Bu çalışmada, FeCl2 ve FeCl2’e ilaveten linalool molekülü uygulanması ile meydana gelen sıçan karaciğer ve
böbrek dokusu yağ asit değerlerindeki değişim araştırıldı. Çalışma, kontrol (K) (i.p.,Serum Fizyolojik, n=6), FeCl2
uygulama grubu (Fe) (i.p.,10 mg /kg FeCl2, n=6) ve FeCl2+linalool uygulama (FeL) (i.p.,10 mg /kg FeCl2+120mg/kg Linalool) olmak üzere üç grupta gerçekleştirildi. Uygulama sonrası gruplardan elde edilen dokular gerekli ekstraksiyon işlemleri yapıldıktan sonra gaz kromatografi (GC) cihazında yağ asidi değerlerinin hesaplanması ve istatistiksel olarak karşılaştırılması gerçekleştirildi. Tüm deney gruplarına ait karaciğer ve böbrek dokularında C14:0- C22:6n3 arası yağ
asit değerleri (%) tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre, karaciğer Fe grubu C18:1n7, C20:4n6 ve C22:6n3 değerlerinde K grubuna göre azalmalar tespit edilirken, FeL grubundaki C20:4n6 ve C22:6n3 yağ asitlerinin değerinde Fe grubuna göre istatistiksel olarak artışlar tespit edildi. (P<0.05). Benzer şekilde böbrek dokusunun Fe grubundaki C16:1n9, C20:4n6, C22:5n3 ve C22:6n3 yağ asit değerlerinde K grubuna göre azalmalar hesaplanırken, aynı dokunun FeL grubundaki C16:1n9, C20:4n6 ve C22:6n3 yağ asit değerlerinde artışlar tespit edildi (p<0,05). Hem karaciğer hem de böbrek dokusunun Fe grubundaki total doymamış yağ asit ve çoklu doymamış yağ asit (PUFA) molekül değerleri, K grubuna göre düşük hesaplanırken (p<0,05) FeL grubunda bu yağ asitlerinin değerleri kontrole yakın olarak hesaplandı (p>0,05). Bu çalışmada sonuç olarak, FeCl2’ün her iki dokuda da çoklu doymamış yağ asit kompozisyonunu azalttığı ve linalool molekülünün ise bu etkiye karşı koruyucu bir özelliğe sahip olduğu gösterilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2011 |
Submission Date | March 15, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 1 Issue: 1 |