Bu çalışmada bir kamera tarafından tekrarlanan fotoğrafların kullanıldığı doğrudan zemin tabanlı görsel değerlendirme yapılmıştır. Fenolojideki değişikliklerin, tekrarlanan fotoğraflar kullanılarak kolayca görselleştirilebildiğini ve Parthenocissus quinquefolia L. için sonbahar renklenmesi de dahil olmak üzere önemli fenoloji olaylarının kaydedildiği görülmüştür. P. quinquefolia’nın parçalarının şeker içeriği yapraklar için 18.95 °Bx ila 9.72 °Bx aralığında, meyveler için 10.99 °Bx ila 16.78 °Bx aralığında ve gövdeler için 5.74 °Bx ila 11.70 °Bx aralığında bulunmuştur. Bununla birlikte, yaprakların Brix değerleri görsel renk derecelendirmeleriyle bir miktar ilişki gösterirken, izlenen örneklerde koyu yeşil renklerden güçlü kırmızımsı renklere kadar değişen renkler mevcuttur. Sonbahar fenolojisinin P. quinquefolia'nn parçalarının şeker içeriği üzerinde belli bir düzeyde etkisi olduğu açıktır. Sonbahar renklenmesinin izlenmesi sırasında P. quinquefolia 'nın beş renklenme dönemi boyunca izlenebileceği önerilmiştir. P. quinquefolia’nın farklı kısımları Mayıs ortasından Aralık ortasına kadar çeşitli seviyelerde renklenme göstermiştir. Bununla birlikte, Kasım ortasına kadar P. quinquefolia'nın tüm yönlerdeki yapraklarında yeşil ve kırmızı tonlar görülebilirken, Kasım sonunda sadece kuzeydoğu yönündeki (V) yapraklar diğerlerine kıyasla oldukça erken, yoğun kırmızı renklenme ve olgunlaşma göstermektedir. Işık seviyesi (lux) de P. quinquefolia’nın sonbahar renklenmesinde önemli bir faktör olarak görülmektedir.
Etik beyana gerek yoktur.
Direct ground-based visual assessment, those that use repeating photography by a camera, has been conducted. We have found that the changes in phenology are easily visualized using repeat photographs, which were visually examined, and key phenology events, including autumn coloration, were recorded for Parthenocissus quinquefolia L. The sugar content of P. quinquefolia’s parts were found to be in range of 18.95 °Bx to 9.72 °Bx for leaves, in range of 10.99 °Bx to 16.78 °Bx for berries and 5.74 °Bx to 11.70°Bx for stems. However, leaf Brix values showed a correlation with visual color ratings, with higher Brix values corresponding to green colors and lower values corresponding to strong reddish colors. It is clear that autumn phenology has an impact on the sugar content of P. quinquefolia's parts to some extent. It is important to note that the 0Bx properties of leaves and berries were found to be sensitive to sampling parts of P. quinquefolia. It was suggested that the autumn coloration of P. quinquefolia could be effectively monitored through five distinct color stages. Different parts of P. quinquefolia showed various levels of coloration from mid-May to mid-December. However, green and red hues are visible on P. quinquefolia’s leaves in all directions until mid-November, while only leaves in the north-east direction (V) at the end of November show rather early, intense red coloration and maturation compared to others. The light level (lux) also appears to be an important factor in the autumn coloration of P. quinquefolia.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Plant Material and Growing |
| Journal Section | Düzce University Faculty of Forestry Journal of Forestry 21(1) |
| Authors | |
| Publication Date | June 30, 2025 |
| Submission Date | September 9, 2024 |
| Acceptance Date | June 11, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 21 Issue: 1 |