Writing Rules

MAKALE YAYIN VE YAZIM KURALLARI


Sayın yazarlarımız, Mart 2025 13. Cilt 1. sayımız için makale kabul sürecimiz 11 Kasım’da başlayacaktır. Yeterli makale sayısına ulaşana kadar sistemimiz açık kalacaktır. Makale kabul sistemi kapandıktan sonra hiçbir şeklide makale kabul edilmeyecektir. Çalışmalarınız yazım ve yayın kurallarına uygunluğunu kontrol ediniz. Yazım ve yayın kurallarımıza uymayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayacak ve hakem süreci başlatılmayacaktır. Editörlerin yazım ve yayın kurallarına uymayan makaleyi reddetme hakkı bulunmaktadır. Yabancı dillerde hazırlanan makalelere öncelik tanınacaktır. Yazım kurallarımızda ve şablonumuzda bazı değişiklikler olmuştur. Lütfen yazım kuralları şablonunu inceleyiniz. Anlayışınız ve ilginiz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.
1. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, iletişim bilimleri ile ilgili derleme, araştırma makaleleri, teorik ve kuramsal makalelerin yer aldığı akademik ve hakemli bir dergidir. Kısa adı “e-gifder”dir.
2. e-gifder Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.
3. Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Yazının, kongre, sempozyum veya bir toplantıda bildiri şeklinde sunulmuş olması yayınlanması için engel değildir.
4. Derginin her bir sayısında, lisansüstü tezlerden üretilmiş en fazla 5 çalışmaya yer verilecektir (Lisanüstü tezlerden üretilmiş makale başvurularından bu sayı dikkate alınacaktır) Daha fazla çalışma gönderilmesi halinde çalışmalar derginin ilerleyen sayılarında yayınlanmak üzere değerlendirilebilir (Bu konuda editörler ile iletişime geçebilirsiniz)
5. Makaleler en az iki hakemin olumlu raporuyla yayınlanır. İki hakemden birisinin olumlu diğerinin olumsuz rapor vermesi halinde eser üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin raporu belirleyici nitelik taşır.
6. Dergimize gönderilen bir eserin ilgili sayıda yayınlanması veya yayınlanmaması tamamen editörlerin tasarrufundadır. Editörler gerek gördükleri hallerde süreçleri tamamlanmış eserleri sonraki sayılarda yayınlama tasarrufuna sahiptirler. Yazar, bu dergiye çalışmasını göndermekle bu kuralı önceden kabul etmiş sayılır.
7. Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce'dir. Ancak, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazıların yayınlanması yayın kurulunun kararına bağlıdır.
8. Dergiye, yayınlanması için gönderilen yazılar, dergi kurallarına uygun bir şekilde düzenlenmeli ve çalışmaların gönderimi derginin Dergipark üzerinde yer alan sayfası üzerinden gerçekleştirilmelidir.
9. Dergiye gönderilen yazıların tüm etik ve hukuki sorumluluğu yazara/yazarlara aittir. Dergi sorumluluk kabul etmez. Dergiye gönderilen yazılarla birlikte, "Formlar" linkinde bulunan "Yazar telif hakkı devri " formunun da doldurularak gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yazarların çalışma alanlarını da içeren ve en fazla 75 kelimeden oluşan özgeçmişlerini, iletişim bilgileri (e-mail ve telefon numarası zorunludur) ekli şekilde göndermeleri gerekmektedir.
10. Dergide yayınlanan yazıların telife konu tüm hakları e-gifder’e aittir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmez.
11. Yayımlanması için gönderilen çalışmaların akademik yazım kurallarına uyularak hazırlanmış olması gerekmektedir.
12. Makalenin yayın sürecine ilişkin tüm gelişme ve sonuçlar online olarak 1. yazara bildirilir.
13. Yayınlanmak üzere e-gifder’e gönderilen çalışmalar önce editör tarafından incelenir, daha sonra yayın kurulunun görüşüne sunulur ve yayın kurulunun olumlu görüşünden sonra değerlendirme için hakemlere gönderilir. Hakem değerlendirmelerinden olumlu görüşle geçmiş, talep edilen gerekli düzeltmelerin gerçekleştirildiği ve eksikliklerin yazarı tarafından giderildiği çalışmalar yayın sırasına alınır ve ardından yayınlanır.
14. Makalelerin hakem değerlendirme sürecinin kör hakem usulüne göre yürütülmesi nedeniyle yükleme yapılacak makalelerde yazarlara ait ya da çalışma sahibi yazar/yazarların adlarını belli edecek nitelikte çalışma başlığına ait her hangi bir bilgiye yer verilmemesi gerekmektedir. Yazar ve çalışmaya ilişkin bilgiler ilgili çalışmanın hakem süreci tamamlanmasını takiben çalışmaya eklenilecektir. Çalışmanın tez özeti, sunulmuş bir bildiri vs. olması durumunda editör mesajla bilgilendirilmelidir.
15. Yüksek lisans ve doktora tez özetleri ile tezden türetilen tüm eserler de diğer çalışmalarla benzer biçimde hakem değerlendirme sürecine tabi tutulacaktır.
16. Makale gönderimi esnasında yazar ya da yazarlar için özgeçmiş hazırlanmalı (word ya da pdf) ve ek dosyalar bölümüne yüklenmelidir.
17. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında katılımcılara bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. İlgili bilgiler, hakem süreçlerinin tamamlanmasından sonra şablondaki dipnot kısmında belirtilen kısma eklenilecektir.
18. Etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalarda sorumlu yazarın bir word dosyasına "Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi kapsamında değerlendirilmek üzere göndermiş olduğum/olduğumuz '..................' başlıklı bu çalışma etik kurul izni gerektirmemektedir." ifadesini ekleyip imzalayarak sisteme yüklemesi gerekmektedir.
19. Tüm çalışmalar için intihal raporu gereklidir. Çalışmaya dair intihal raporu kaynakça dahil edilmeksizin alınmalı ve kaynakça hariç alınan intihal raporunda benzerlik oranın %20 ve üzerinde olmaması gerekmektedir.
20. a) Tek yazarlı çalışmalarda yazar tarafından aşağıda yer alan iki maddeye yönelik açıklama yapılması ve belgenin yazar tarafından imzalanıp sisteme yüklenilmesi gerekmektedir:
- Destekleyen Kurum / Kuruluşlar:
- Çıkar Çatışması:
b) İki ya da daha fazla yazarlı çalışmalarda ise yazar tarafından (sorumlu yazar temsilinde) aşağıda yer alan üç maddeye yönelik açıklama yapılması ve belgenin tüm yazarlar veya sorumlu yazar tarafından imzalanıp sisteme yüklenilmesi gerekmektedir:
- Araştırmacı Katkı Oranı:
- Destekleyen Kurum / Kuruluşlar:
- Çıkar Çatışması:
21. Sorumlu yazar makaleyi yüklerken kullanılan kaynakları eksiksiz olarak eklemekle yükümlüdür. Yüklenilen kaynaklar sonraki süreçte hiçbir şekilde değiştirilemeyecektir.

METİN BİR PLAN DÂHİLİNDE; AŞAĞIDAKİ GİBİ HAZIRLANMALIDIR VE ANA METİNDE YER ALAN BAŞLIKLAR NUMARALANDIRILMALIDIR.
Not: Anlaşılmayan Noktalarda Yazım Şablonundan Yararlanabilirsiniz
TÜRKÇE MAKALE BAŞLIĞI
ÖZ
(En az 150, en fazla 250 kelime 9 punto, iki yana yaslı)
Anahtar Kelimeler…………………(9 punto ve 3-5 kelime arasında olmalı)
İKİNCİ DİLDEKİ MAKALE BAŞLIĞI
ABSTRACT
(En az 150, en fazla 250 kelime 9 punto)
Keywords …………………(9 punto ve 3-5 kelime arasında olmalı)
GİRİŞ
1. Lorem ipsum Lorem ipsum Lorem ipsum Lorem (Birinci Başlık)
Ana Metin
1.1. Lorem ipsum Lorem ipsum Lorem (Alt Başlık)
2. Lorem ipsum Lorem ipsum Lorem (İkinci Başlık)
2.1. Lorem ipsum Lorem ipsum Lorem (İkinci Başlığın Alt Başlığı vs)
SONUÇ
KAYNAKÇA
EKLER

• Makalenin başlığı ilk sayfanın başına büyük harflerle bold (koyu) ve ortalı olarak 12 punto, alt başlıkları ise yalnızca ilk harf büyük olmak üzere küçük harflerle sola yaslı 12 punto ile yazılmalıdır. Yazarın adı başlığın hemen altına sağa yaslı olarak 12 punto bold olarak dipnot şeklinde (Örneğin; Ersin DİKER) yazılmalı; yazar birden fazla ise adları alt alta gelecek şekilde ve sıra numarası birbirini takip edecek şekilde yazılmalıdır (Makale sisteme ilk yüklendiğinde yazar bilgilerine yer verilmemelidir. Makale yayın aşamasına geçtikten sonra yazar bilgileri, yazarlar tarafından yazılması için tekrar yazara gönderilecektir) Ayrıca yazarın veya yazarların akademik ünvanı, görev yeri, e-posta adresi ve ORCID bilgileri sayfanın altında dipnot şeklinde 10 punto ile gösterilmelidir. Bu bilgilerin hangi formatta yazılacağını makale şablonumuzdan görebilirsiniz. (Örneğin; Dr. Öğr. Üyesi, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi, ersindiker@gumushane.edu.tr, ORCID: 0000.0000.0000.000x)
• Bütün yazılarda metnin başında Türkçe özet ve altında İngilizce başlık ve İngilizce özet yer almalıdır.
• Özetler 9 punto ile yazılmış ve en az 150, en fazla 250 kelimeyi aşmayacak şekilde olmalıdır. “ÖZ” ve “ABSTRACT” başlığı ortalanarak bold (koyu) ve 12 punto ile yazılmalıdır. Yazı başka bir dilde yazılmışsa başlığın ve özetin Türkçe tercümeleri yer almalıdır. Özetler, çalışmanın amacı, yöntemi, bulguları, sonucu ve orjinalliği gibi konularda kısaca bilgi verecek şekilde olmalıdır.
• Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar A4 kağıdı boyutunda, başlıklar 'Calibri' yazı stili, metin ise “Times New Roman” yazı stili, iki yana yaslı, 1,5 satır aralığı ve 12 punto ile Word programında yazılmalıdır. Paragraf aralığı önce 0nk, sonra 6nk olmalıdır.
• Yazıda paragraflar, girintili (1,25 cm) olmalıdır.
• Yazılarda sayfa numarasına yer verilmemelidir.
• Yazı, çizim veya grafiklerin yazım alanı içinde olmalarına dikkat edilmelidir. Resim, şekil ve grafikler “Şekil” adı altında gösterilmelidir. Ayrıca şekil ve grafikler bilgisayarda çizilmeli, sırayla numaralandırılmış olmalı, şekil ve tablolara ait kaynaklar, alt tarafta 9 punto ile verilmeli. Bunun yanında, şekil ve tabloya ait başlıklar (isim) ise 12 punto, kelimelerin ilk harfleri büyük ve ',Calibri' yazı stili ile ortalı olarak yazılmalıdır. Tablo içi metinler 12 punto ile (gerektiğinde 9 puntoya kadar düşürülebilir) ve 'Calibri' yazı stili olarak yazılmalıdır. Tablo içi metinlerde paragraf aralığı önce 0nk, sonra 0nk ve 1 satır aralığında olmalıdır.
• Yazılar; şekil, resim, grafik ve tablolar dahil 30 sayfayı geçmemelidir.
• Sayfa düzeni, üst 3,5 cm, sol 3,5 cm, alt 3 cm, sağ 3 cm boşluk bırakarak oluşturulmalıdır.
Kaynakların Gösterilmesi
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazıların metin içi referansları ve kaynakçaları Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından yayınlanan "Publication Manual of American Psychological APA Stili'nin yedinci sürümüne (APA Style 7th edition) uygun olarak düzenlenmelidir.
• Kaynaklar metin içerisinde parantez arasında sırasıyla yazar soyadları, tarih, sayfa numarası yazılarak verilmelidir.
• Yazar adı ve tarih bilgileri anlatımda geçiyorsa parantez içinde yinelenmemelidir.
• 3 veya daha çok yazar isimli yazılarda “vd” kısaltması kullanılmalıdır.
• Metin içerisinde aynı konuya ait gönderme yapılan kaynaklar birden fazla ise, noktalı virgülle ayrılmalıdır.
• Eğer, yazarın ayın yıl içinde yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, yayın tarihine göre eskiden yeniye doğru bir sıralama yapılarak, aynı yılda yapılan çalışmalar için “a,b,c,…” ibareleri kullanılmalıdır.
• Kısa alıntılar tırnak işareti içinde gösterilmelidir. 4 satırdan uzun alıntılar ise ayrı bir paragraf olarak sağ ve sol 1 cm içeriden olmak üzere blok halinde, 10 punto ile yazılmalıdır. Bu durumda tırnak işareti kullanılmamalıdır.
• Tüzel kişiler tarafından yazılmış eserlerde tüzel kişi adı çok uzun ise veya kısaltılmış biçimi çok biliniyorsa ilk atıftan sonra kısaltma yoluna gidilebilir. Kısaltma kullanılması düşünülüyorsa ilk atıfta kurum adının açık hali yazılmalı ve yanında tırnak içinde kısaltması verilmelidir. Daha sonraki atıflarda sadece kısaltma kullanılmalıdır.
• Aynı anda birden fazla esere gönderme yapılmak istenirse, hepsi tek bir parantez içinde, birbirlerinden noktalı virgül ile ayrılarak verilmelidir. Parantez içinde yazar soyadına göre alfabetik sıra izlenmelidir.
• Aynı yazarın birden fazla eserine aynı anda atıf yapılacaksa yazar yinelenmeksizin tarih sırası küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır.
• Eserin yayın tarihi belli değilse, göndermede tarih yok anlamına gelen “t.y” kısaltılması kullanılmalıdır.
• Kaynakçalar, asılı olarak 1,25 değeri ölçüsünde olmalıdır.
Metin içerisinde kaynak gösterimi ile ilgili bazı örnekler aşağıda sunulmuştur;
Tek yazarlı makale
Parantez içinde kullanım: ..........(Gülsoy, 1999, s. 158).
Parantez dışı anlatı atıf: Gülsoy (1999)
Not: Sayfa numaraları parantez içi atıflarda yıl bilgisinin ardından, anlatı atıflarında ise alıntının sonunda ayrı bir parantez içinde verilmelidir.
İki yazarlı makale
Parantez içinde kullanım: (Elmas ve Duran, 2020, s. 43)
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas ve Duran (2020)
Yazar sayısı üç ve yirmi arası olan makale
Parantez içinde kullanım: (Elmas vd., 2020, s. 43)
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas vd. (2020)
Not: Üç veya daha fazla yazarlı eserler için metin içi kaynak gösterme ilk alıntıdan itibaren kısaltılarak yapılmalıdır. Yeni baskıya göre yalnızca ilk yazarın adı ve devamında ‘‘ve diğerleri’’ (vd.) ifadesine yer verilir. Aynı yazar ya da yazar grubunun aynı yıl içinde yapılmış birden fazla yayınına atıfta bulunulması durumda ilk atıftan başlayarak çalışmaların yıl bilgisinin yanına alfabetik harfler eklenir. Örneğin “İslamoğlu (2019a, 2019b)”
Kitap
Parantez içinde kullanım: (Elmas ve Duran, 2020, s. 43)
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas ve Duran (2020)
Editörlü Kitapta Bölüm
Parantez içinde kullanım: (Elmas, 2020, s. 45)
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas (2020)
Kurum Raporu
Parantez içinde kullanım: (Türkiye İstatistik Kurumu, 2023)
Parantez dışı anlatı atıf: Türkiye İstatistik Kurumu (2023)
Yazarları Belli Olan Kurum Raporu
Parantez içinde kullanım: (Elmas vd., 2023)
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas vd. (2023)
Dergi vb. Süreli Yayınlar
Parantez içinde kullanım: (Kara ve Nehir, 2013)
Parantez dışı anlatı atıf: Kara ve Nehir (2013)
Gazete
Parantez içinde kullanım: (Sabah, 2013)
Parantez dışı anlatı atıf: Sabah (2013)
Sözlük
Parantez içinde kullanım: (Oxford Learner's Pocket Dictionary, 2013)
Parantez dışı anlatı atıf: Oxford Learner's Pocket Dictionary (2013)
Not: Sözlük metin içi kaynak gösteriminde çevrim içi bir sözlük kullanılıyorsa “tarih yok” anlamına gelen “t.y.” kısaltması kullanılır. Örneğin; parantez içi atıflarda, “(Türk Dil Kurumu, t.y.)” şeklinde; parantez dışı anlatı atıflarında ise “Türk Dil Kurumu (t.y.)” şeklinde kullanılır.
Web Sitesi (Tekil Yazar)
Parantez içinde kullanım: (Jenkins, 2013)
Parantez dışı anlatı atıf: Jenkins (2013)
Web Sitesi (Grup ya da Dernek)
Parantez içinde kullanım: (Sinema Yazarları Derneği [SİYAD], 2024)
Parantez dışı anlatı atıf: Sinema Yazarları Derneği [SİYAD] (2024)
Not: Takip eden atıflarda ise yalnızca kısaltma hali kullanılır. Örneğin; parantez içi atıflarda, “(SİYAD, 2024)” şeklinde; parantez dışı anlatı atıflarında ise “SİYAD (2024)” şeklinde kullanılır.
Web Sitesi (Anonim Yazar)
Parantez içinde kullanım: (“SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri Adayları Açıklandı”, 2023)
Parantez dışı anlatı atıf: “SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri Adayları Açıklandı” (2023)
Web Sitesi (Bilinmeyen Tarih)
Parantez içinde kullanım: (Yeryüzü Doktorları, t.y.)
Parantez dışı anlatı atıf: Yeryüzü Doktorları (t.y.)

Çevrim içi Video
Parantez içinde kullanım: (Barış Özcan, 2022)
Parantez dışı anlatı atıf: Barış Özcan (2022)
X (Tweet) Gönderisi
Parantez içinde kullanım: (TÜBİTAK, 2021; Musk, 2022)
Parantez dışı anlatı atıf: TÜBİTAK (2021) ve Musk (2022)
X (Twitter) Kullanıcı Profili
Parantez içinde kullanım: (TÜBİTAK, t.y.; Musk, t.y.)
Parantez dışı anlatı atıf: TÜBİTAK (t.y.) ve Musk (t.y.)
İki veya daha çok kaynak içeren metin içi atıf
Parantez içinde kullanım: …… gelişmiştir (Elmas, 2020; Kara vd., 2010; Yılmaz vd., 2023).
Not: İki veya daha çok kaynaktan yararlanılarak oluşturulan bir metin içi atıfta, kaynak gösterilirken farklı kaynaklar noktalı virgül (;) ile ayrılır. Bu kaynaklar gösterilirken ilk yazara göre isim sırasıyla yazılır.
İkincil kaynaklara atıf
Parantez içinde kullanım: (Elmas ve Duran, 2020, akt. Yılmaz vd., 2023).
Parantez dışı anlatı atıf: Elmas ve Duran (2020, akt. Yılmaz vd., 2023)
Not: Asıl kaynağa ulaşılamadığı durumlarda diğer kaynaktan aktarıldığında metin içi atıflar bu şekilde yazılır.
Not 2: Birincil kaynağın yılının bilinmediği durumlarda metin içi alıntıdan çıkarılmalıdır. Örneğin; Elmas’ın aforizmaları (akt. Kara, 2001, s. 65-75).
Kısaltması Bulunan Gruplara Atıf
Parantez içinde kullanım: (Türk Dil Kurumu [TDK], 2020)
Parantez dışı anlatı atıf: Türk Dil Kurumu (TDK, 2020)
Not: Yaygın kısaltması bulunan grup ya da kurumlara atıfta bulunurken ilk atıfta grup ya da kurumun tam adı yazıldıktan sonra köşeli parantez içerisinde kısaltması verilir. Sonrasında gelen tüm atıflarda ise sadece kısaltması kullanılır. Örneğin; parantez içi atıflarda, “(TDK, 2020)” şeklinde; parantez dışı anlatı atıflarında ise “TDK (2020)” şeklinde kullanılabilir. Ancak kaynakça gösteriminde kurumun tam adı verilmelidir.
Kısaltması Bulunmayan Gruplara Atıf
Parantez içinde kullanım: (Gümüşhane Üniversitesi, 2023)
Parantez dışı anlatı atıf: Gümüşhane Üniversitesi (2023)
NOT: Metin içi atıflarda belirsizliklere yer verilmemelidir. Üç veya daha fazla yazara ait, aynı yayın yılındaki çalışmaların metin içi kısaltmaları birbirine benzeyebilir. Bu tarz durumlarda kaynakları ayırt edebilmek adına yeterli sayıda yazarın adı metin içi kaynak gösteriminde belirtilmelidir.
Örneğin; Elmas, Duran, Kara ve Mutlu (2020)
Elmas, Duran, Kara ve Yılmaz (2020)
Metin içi alıntılarda yayın yılı farklı olsa bile aynı soyadına sahip farklı yazarların isminin baş harfleri de yazılır.
Örneğin; (B. Yılmaz, 2016; K. Yılmaz, 2009)
KAYNAKÇA GÖSTERİM ÖRNEKLERİ
Tek yazarlı makale (Erişim, erişim tarihi, DOI ifadelerini kullanmayınız):
Yücel, S. (2018). Hazır giyim endüstrisinde sürdürülebilir moda. Tekstil ve Mühendis, 25(112), 370- 380. https://doi.org/10.7216/130.075.9920182511211
İki yazarlı makale
Baysu, G. ve Duman, Y. (2016). Why does identity matter? A two-path model to intergroup forgiveness via in-group bias and outgroup blame. Psychological Research, 19(1), 43- 51.
Yazar sayısı üç ve yirmi arası olan makale
Wiskunde, B., Arslan, M., Fischer, P., Nowak, L., Van den Berg, O., Coetzee, L., Juárez, U., Riyaziyyat, E., Wang, C., Zhang, I., Li, P., Yang, R., Kumar, B., Xu, A., Martinez, R., McIntosh, V., Ibáñez, L. M., Mäkinen, G., Virtanen, E., Kovács, A. (2019). Indie pop rocks mathematics: Twenty One Pilots, Nicolas Bourbaki, and the empty set. Journal of Improbable Mathematics, 27(1), 1935–1968. https://doi.org/10.0000/3mp7y-537
Kitap
Özer, M. (2019). 21.Yüzyıl modern yönetimi için geleceğe yön veren yönetim guruları. (3. Baskı). Gazi Kitabevi.
Editörlü Kitap
Aydemir, Ö. ve Köroğlu, E. (Ed.). (2009). Psikiyatride kullanılan klinik ölçekler (4. Baskı). HYB Basım Yayın.
Kitapta Bölüm (bölüm sayfa aralığını veriniz):
Göregenli, M. (2012). Temel kavramlar: Ön yargı, kalıpyargı ve ayrımcılık. K. Çayır ve. M. Ayan Ceyhan (Ed.), Ayrımcılık: Çok boyutlu yaklaşımlar (1. baskı. ss.17-27). Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Ata, B. (2009). Sosyal bilgiler ünitesi kavramı üzerine bazı düşünceler. R. Turan, A. M. Sünbül ve H. Akdağ (Ed.), Sosyal bilgiler öğretiminde yeni yaklaşımlar (ss. 45-56). Pegem Akademi.
Çeviri Kitap
Bauman, Z. (2010). Etiğin tüketiciler dünyasında bir şansı var mı? (F. Ç. İ. Katırcı, Çev.). De Ki Basım Yayım.
Yayımlanmamış Lisansüstü Tez
Bozgöz, A. (2017). Ortaokul 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde ilkçağ tarihi konularından Kadeş antlaşmasının barış eğitimi kapsamında ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
Yayımlanmış Lisansüstü Tez
Mülayim, O. (2020). Senomaniyen–Turoniyen yaşlı boğulmuş Kuzey Arap karbonat platformunda (Güneydoğu Anadolu), OAO 2 kayıtları ve evrimi: Biyostratigrafi sekans stratigrafi sedimantoloji ve duraylı izotop jeokimya bütünleşimi (Yayın No. 647754) [Doktora tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.
Bilimsel Toplantı ve Sempozyum Sempozyum/Panel
Mestçi, S. (2018, 15-17, Kasım). Davranışsal bağımlılıklara genel bir bakış. F. Gökkaya (Oturum başkanı), Bağımlılığın diğer yüzü: Davranışsal bağımlılık içinde [Panel]. 20. Ulusal Psikoloji Kongresi, Ankara, Türkiye.
Bilimsel Toplantı ve Sempozyum Sözlü Sunum
Çınar, M., Doğan, D., & Seferoğlu, S. S. (2015, Şubat 6-8). Eğitimde dijital araçlar: Google sınıf uygulaması üzerine bir değerlendirme [Sözlü sunum]. Akademik Bilişim Konferansı, Eskişehir, Türkiye.

Bilimsel Toplantı ve Sempozyum Poster Sunum
Salman, F. ve Cangöz, B. (2016, 5-7, Eylül). Alzheimer tipi demansta iç kaynaklı ve dış kaynaklı dikkat: duygusal bağlam etkisi [Poster sunumu]. 19. Ulusal Psikoloji Kongresi, İzmir, Türkiye.
Özet Bildiri
Cacioppo, S. (2019, Nisan 25–28). Evolutionary theory of social connections: Past, present, and future [Konferans sunum özeti]. Ninety-ninth annual convention of the Western Psychological Association, Pasadena, CA, Amerika Birleşik Devletleri. https://westernpsych.org/wp-content/uploads/2019/04/WPAProgram-2019-Final-2.pdf
Bilimsel Toplantı ve Sempozyum Dergi, Kitap, Kitap Bölümü Olarak Yayımlanan Konferans Bildirileri
Bedenel, A.-L., Jourdan, L. and Biernacki, C. (2019). Probability estimation by an adapted genetic algorithm in web insurance. In R. Battiti, M. Brunato, I. Kotsireas and P. Pardalos (Eds.), Lecture notes in computer science: Vol. 11353. Learning and intelligent optimization (pp. 225–240). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030- 05348-2_21
Raporlar, İstatistikler, Kılavuzlar, Öğretim Programları:
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi. (2018). 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzu. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/YKS/kilavuzyks2024.pdf

Resmi Yayınlar ve Basın Bülteni
Türkiye İstatistik Kurumu. (2019). İstatistiklerle çocuk (Yayın no. 4581). https://biruni.tuik.gov.tr/yayin/views/visitorPages/index.zul
Yazarı Belli Kurum Raporu
Stuster, J., Adolf, J., Byrne, V. ve Greene, M. (2018). Human exploration of Mars: Preliminary lists of crew tasks (Report No. NASA/CR-2018-220043). National Aeronautics and Space Administration. https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20190001401.pdf
Sözlük ve Ansiklopedi
Bilgin, N. (2003). Sosyal psikoloji sözlüğü: Kavramlar, yaklaşımlar. Bağlam Yayıncılık.
Resmi Gazete
Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 1996-2000. (1995). T.C. Resmi Gazete (22354, 25 Temmuz 1995).
Gazete Makalesi
Harlan, C. (2013, 2 Nisan). North Korea vows to restart shuttered nuclear reactor that can make bomb-grade plutonium. The Washington Post, A1, A4.
Roberts, S. (2020, April 9). Early string ties us to Neanderthals. The New York Times. https://www.nytimes.com/2020/04/09/science/neanderthals-fiber-string-math.html
Yazarı Olmayan Gazete Yazısı (yazı başlığının ilk üç kelimesini yazar ismi yerine kullanınız)
Darülmuallimat Sultanahmette Açıldı. (1217, Mart 25). Takvim-i Vekayi, s. 4
Internet Kaynakları (html adresinden önce sitenin adına yer veriniz)
Price, D. (2018, 23 Mart). Laziness does not exist. Medium. https://humanparts.medium.com/laziness-does-not-exist3af27e312d01
Haber Sitesinde Yer alan Web Sayfası
Yaman, Ş. (2020, 6 Ocak). Okul müdürlerinin yüzde 5.3’ü kadın. Milliyet. https://www.milliyet.com.tr/gundem/okul-mudurlerinin-yuzde-5-3u-kadin-6116245
Çok Yazarlı Web Sayfası
Hacettepe Üniversitesi (t.y.). Araştırma yönetimi. https://hacettepe.edu.tr/arastirma/arastirma_yontemi
Web Sitesi (Yazarı Bilinmeyen)
Sağlık Bilimleri Fakültesi—Duyurular | Üsküdar Üniversitesi. (2020, Haziran 22). https://uskudar.edu.tr/sbf/tr/duyurular
Sözlükler
Türk Dil Kurumu (t.y.). Türk Dil Kurumu sözlükleri. 20 Haziran 2021 tarihinde https://sozluk.gov.tr/ adresinden edinilmiştir.

Dini Kitaplar
Kur’an-ı Kerim Türkçe Meali (M. H. Yazır, Çev.). (2021). Halk Kitabevi.
Teşhis ve Tanılama Kılavuzu
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
Film/Kitap İncelemesi
Yavaş Bozkurt, A. (2013). Kitap incelemesi [R. Bucher tarafından yazılan Diversity consciousness başlıklı kitabın incelenmesi]. Sakarya University Journal of Education, 3(3), 137-138. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/192324
Popüler dergi makalesi
Özbaşaran-Dede, N. (2008, Kasım). Küresel iklim savaşçıları: Solucanlar. Bi¬lim ve Teknik, 492, 11-13.
Çevrimiçi popüler dergi makalesi
Bustillos, M. (2013, 19 Mart). On video games and storytelling: An interview with Tom Bissell. The New Yorker. https://www.newyorker.com/books/page-turner/on-video-games-and-storytelling-an-interview-with-tom-bissell
Blog Yazıları
Asar, R. (2021, 5 Mart). Yeni Yönetim Yaklaşımları. Yönetsel. https://yonetsel.com/yeni-yonetim-yaklasimlari/
Sosyal Medyadan Kaynaklar
Twitter
Alper, S. [@SinanAlper_]. (2020, 2 Eylül). Gerçekten de, istatistiğin ve onu kullanan bilim alanlarının temelde amacı aynıdır: Henüz yaşanmamış şeyleri tahmin edebilmek [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/SinanAlper_/status/13012109 33335916547
Facebook
News From Science. (2019, 21 Haziran). Are you a fan of astronomy? Enjoy reading about what scientists have discovered in our solar system—and beyond? This [Görsel ekli] [Durum güncellemesi]. Facebook. https://www.facebook.com/ScienceNOW/photos/a.117532185107/10156268057260108/?type=3&theater
Instagram
United States Army [@usarmy]. (n.d.). Tagged [Instagram profile]. 18 Ocak 2020 tarihinde https://www.instagram.com/usarmy/tagged/ adresinden edinilmiştir.
YouTube Videosu
Avrupa Yakası (2015, 21 Ağustos). Avrupa Yakası 51. bölüm [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=nAkHkHwZVAs
Medya Kaynakları
Film
Forman, M. (Yönetmen). (1975). Guguk kuşu [One flew over the cuckoo’s nest] [Film]. United Artists.
Video
Anadol, R. (2020, Temmuz). Makine zekası çağında sanat [Video]. TED Konferansları.https://www.ted.com/talks/refik_anadol_art_in_the_age_of_machine_intelligence?language=tr#t- 931
Podcast
Akçay, G. ve Bozdağ, B. (2018, 7 Aralık). Cinsiyetin evrimi ve insanda cinsiyetin belirlenmesi (Bölüm 10) [sesli podcast bölümü]. Bilimfili podcast içinde. http://www.acikbilim.com/2018/12/yayinlar/bilim fili-podcast10-cinsiyetin-evrimi-ve-insanda- cinsiyetin-belirlenmesi.html
Ted Konuşmaları
Ulukaya, H. (2019, Nisan). The anti-CEO playbook [Video]. TED. https://www.ted.com/talks/hamdi_ulukaya_the_anti_ceo_playbook
Radyo Yayınları
Mottram, L. (2020, 8 Ocak). Hazard reduction burning is not a panacea to bushfire risk: Expert [Radyo yayını]. ABC. https://www.abc.net.au/radio/programs/pm/thinned-forests-can-be-moreprone-to-fire,-expertsays/11853280

Writing Rules
1) Gumushane University Faculty of Communication Electronic Journal is a peer-reviewed and academical journal. It includes reviews, research papers, theoretical articles, book reviews etc. about communication sciences. Journal's abbreviation is “e-gifder”.
2) E-gifder is published biannually in March and September.
3) All submitted works must be original, must not have appeared elsewhere, and must not be submitted for publication elsewhere. Works which have been presented in conferences, symposiums or other meetings be accepted.
4) All submitted works for publication undergo peer review double-blind refereeing by at least two reviewers.
5) The articles may be written in Turkish and English languages. Publishing works in German, Russian, Arabian, Persian and French up to the decision of Editorial Board.
6) The articles to be sent to the journal should be edited in accordance with the Journal rules. Author(s) should sign-up the Journal webpage and send works on their membership page.
7) All the legal responsibility of the article content is of author(s). The responsibility of the papers cannot be imposed on the journal under any circumstances. Author(s) should fill the copyright form along with their work. Also, author(s) should send their resume and contact information (e-mail & telephone number are required as attached with maximum 75 words.
8) Publication rights belong to e-gifder. The authors will not be paid for the rights of their article.
9) The works are expected to be prepared with academic writing rules.
10) All developments and results in the evaluation process is notified to the 1st author online. Successful works prepared according to the principles of scientific research methods may be published by editorial decision.
11) The works sent to e-gifder for publication are reviewed by the editor first and then submitted to the editorial board. After the positive opinion of the editorial board, the work is sent to the referees for the review process. After the review process and the necessary deficiencies are taken by the author, works taken into the publishing queue and published.

12) Since the review process of the works is carried out according to the blind refereeing technique author(s) name or any other information which identifies the author(s) should certainly not be included in the works. This information will be added after the review process is done. If author's work is a thesis summary or a conference paper the editor should be informed about this.
13) Master's and PhD thesis summaries and all works derived from the thesis will be subject to the referee process. In each issue of the journal, a maximum of 5 studies produced from postgraduate theses will be included.
14) Author(s) should prepare their resume and upload them (as Word or PDF) into attachment on submitting process
15) Plagiarism report is required for all work. The similarity rate should be at most 20%. The report should be taken without including the bibliography.
16) a) In studies with a single author, an explanation should be made for the following two items. Then the Document must be signed by the author and uploaded to the system:
- Supporting Institution / Organizations:
- Conflict of Interest:
b) In studies with two or more authors, an explanation should be made for the following three items. Then the Document must be signed by all authors or corresponding authors and uploaded to the system:
- Researcher Contribution Rate:
- Supporting Institution / Organizations:
- Conflict of Interest
The text should be prepared in a plan as follows and the headings in the main text should be numbered.
TITLE IN ENGLISH
ABSTRACT (Between 150 – 250 words – Font Size: 9)
Keywords (Between 3-5 words)
TITLE IN TURKISH (or Title in Second Language)
INTRODUCTION
Main Text
1. …
1.1. …
2. ….
2.1. …
.
.
CONCLUSION
REFERENCES
APPENDIX
· The main heading should be centered, bold and 12 font size. Subheadings should be only first letters capitalized, left justified and 12 font size. Name of the author should be written right under the title as right justified, footnoted (e.g. Ersin DIKER) and 12 font size. If there is more than one author, their names should be written one under the other and sorted by numbers. Also, author(s) title, affiliation, e-mail and OrcidID should be written with 10 font size as the footnote. (e.g. Res. Asst. Gumushane University, Faculty of Communication, ersindiker@gunushane.edu.tr, OrcID: 0000.0000.0000.000x).
· There should be English abstract and under it there should be title and abstract in Turkish on the beginning of every work submitted to e-gifder.
· Abstracts should be between 150-250 words and 9 font size. “ABSTRACT” and “ÖZ” headings should be centered, bold and 12 font size. If the work was written on another language title and abstract should be translated into Turkish. Abstracts should contain the aim of the work, methods, findings, conclusion, and originality info.
· Manuscripts should be in A4 paper size, headings should be written in Calibri and the text should be written in Times New Roman style, justified, 1.5 line spacing and 12 font size in Word program. Paragraph spacing should be before 0 pt and after 6 pt.
· The paragraphs must be indented (1.25 cm).
· Page numbers should not be included in the articles.
· It should be noted that text, drawings, or graphics should be in the writing area.
· Images, figures, and graphics should be shown under the name "Figure".
· Figures and graphics should also be drawn on the computer, sequentially numbered, and the sources of the figures and tables should be given with 9 font size at the bottom. In addition, the headings (name) of the figures and tables should be written in Calibri style as the first letters capitalized, centered and bold with 12 font size. In-table texts should be written in Calibri style with 12 font size (font size can be reduced to 9 points if required). In-table text paragraphs spacing should be 0nk before – after and line spacing should be 1nk.
Referencing
All manuscripts submitted for publication to the journal should have their in-text references and bibliographies organized according to the seventh edition of the Publication Manual of the American Psychological Association (APA Style 7th edition).
• References should be given between the parentheses in the text, in order of author surnames, publication date, and page number.
• If the author's name and publication dates are mentioned in the text, they should not be given in parentheses.
• For references with 3 or more authors, the abbreviation "et. al" should be used.
• References to the same subject in the text should be separated by a semicolon.
• When referring an author who has more than one work published in the same year, the works should sort by publication date and “a,b,c,…” indicators should be used for these works.
• Short quotations should be shown in quotation marks. Quotations longer than 4 lines should be written as a separate paragraph, 1 cm left and right indented with 10 font size as a block.
• If the name of the corporate person is too long or the abbreviated form is known well, the abbreviation may be used after the first reference. If the abbreviation will be used, in the first reference full name of the institution should be given and next to it the abbreviation should be given in the quotation. Abbreviations should be used in subsequent references.
• For referring more than one work, all references should be given in a single parenthesis by separating them from each other with semicolons. In parentheses, the alphabetical order should be followed by the surname of the author.
• If more than one work of the same author is to be cited at the same time, the date should be sorted by date without repeating the author.
• If the publication date is uncertain, the abbreviation of no date "n.d" should be used.
• References should be hanging indent by 1,25

APA Style 7th Edition Style and Grammar Guidelines
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines