Dünyada yaşanan bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, ekonomi, ekoloji, sosyal
değerler, eğitim ve yönetim anlayışları gibi bir çok değeri etkilemektedir. Bu değişim sürecinin
görüldüğü alanlardan biri de, çocukların zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişiminde büyük bir rol oynayan, çocukların zekâsını, hayal gücünü, duyularını geliştiren oyuncaklar ve oyun kültürlerindeki değişimdir. Çocuklar için bir yandan eğlenceli anlar yaratırken diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenen oyuncaklar, oyunlar hatta oyun alanları da etkilenmiştir (MEGEP, 2008).Günümüzde geniş araziler, sokak araları yerini sayıları sınırlı olan oyun bahçelerine veya alışveriş merkezlerindeki suni oyun salonlarına bırakmış, eskiden oyunun aracı olan oyuncaklar amaç haline gelmiş, onlarsız oyun kurulamaz olmuştur (Bumin, 1986). Bağımlılığın ve çeşitliliğin her geçen gün arttığı oyuncağa ulaşmak ise sosyo-ekonomik düzeyleri düşük aileler için büyük bir sorun olmuştur. Dünya genelinde 80 milyar dolara ulaşmış olan oyuncak sektöründe Türkiye’deki pazar 700 milyon dolardır (Sormaz, 2010). Yine dünya genelinde oyuncak harcaması International Council of Toys Industries (ICTI, 2012)
verilerine göre çocuk başına ortalama 175 dolar iken, bu oranın Türkiye’de 30 dolar olması ve
bu miktarın her çocuk için eşit paylaşılmadığı gerçeği, eşitsizliğin boyutlarını daha net ifade etmektedir. Bu duruma çözüm üretmek, çocukların oyuncağa kolayca ve ücretsiz olarak ulaşmalarına, farklı oyuncakların kullanımları hakkında bilgi edinmelerine, sorumluluk duygularını ve sosyalleşme becerilerini artırmalarına katkı sağlamak amacıyla birçok ülkede “Oyuncak Kütüphaneleri” açılmış (Mayfield, 1993), kütüphanelerin yaygınlaşması için konferanslar düzenlenmiştir.
In this survey, it is aimed to determine parents’ thoughts of children using a toys library opened within a public library. The concept of a “Toys Library”, which is growing in popularity, combines the perceptions of toys and library, based on the principle of lending toys out to disadvantaged children. This study is a qualitative phenomenological research in which parents’ thoughts and knowledge gathered from the literature are examined. The study group is composed of 306 children, 134 from pre-schools and 172 from primary schools, and their parents. In this research, which is based on proper sampling method, statistical data were obtained from the software prepared for the toys library and qualitative data obtained from semi-structured interviews over a 12 month period. As a result of content analysis of 48 parents interviews recorded via video, it has been concluded that the project contributed to the functioning of the public libraries, has fully met the children’s toys needs, and has positively affected the children’s character and social development. As a result of this project, it is hoped that the survey will be seen as a reference point for toy libraries planned to be opened elsewhere
Other ID | JA83FM57HZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 1 |