EN
TR
SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Abstract
Doğal kaynakların giderek azalması, küresel ısınma, iklimlerin değişmesi gibi küresel sorunlar, son yıllarda insanlığın gündemini meşgul eden en önemli ortak konular arasındadır. Modern bireyin kentsel yaşam biçimleri, çok sayıda ürünün günlük olarak kullanılmasını içermektedir. Ancak az sayıda insan bu ürünlerin nasıl üretildiğini ve bu süreçte hangi çevresel ve sosyo-ekonomik etkilerin meydana geldiğine kafa yormaktadır. Buna karşılık milyonlarca tüketici kullandıkları ürünlere artık ihtiyaç duymadıklarında bu ürünlerin yeniden kullanılabilir olmasına ya da geri dönüştürülmesine dikkat etmemektedir. Bununla birlikte günümüz modern bireyi için bir ürünü satın alırken ve kullanırken, bir yaşam döngüsü perspektifi kapsamında doğal kaynakların tüketimi, olumsuz ekolojik etkiler, çevresel bozulma, iklim değişikliği, finansal çevresel maliyetler gibi ürün ile ilgili tüm etkileri düşünmek önemlidir. Aksi takdirde bu çevresel etkiler hem insanlara hem de topluma ciddi zararlar verebilmektedir. Dolayısıyla insanların tüketimlerini çevreyi göz önünde bulundurarak yapmaları bir sosyal sorumluluk hareketi olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı sosyal sorumlu tüketimin çevreci tüketime etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında Sivas ilinde yaşayan, kolayda örnekleme metoduyla belirlenen 398 kişiyle yüz yüze anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda; çevresel kaygı üzerinde sosyal ve ekonomik destek boyutunun etkisinin olduğu ve çevresel bilinç üzerinde sosyal destek boyutunun etkisinin olduğu; ancak ekonomik destek boyutunun etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Alnıaçık, Ü. (2010). Çevreci Yönelim, Çevre Dostu Davranış Ve Demografik Özellikler: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 10 (20), 507-532.
- Ay, Ufuk. (2017). Çevreci Tüketim Davranışlarının Değer-İnanç-Norm Kuramı Temelinde İncelenmesi. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, Cilt 9 Sayı 1, Haziran 2017, 1-33.
- Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. 12. Baskı. Pegem Yayıncılık, Ankara Çabuk, S. ve Nakıpoğlu, B. (2003). Çevreci Pazarlama ve Tüketicilerin Çevreci Tutumlarının Satın Alma Davranışlarına Etkileri ile İlgili Bir Uygulama. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(12), 39-54. Çelik, H., Bengül, S. S. ve Acarer, T.(2019). Çevreci Satın Alma Eğilimini Etkileyen Faktörler: İç Ve Dış Cephe Boyalarını Satın Alma Bağlamında Bilecik İlinde Bir Uygulama. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 24, 349-383.
- Dursun, İnci, Kabadayı, Ebru Tümer, Tuğer, Ahmet Tuğrul (2016). Sorumlu Tüketim: Neden? Nasıl? Tüketici Yazıları (V) (Ed. Prof. Dr. Müberra Babaoğul Prof. Dr. Arzu Şener Dr. Esna Betül Buğday). Hacettepe Üniversitesi Tüketici-Pazar-Araştırma-Danışma Test ve Eğitim Merkezi.
- Dursun, İ., Tümer Kabadayı, E. & Tuğer, A. T. (2018). “Çevreci Tüketim Davranışı: Boyutları ve Ölçümü”, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(3), 42-66.
- Hayta, A.B. (2009). Sürdürülebilir Tüketim Davranışının Kazanılmasında Tüketici Eğitiminin Rolü. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 143-151.
- Kalafatis S, Pollard M, East R. ve Tsogas M. (1999). Green Marketing and Ajzen’s Theory of Planned Behaviour: A Cross-Market Examination. Journal of Consumer Marketing, 16(5): 441–460.
- Kim, H-S. ve Damhorst, M. L. (1998). Environmental concern and apparel consumption. Clothing and Textiles Research Journal, 16(3), 126-133.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 30, 2020
Submission Date
January 21, 2020
Acceptance Date
July 29, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 10 Number: 1
APA
Gümüş, N., & Karaca, Ş. (2020). SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 77-88. https://izlik.org/JA76ZX92YW
AMA
1.Gümüş N, Karaca Ş. SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ. DÜSOBED. 2020;10(1):77-88. https://izlik.org/JA76ZX92YW
Chicago
Gümüş, Niyazi, and Şükran Karaca. 2020. “SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (1): 77-88. https://izlik.org/JA76ZX92YW.
EndNote
Gümüş N, Karaca Ş (July 1, 2020) SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 1 77–88.
IEEE
[1]N. Gümüş and Ş. Karaca, “SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ”, DÜSOBED, vol. 10, no. 1, pp. 77–88, July 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76ZX92YW
ISNAD
Gümüş, Niyazi - Karaca, Şükran. “SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/1 (July 1, 2020): 77-88. https://izlik.org/JA76ZX92YW.
JAMA
1.Gümüş N, Karaca Ş. SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ. DÜSOBED. 2020;10:77–88.
MLA
Gümüş, Niyazi, and Şükran Karaca. “SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 1, July 2020, pp. 77-88, https://izlik.org/JA76ZX92YW.
Vancouver
1.Niyazi Gümüş, Şükran Karaca. SOSYAL SORUMLU TÜKETİMİN ÇEVRECİ TÜKETİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ. DÜSOBED [Internet]. 2020 Jul. 1;10(1):77-88. Available from: https://izlik.org/JA76ZX92YW