Current Issue

Volume: 8 Issue: 14, 8/13/24

Year: 2024

Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi, sosyal bilimler alanında disiplinler arası, Türkçe veya İngilizce, özgün, teorik ve uygulamalı çalışmaları hedeflemiştir. Econharran Harran İİBF Dergisi hakemli bir dergidir, genel anlamda sosyal bilimlere, daha spesifik olarak iktisat ve yönetim bilimleri alanlarına odaklıdır. Dergide sosyal bilimler kapsamında; iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, ekonometri, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri ve sosyal politika alanlarında, ve bu alanlarla ilgili olmak kaydıyla sosyoloji, felsefe, psikoloji, hukuk ve iletişim alanlarında nitelikli çalışmaların yer alması amaçlanmıştır. 

Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi teorik ve uygulamalı özgün makaleleri yayınlayan ulusal, hakemli, bilimsel bir dergidir. Dergide orijinal bir araştırmanın bulgu ve sonuçlarını yansıtan özgün araştırma makalelerinin yanı sıra, raporlara, tarama yazılarına, kısa bildiri yazılarına ve kitap kritiklerine de yer verilmektedir. Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kere yayımlanır. Dergide yayımlanan yazılarda belirtilen görüşler yazarlara aittir, Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi’ni bağlamaz. Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi’nden kaynak gösterilerek aktarma ve alıntı yapılabilir.

YAZIM KURALLARI



Genel Kurallar ve İlkeler



1. Gönderilen makale daha önceden yayımlanmamış, sunulmamış ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2. Dergide yayımlanan yazı ve makalelerde kullanılacak dil Türkçe ve İngilizcedir.
3. Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler dahil 25 sayfayı aşmamalıdır.
4. Dergide yayımlanması istenilen yazılar, sosyal bilimler alanında, bilime katkısı olan, özgün çalışmalar olmalıdır.
5.Gönderilecek yazılarda uyulması gereken ilkeler aşağıda belirtilmiştir:
-Dil ve anlatım bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
-Çalışma, iyi tanımlanmış bir problematiğe dayanmalı ve başlıklar bu problematikle uyumlu olmalıdır.
-Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.
-Verilen Türkçe ve İngilizce özetler, çalışmanın amacını, yöntemini, kapsamını ve temel bulguları kapsamalıdır.
6. Yayımlanmak üzere gönderilen metinler Turnitin Programından geçirilecektir. Kaynakça hariç %25 benzerlik oranının üzerinde olan metinler yayın için kabul edilmeyecektir.
7. Gönderi dosyası Microsoft Word tarafından açılabilen “.doc” formatında olmalıdır.
8. Türkçe yazılan makaleler; Türkçe Ana Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, İngilizce Ana Başlık, Abstract, Keywords, Makale Metni, Notlar ve Kaynakça sırası ile kaleme alınmış olmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde önce İngilizce Ana Başlık, Abstract, Keywords gelmeli, sonrasında Türkçe Ana Başlık, Özet ve Anahtar Kelimeler yazılmalıdır.
9. Atıflar metin içinde yapılmalıdır.



Başlık, Yazar Bilgileri, Özet, Anahtar Kelimeler, Abstract, Keywords Kısımlarına İlişkin Kurallar



-Ana başlık 14 puntoyla tek satır hâlinde ortaya hizalama yapılarak yazılmalı, yazar bilgileri ana başlığın altına 1 satır boşluğu verilerek, 11 puntoyla, her adın ilk harfi büyük, soyadı ise tamamı büyük şekilde sağa hizalama yapılarak yazılmalı, unvan, kurum, e-mail ve orcid id bilgileri sayfa altına 9 puntoyla dipnot şeklinde yazılmalıdır.
-Yazar bilgilerinden sonra 1 satır boşluk verilerek tek satır aralığı 10 puntoyla özet metni ve anahtar kelimeler yazılmalı, Özet ve Anahtar Kelimeler: başlığı kalın ve italik olmalıdır. Özet metni ile anahtar kelimeler arasında boşluk olmamalıdır.
-Özet metni ve anahtar kelimelerin devamında 1 satır boşluk verilerek İngilizce başlık tek satır hâlinde ortaya hizalama yapılarak yazılmalı. 1 satır boşluk verilerek tek satır aralığı 10 puntoyla abstract metni keywords yazılmalı, Abstract ve Keywords: başlığı kalın ve italik olmalıdır. Abstract ile keywords arasında boşluk olmamalıdır.
-Özet/Abstract metni 150-250 kelime arasında olmalı, anahtar kelimeler/keywords 3-5 kelimeden oluşmalıdır.


SAYFA YAPISI


-A4 ebadındaki Word dosyasına soldan 2.5 cm., sağdan 2.5 cm., üstten 2.5 cm., alttan 2.5 cm. olacak şekilde düzenlenmelidir.
-Tablo ve şekillere Tablo 1:/Şekil 1: şeklinde başlık ve numara verilmeli, başlıklar tablo, şekil ve grafiklerin üzerinde sola hizalı, tek satır ve 0 nk aralığıyla yer almalı, kaynaklar ise tablo, şekil ve grafiklerin altına Kaynak: şeklinde sola hizalı, tek satır ve 0 nk aralığıyla yazılmalıdır. Rakamlarda ondalık kesirler nokta ile ayrılmalıdır. Denklemlere verilecek sıra numarası parantez içinde sayfanın sağında yer almalıdır.
-Paragraf girintisi: 1,25 cm - Paragraf aralıkları: Paragraf aralarında satır boşluğu bırakılmamalıdır (önce 0 nk, sonra 0 nk).
-Metin, Times New Roman yazı tipinde, “tek” satır aralıklı ve 11 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Yazının başlıkları, rakam-harf-rakam düzeninde numaralandırılmalı ve 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Başlıklardan sonra boşluk bırakılmamalıdır (önce 0 nk, sonra 0 nk).
-Metin sonunda KAYNAKÇA başlığı 12 punto kalın olmak üzere ayrı bir sayfada yazılmalı, kaynaklar tek satır aralığı ve asılı olarak kaynak gösterimine uygun şekilde gösterilmelidir.


ATIF DÜZENİ


-Yapıtın herhangi bir sayfasına atıf yapılması durumunda (Soyadı, Yayın Yılı: Sayfa Numarası) şeklinde gösterilir:
(Eroğlu, 1994: 5).
-Yapıtın tümüne gönderme yapılması durumunda (Soyadı, Yayın Yılı) şeklinde gösterilir: (Eroğlu, 1994).
-Aynı soyadı taşıyan birden fazla yazar varsa, yazar adlarının ilk harfleri de kullanılır: (Demirel E. 2001: 23).
-Aynı soyada taşıyan birden fazla yazarın adlarının ilk baş harfi de aynı ise ilk adlar da yazılır:
(Demirel Eren, 2001: 23).
-Yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri varsa: (Demirel, 1997a: 25)
(Demirel, 1997b: 28)
-Aynı anda birden fazla kaynağa atıfta bulunuluyorsa kaynaklar arasına noktalı virgül konulur: (Ünlü, 1994: 3; Demirel, 2001: 23).
-İki yazarlı kaynağa atıfta bulunuluyorsa: (Ünlü ve Şimşek, 2005: 2).
-İkiden fazla yazarlı kaynaklara atıfta bulunuluyorsa ilk atıfta bulunulan yerde tüm yazarların soyadı ve yayım yılı verilmeli (Ünlü, Demirel ve Yıldırım, 2004: 17); sonraki atıflarda “vd.” kullanılmalıdır: (Ünlü vd., 2005: 20).
-Web yayınına atıfta bulunuluyorsa: yazar ise yazarın soyadı-kurum ise kurumun adı, yayım yılı, var ise sayfa numarası yazılır, detaylı gösterim kaynakçada yapılır: (European Union, 2020)
-Tablolar ve şekiller: Sayfa düzeni koşulların koşullarına uymak koşulu ile metinde ilk söz edildikleri yere mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Birden fazla tablo veya şekil aynı sayfaya yerleştirilebilir.
Tablo ve şekillerde satır aralığı “Tek Satır” olarak uygulanır. Ayrıca tablolarda metnin sığdırılması amacıyla, metin içerisinde kullanılan yazı boyutundan (12 punto) daha küçük (11, 10 punto gibi) yazı boyutu kullanılabilir.
Tablo numarası ve başlığı, tablonun bir aralık üstünde yer alır. Tablo numaralarına Arap rakamları (1, 2, 3…) verilir (Tablo 1: Emlak Vergisi Tarifesi). Tablo kelimesi ve numarası koyu (bold) yazılır. Tablolarda kullanılan verilerin kaynağı, tablonun sol alt köşesinde belirtilir. Tablonun başlığı ve kaynağı yazılırken her kelimenin ilk harfi büyük yazılır. Kaynak gösterimi tablonun altında, kaynağın tüm künyesini içerecek şekilde belirtilmesi gerekir. Kaynak: Ünlü ve Şimşek, 2005: 2.


KAYNAK GÖSTERİMİ
-Metinde gönderme yapılan bütün kaynaklar, kaynakçada belirtilmeli; gönderme yapılmayan kaynaklar, kaynakçaya konmamalıdır. Kaynaklar, ayrı bir sayfada alfabetik sırayla yazılmalıdır. Dergi ve derlemelerdeki makalelerin sayfa numaraları kesinlikle belirtilmelidir. Kaynakçada, aşağıdaki örneklenen biçim kurallarına uyulmalıdır:


-Tek Yazarlı Kitaplarda: Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.

Ünlü, Z. (1993). Ceza hukukunda müeyyide. Bursa: Necatibey Yayınevi.


-İki Yazarlı Kitaplarda: Birinci Yazarın Soyadı, Birinci Yazarın Adının Baş Harfleri ve İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.
Ünlü, Z. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.


-İkiden Fazla Yazarlı Kitaplarda: Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi., İkinci Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. ve üçüncü Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. (Basım Yılı). Eserin Adı. Basım Yeri: Yayınevi.
Ünlü, Z., Demirel, B. ve Yıldırım, E. (2004). Türkiye’de devlet ve güvenlik. İstanbul: İstanbul Kitap Yayınları.


-Kitap İçi Bölüm: “Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi., İkinci Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. ve Üçüncü Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. (Basım Yılı). Bölümün Adı. Kitabın adı (İtalik) (Sayfa Numara Aralığı). Basım Yeri: Yayınevi.
Baltaş, N. (2004). The economy of the European Union. European Union enlargement (146-157). New York: Palgrave Macmillan.


-Editörlü Kitaplar İçerisinde Bir Bölüm: Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Editörün adının/adlarının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (Sayfa Numara Aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.
Gencer, Ö. (2010). Türkiye’de milli güvenlik kavramının gelişimi. E. Balta Paker ve İ. Akça (Ed). Türkiye’de Ordu, devlet ve güvenlik siyaseti (307-351). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Edwards, G. (2005). The pattern of the EU’s global activity. C. Hill and M. Smith (Ed). The international relations and The European Union (39-63). Oxford: Oxford University Press.


-Bildiri Kitapları İçin: Eyim, A. (2006). Üniversiter yapıda bilimsel özgürlük ve yönetsel özerkliğin yeri ve önemine sosyolojik bir bakış. R. Yıldız (Ed.), II. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi içinde (52-64). Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.


-Çeviri Kitaplar İçin:
Walter, B. (1995). Pasajlar. Çev. Ahmet Cemal. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.


-Makale İçin:
Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi, İkinci Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. ve Üçüncü Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi. (Basım Yılı). Makalenin adı. Derginin Adı (İtalik), Cilt (Sayı), Sayfa Aralığı.
Demirbilek, T. (2003). Liderlik tipleri açısından işçi sendikası yöneticileri üzerine bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1), 22-37.
Wahba, M.A. and House, R. J. (1974). Expectancy theory in work and motivation: Some logical and methodological issues. Human Relations, 27(2), 121-147.


-Tez İçin:
Hoşsucu, A. G. (2015). Siber güvenlik alanında yapısal ve düz metinden anlamsal konsept çıkarımı. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Ankara.
Hansen, M. (2009). Investigating the construct validity of perceived cultural tightness and culture strength (Unpublished doctoral dissertation). Graduate Faculty of North Carolina State University: North Carolina.


-İnternet Alıntıları İçin:
Yazarın Soyadı, Adının ilk harfi (yazar yoksa kurum adı). (Yıl, Ay Gün). Gönderi başlığı [Formun içeriği]. http://www.xyz.com adresinden edinilmiştir.
Eğilmez, M. (1 Nisan 2018). Grafiklerle Türkiye ekonomisi (2010-2017) [Kendime Yazılar]. http://www.mahfiegilmez.com/2018/04/grafiklerleturkiye-ekonomisi-2010-2017.html adresinden edinilmiştir.
World Health Organization (22 Temmuz 2020). WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard. https://covid19.who.int/ adresinden edinilmiştir.

..

Dergimizin makale gönderimi, süreç işletimi ve kabul sonrası makale yayınlanma aşamaları ücretsizdir.