İnceleme Makalesi

Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler

Cilt: 6 Sayı: 4 23 Aralık 2020
PDF İndir

Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler

Öz

Ekonomik kriz, en basit şekli ile toplumun büyük bir çoğunluğunun talep veya arz oluşturamama nedeniyle iktisaden etkisiz hale gelmesiyle ekonomik hayatın işlemez bir hal almasıdır. Ekonomik krizlerin en önemli yansıması ise ülkedeki servetin yeniden dağılımına olan etkisidir. Bu güne kadar yaşanan ekonomik darboğazlar, hâlihazırda uygulanmakta olan kar maksimizasyonu ile sermaye birikimini temel hedef edinen Neo liberal politikalara dayalı kapitalist iktisadi anlayışın, kriz doğurganlığı gibi önemli bir özelliğini ortaya koymaktadır! Çünkü kar maksimizasyonu amacıyla emeği ile çalışan geniş toplum kesimlerinin ücretleri olabildiğince düşürüldüğü için toplumun büyük bir bölümü mevcut iktisadi varlıklarıyla birlikte alım gücünü de kaybederken, dar bir kesim ise söz konusu krizlerden her seferinde biraz daha güçlenerek çıkmaktadır. Bu çalışmada gerek ulusal, gerekse küresel ölçekte gerçekleşen iktisadi krizler, kapitalist sistemin kendisi ve sahipleri için gerçekten arızi bir durum olup olmadığı, teorik alt yapısı tarihi tecrübeler üzerinden irdelenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adelman, I. (2000), “Fifty Years Of Economic Development: What Have We Learned?” Www.worldbank.org/research/abcde/eu¬_2000/pdffiles/adelman.pdf. (11.6. 2019)
  2. Aısbett, Emma, (2004), “Why are The Critics So Convinced That Globalization is Bad For The Poor”, NBER Globalization and Poverty Conference, September.
  3. Aktan, C. C., (1993), Çağdaş Liberal Düşünce Okulları ve Hayek, Hayek’te Serbest Piyasa Ekonomisi ve Özgür Toplum, Ankara: Anavatan Partisi Yayınları.
  4. Akyıldız, H. (2008), “Tartışılan Boyutlarıyla Homo Economicus”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y., C.13, S.2 S.29-40.
  5. Aydın, K, (2003), “Kapitalizm ve Kriz”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6) : 1-10, / 2.
  6. Aydın, M. K, (2003), “Dünyadaki ve Türkiye’deki Krizlerin Ortaya Çıkış Nedenleri ve Ekonomik Kalkınmaya Etkisi”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6) / 2 : 1-10
  7. Bakır, H. ve Bahtiyar, G., (2017), “Great Recession, Financialization and Marxian Political Economy”, Sosyoekonomi, 25-(33), 241-259.
  8. Balkan, N, (1994), Kapitalizm ve Borç Krizi, İstanbul: Bağlam Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

23 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

16 Aralık 2020

Kabul Tarihi

6 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Karagül, M. (2020). Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 6(4), 23-38. https://izlik.org/JA66SN48LD
AMA
1.Karagül M. Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler. UEAD. 2020;6(4):23-38. https://izlik.org/JA66SN48LD
Chicago
Karagül, Mehmet. 2020. “Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6 (4): 23-38. https://izlik.org/JA66SN48LD.
EndNote
Karagül M (01 Aralık 2020) Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6 4 23–38.
IEEE
[1]M. Karagül, “Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler”, UEAD, c. 6, sy 4, ss. 23–38, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66SN48LD
ISNAD
Karagül, Mehmet. “Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 6/4 (01 Aralık 2020): 23-38. https://izlik.org/JA66SN48LD.
JAMA
1.Karagül M. Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler. UEAD. 2020;6:23–38.
MLA
Karagül, Mehmet. “Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy 4, Aralık 2020, ss. 23-38, https://izlik.org/JA66SN48LD.
Vancouver
1.Mehmet Karagül. Neo Liberal Politikalar ve Ekonomik Krizler. UEAD [Internet]. 01 Aralık 2020;6(4):23-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66SN48LD