0,99kob/10cm2 olarak tespit edilmiştir. Elde dilen bulgular incelendiğinde menü kartlarının mikrobiyal yükünün özellikle S. aureus yönünden yüksek olduğu, E. coli yükünün ise mevcut olup S. aureus kadar yüksek olmadığı görülmüştür. S. aureus insan orjinli, E. coli ise fekal kaynaklı bir mikroorganizma olduğundan akıllara gelebilecek temel nokta el ve kişisel hijyen konusudur. Menülerin her müşteri tarafından temas edilen bir araç olması özellikle mikrobiyal açıdan kontaminasyona ve hastalık bulaş riskine önemli zemin hazırlamaktadır. Konuyla ilgili kişisel hijyene ve el hijyenine önem verilmesi yadsınamaz bir gerekliliktir. Restoran işletmeleri fiziksel menüleri kimyasal dezenfektanlardan etkilenmeyecek materyaller ile kaplayıp periyodik olarak dezenfekte edebilir ya da dijital QR menülere yönelebilir. Alınacak bu gibi önlemler ile toplu gıda tüketim ortamlarındaki hijyenik koşulların sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır.
Physical menu cards containing the list of food and beverages served in restaurants are objects that pose a risk of microbial contamination due to contact with many guests and must be checked in terms of hygiene. This study aimed to examine the menu cards used in restaurant businesses in Istanbul in terms of microbial contamination. In the study, samples were taken from the printed menus of 25 restaurants operating in the Kadıköy district of Istanbul using the purposeful (intentional) sampling method using a sterile ready-made kit. Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria were examined in the samples and the samples were incubated at the appropriate temperature and time. As a result of incubation, the average values of the samples in terms of E. coli and S. aureus were determined as 0.84 cob/10 cm2 and 0.99 cob/10 cm2, respectively. When the obtained findings were examined, it was seen that the microbial load of the menu cards was especially high in terms of S. aureus, and the E. coli load was present but not as high as S. aureus. Since S. aureus is of human origin and E. coli is a fecal microorganism, the main point that comes to mind is the issue of hand and personal hygiene. The fact that menus are a tool that is touched by every customer paves the way for contamination and the risk of disease transmission, especially in terms of microbial contamination. It is an undeniable necessity to attach importance to personal hygiene and hand hygiene in this regard. In this context, restaurant businesses can cover physical menus with materials that will not be affected by chemical disinfectants and disinfect them periodically or turn to digital QR menus. It is thought that the sustainability of hygienic conditions in mass food consumption environments can be ensured with such measures.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Conference Proceeding |
Authors | |
Early Pub Date | December 26, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | February 14, 2024 |
Acceptance Date | December 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |