Seladon (Japonca'da "seiji" olarak adlandırılır), Song Hanedanlığı döneminde (960–1270) Çin'de ortaya çıkmış, daha sonra hızla Asya'ya yayılmış, 10. ve 14. yüzyıllar arasında Uzakdoğu’da yaygın bir biçimde uygulanmıştır. Eski Çin’de sır harmanın içerisine sedir ağacı, kiraz ağacı, eğrelti otu gibi bitkilerin külleri de katılmıştır. Adını, 18. yüzyılda Seladon adlı bir çobanın yeşil renkli giysilerinden almıştır. Sarı–yeşilden gri–yeşile değişen bir yelpazesi vardır. Renk açısından etkin parametreler; pişirim atmosferinin indirgenliği, sırın bileşiminde yer alan Fe, Cr, Sn, Ti ve Ni bileşikleridir. Seladon sırlı seramikler, genellikle demir içeren pekişmiş kil altlık yüzeylerine yine demir oksit katkılı sırların, pişirim sırasında fırın ortamında indirgenmesi ile elde edilmektedirler. Bu makalede seladon sırlarının geçmişten günümüze yansımaları anlatılmıştır.
Celadon (called "seiji" in Japanese) is a reduction-fired glazed ware originated in China during the Song Dynasty (960–1270), thereafter spread quickly across Asia and had been widely used is in the Far East between the 10th and 14th centuries. In ancient China, the ashes of cedar wood, cherry tree, ferns, plants were also included in the glaze batches. Celadon was named in the 18th century by green cloths of a shepherd named Celadon. The colours of celadon glazes vary from grey–green to yellow–green. Iron, chromium, tin, titanium and nickel compounds in the composition of the glaze are effective on colour, mainly under reduction. Celadon glazed ceramics are generally formed by the reduction of iron oxide doped glazes to the surfaces of reinforced clays substrates containing iron during firing. In this paper the journey of celadon glazes from past to present time is given.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2019 |
Submission Date | February 21, 2019 |
Acceptance Date | April 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |