BibTex RIS Kaynak Göster

NURSING APPROACH TO THE PROBLEM OF THE CHILD IN THE EARLY CHILDHOOD MASTURBATION

Yıl 2012, Cilt: 28 Sayı: 2, 113 - 122, 01.06.2012

Öz

Early childhood masturbation is a situation which the child’s stimulates his/her sexual organ, sweats, blushes and puffs, yet not accompanied by a medical disorder, besides annoying the parents. The beginning of masturbation behaviours coincide with any period of childhood, and it is more frequently observed especially among 3-5 year old girls. Early childhood masturbation is a very crucial issue among paediatricians and child psychiatry, but the clinical studies having been carried out up to now are limited. In this study it is discussed early childhood masturbation and nurse’s role. There are some problems with the diagnosis of the masturbation due to the fact that it is not known to be observed in children as an illness. It is quite probable to come across children whose seizures do not decrease despite having been examined with detailed radiologic methods for a long time and taken anti-epileptic medicine. It might be sufficient to have a detailed medical history to differentiate masturbation from other illnesses. It is reported that there are many reasons causing childhood masturbation, but the most common reason is that child’s not being happy about his/her relationship with others. It is notified that the child masturbation is a healthy behaviour unless it is excessive and hurts the child physically. However, if pain and damage on the genital organs occur, if feelings such as shame and guiltiness have started to appear, if this behaviour prevents the child from daily activities by being excessive and if the parents go over and warn against the behaviour exorbitantly, this behaviour, not being harmful under normal circumstances, could be unfavourably for the child. As a paediatric nurse, the reasons which can cause local irritation such as wrong clothing, pinworm, vulvovaginitis should be scrutinized and if there are, they should be removed, and the parents should be informed about right clothing. The first step to give information about child masturbation to the parents who consult with this complaint to the healthcare organizations is to inform them about child masturbation and calm them down. There is no place for punishing, embarrassing and scolding in the treatment. Parents are advised to avoid from manners which could give rise to masturbation such as slapping or petting on the genital and gluteal area. It is assumed that if these behavioural approaches are adopted, the problem and its effect on the family could alleviate

Kaynakça

  • Akduman GG, Ruban C, Akduman B ve ark. Çocuk ve cinsel istismar. Adli Psikiyatri Dergisi 2005; 3(1): 9-14.
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (1994) Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, dördüncü baskı (DSM-IV) (Çev.ed.: E Köroğlu) Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1995.
  • Aydın M, Yılmaz H, Kabakuş N ve ark. Erken çocukluk dönemi masturbasyonu tanısı alan olgularımızın sosyo-demografik ve klinik özellikleri. Türkiye Klinikleri, J Pediatr 2007; 16: 13-18.
  • Aydoğmuş K. Çocuklarda uyum ve davranış bozuklukları. (içinde). Ana Baba Okulu. (Aydoğmuş K, editör). 11. Basım. İstanbul: Remzi Kitabevi; 2004.
  • Couper RT, Huynh H. Female masturbation masquerading as abdominal pain. J Pediatr Child Health 2002; 38: 199-200.
  • Ekşi A. Çocuklarda masturbasyon. In: Neyzi O, Ertuğrul T, eds. Pediatri. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi; 2002: 1421.
  • Ertuğrul S, Aydın M. Epileptik olmayan paroksismal bozukluklar. Güncel Pediatri 2005; 3: 90-94.
  • Glaser D. Emotional abuse and neglect (psychological maltreatment): A conceptual framework. Child Abuse Negl 2002; 26: 697-714.
  • Dünya Sağlık Örgütü (1992) ICD-10 Mental ve Davranışsal Bozukluklar: Genellikle Çocukluk ve Adolesan Döneminde Başlayan Davranışsal ve Emosyonel Bozukluklar. Hastalıklar ve Sağlık Problemlerinin Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırılması. (Onuncu Revizyon). Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2007.
  • Johnston MV. Sinir Sistemi: Nöbetleri taklit eden durumlar. In: Kliegman RM, Jenson HB, eds. Nelson Pediatri. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi; 2008: 2009-12.
  • Kavaklı A. Çocuklarda sık görülen psikososyal sorunlar. (içinde) Çocukluk Yaşlarında Büyüme ve Gelişme. (Kavaklı A, editör). 1.basım. İstanbul: Hilal Matbaacılık; 1992: 233-235.
  • Koptagel G. Cinsellik/cinsel davranış ve cinsel patoloji. (içinde) Tıpsal Psikoloji. (Koptagel G, editör). 4. basım. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; 2001: 242.
  • Leung AK, Robson WL. Childhood masturbation. Clin Pediatr 1993; 32: 238-241.
  • Mink JW, Neil JJ. Masturbation mimicking paroxysmal dystonia or dyskinea in a young girl. Mov Disord 1995; 10(5): 18-20.
  • Nechay A, Ross LM, Stephenson JB & et al. Grafitication disorder “infantile masturbation”: A review. Arch Dis Child 2004; 89: 225-6.
  • Ovayolu N, Uçan Ö, Serindağ S. Çocuklarda cinsel istismar ve etkileri. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2007; 2(4): 13-22.
  • Özgüven İE. Cinsel Eğitim: Cinsel eğitimin başlangıcı. Ankara: PDREM Yayınları; 1997: 289.
  • Özbey Ç. Çocukluk Masturbasyonu. (içinde). Çocuk Gelişiminde Yaşanan Sorunlar. (Özbey Ç, editör). İnkılap Kitabevi; 2006: 124-128.
  • Taner Y, Gökler B. Çocuk istismarı ve ihmali: Psikiatrik yönleri. Hacettepe Tıp Dergisi 2004; 35: 82-85.
  • Türkbay T, Söhmen G, Söhmen, T. Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanım klinik bulguları, olası sonuçları ve önleme. Psikiyatri, Psikoloji, Psikofarmakoloji Dergisi 1998; 1: 48-54.
  • Tütüncüoğlu S, Tekgül H. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: Çocukluk Çağı Masturbasyonu. (içinde) Cura A (ed). Nörolojik Hastalıklar. İzmir: E.Ç.V. Yayınları; 1999: 777-778.
  • Ülgen M. Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Görülen Uyum ve Davranış Sorunları: Masturbasyon. Retrieved November 25, 2011, from www.okulweb.meb.gov.tr/28/01/814979/ kitap/ 11.doc.
  • Ünal F. Çocukluk masturbasyonu. Katkı Pediatri Dergisi 2004; 5: 820-825.
  • Ünal F. The clinical outcome of childhood masturbation. Turk J Pediatr 2000; 42: 304-7.
  • Ünal F. Çocukluk Masturbasyonu. (içinde) Ekşi A (ed). Ben Hasta Değilim: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Psikososyal Yönü. Nobel Tıp Kitabevleri; 1999: 72-75.
  • Ünal F, Sonuvar B. Çocukluk masturbasyonu: Kontrollü bir çalışma. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Dergisi 1994; 1: 87-95.
  • Yates A. Childhood Sexuality. (içinde) Lewis M (ed). Child and Adolecent Psychiatry. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2002: 274-286.
  • Yurtbay T, Görker I. Çocukluk masturbasyonu olgularının duygusal ve davranış sorunları ile annelerinin tutum ve ruhsal belirtileri arasındaki ilişki. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2004; 11(2): 65-74.

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MASTURBASYON SORUNU OLAN ÇOCUĞA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMI

Yıl 2012, Cilt: 28 Sayı: 2, 113 - 122, 01.06.2012

Öz

Erken çocukluk dönemi masturbasyonu; çocuğun kendi cinsel organını uyarması, terleme, kızarma ve sık nefes alma gibi bulguların yaşandığı, tıbbi bir bozukluğun eşlik etmediği ancak bunlarla birlikte anne-babayı rahatsız edici bir durumdur. Çocuklarda masturbasyon davranışının başlangıcı erken çocukluğun herhangi bir döneminde olmakta ve özellikle 3-5 yaşları arasında kız çocuklarda daha fazla görülmektedir. Erken çocukluk dönemi masturbasyonu pediatristler ve çocuk psikiyatristleri için önemli bir konu olmakla birlikte yapılan klinik çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada erken çocukluk dönemi mastürbasyonu ve hemşirenin rolü tartışılmaktadır. Masturbasyonun çocuklarda da görülebilen bir davranış olduğunun bilinmemesinden dolayı masturbasyonun tanısına ilişkin sorunlar yaşanmaktadır. Uzun süre ayrıntılı radyolojik yöntemlerle incelenen, çeşitli antiepileptik ilaçlar almasına rağmen nöbetleri azalmayan çocuklarla karşılaşılabilmektedir. Ayrıntılı bir öykü masturbasyonu diğer medikal sorunlardan ayırmak için yeterli olabilmektedir. Çocukluk dönemi masturbasyonuna birçok etkenin neden olduğu, temel nedenin ise, çocuğun çevresiyle iletişiminde yeterince doyuma ulaşamaması olarak bildirilmektedir. Erken çocukluk döneminde yapılan masturbasyonun aşırı olmamak ve çocuğa fiziksel bir zarar vermemek koşuluyla çocuk için hiçbir tehlikesi ve zararı olmadığı, sağlıklı bir davranış olduğu bildirilmiştir. Fakat, çocukta masturbasyon sonucu genital organlarda ağrı, doku harabiyeti oluşuyorsa, utanma, suçluluk gibi duygular gelişmeye başlamışsa, davranış çok aşırı olup diğer aktivitelerini engelliyorsa, aile çocuğun masturbasyon davranışı üzerinde aşırı şekilde duruyor, sürekli dikkat ederek her fırsatta ikaz ediyorsa çocuk için zararsız olan bu davranış zararlı hale gelebilir. Pediatri hemşiresi olarak; tedavide öncelikle lokal irritasyon yapabilecek yanlış giysi seçimi, kıl kurdu, vulvovajinit, gibi nedenler araştırılıp varsa ortadan kaldırılmalı, ailelere giysi seçimi konusunda eğitim verilmelidir. Çocuklarında masturbasyon şikayeti ile kliniğe başvuran anababalara yaklaşımda ilk önem taşıyan basamak çocukluk masturbasyonu konusunda bilgi vermek ve onları sakinleştirmektir. Tedavi yaklaşımında çocukları cezalandırma, utandırma ve azarlamanın yeri yoktur. Aileye masturbasyon davranışının başlamasına neden olabilecek genital ve gluteal bölgeye vurma ya da okşama gibi uyarıcı davranışlardan kaçınması önerilmektedir. Bu davranışsal yaklaşımlar uyguladığında, sorunun ve bu davranışın aile üzerindeki etkisinin azalacağı düşünülmektedir

Kaynakça

  • Akduman GG, Ruban C, Akduman B ve ark. Çocuk ve cinsel istismar. Adli Psikiyatri Dergisi 2005; 3(1): 9-14.
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (1994) Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, dördüncü baskı (DSM-IV) (Çev.ed.: E Köroğlu) Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1995.
  • Aydın M, Yılmaz H, Kabakuş N ve ark. Erken çocukluk dönemi masturbasyonu tanısı alan olgularımızın sosyo-demografik ve klinik özellikleri. Türkiye Klinikleri, J Pediatr 2007; 16: 13-18.
  • Aydoğmuş K. Çocuklarda uyum ve davranış bozuklukları. (içinde). Ana Baba Okulu. (Aydoğmuş K, editör). 11. Basım. İstanbul: Remzi Kitabevi; 2004.
  • Couper RT, Huynh H. Female masturbation masquerading as abdominal pain. J Pediatr Child Health 2002; 38: 199-200.
  • Ekşi A. Çocuklarda masturbasyon. In: Neyzi O, Ertuğrul T, eds. Pediatri. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi; 2002: 1421.
  • Ertuğrul S, Aydın M. Epileptik olmayan paroksismal bozukluklar. Güncel Pediatri 2005; 3: 90-94.
  • Glaser D. Emotional abuse and neglect (psychological maltreatment): A conceptual framework. Child Abuse Negl 2002; 26: 697-714.
  • Dünya Sağlık Örgütü (1992) ICD-10 Mental ve Davranışsal Bozukluklar: Genellikle Çocukluk ve Adolesan Döneminde Başlayan Davranışsal ve Emosyonel Bozukluklar. Hastalıklar ve Sağlık Problemlerinin Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırılması. (Onuncu Revizyon). Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2007.
  • Johnston MV. Sinir Sistemi: Nöbetleri taklit eden durumlar. In: Kliegman RM, Jenson HB, eds. Nelson Pediatri. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi; 2008: 2009-12.
  • Kavaklı A. Çocuklarda sık görülen psikososyal sorunlar. (içinde) Çocukluk Yaşlarında Büyüme ve Gelişme. (Kavaklı A, editör). 1.basım. İstanbul: Hilal Matbaacılık; 1992: 233-235.
  • Koptagel G. Cinsellik/cinsel davranış ve cinsel patoloji. (içinde) Tıpsal Psikoloji. (Koptagel G, editör). 4. basım. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; 2001: 242.
  • Leung AK, Robson WL. Childhood masturbation. Clin Pediatr 1993; 32: 238-241.
  • Mink JW, Neil JJ. Masturbation mimicking paroxysmal dystonia or dyskinea in a young girl. Mov Disord 1995; 10(5): 18-20.
  • Nechay A, Ross LM, Stephenson JB & et al. Grafitication disorder “infantile masturbation”: A review. Arch Dis Child 2004; 89: 225-6.
  • Ovayolu N, Uçan Ö, Serindağ S. Çocuklarda cinsel istismar ve etkileri. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2007; 2(4): 13-22.
  • Özgüven İE. Cinsel Eğitim: Cinsel eğitimin başlangıcı. Ankara: PDREM Yayınları; 1997: 289.
  • Özbey Ç. Çocukluk Masturbasyonu. (içinde). Çocuk Gelişiminde Yaşanan Sorunlar. (Özbey Ç, editör). İnkılap Kitabevi; 2006: 124-128.
  • Taner Y, Gökler B. Çocuk istismarı ve ihmali: Psikiatrik yönleri. Hacettepe Tıp Dergisi 2004; 35: 82-85.
  • Türkbay T, Söhmen G, Söhmen, T. Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanım klinik bulguları, olası sonuçları ve önleme. Psikiyatri, Psikoloji, Psikofarmakoloji Dergisi 1998; 1: 48-54.
  • Tütüncüoğlu S, Tekgül H. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: Çocukluk Çağı Masturbasyonu. (içinde) Cura A (ed). Nörolojik Hastalıklar. İzmir: E.Ç.V. Yayınları; 1999: 777-778.
  • Ülgen M. Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Görülen Uyum ve Davranış Sorunları: Masturbasyon. Retrieved November 25, 2011, from www.okulweb.meb.gov.tr/28/01/814979/ kitap/ 11.doc.
  • Ünal F. Çocukluk masturbasyonu. Katkı Pediatri Dergisi 2004; 5: 820-825.
  • Ünal F. The clinical outcome of childhood masturbation. Turk J Pediatr 2000; 42: 304-7.
  • Ünal F. Çocukluk Masturbasyonu. (içinde) Ekşi A (ed). Ben Hasta Değilim: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Psikososyal Yönü. Nobel Tıp Kitabevleri; 1999: 72-75.
  • Ünal F, Sonuvar B. Çocukluk masturbasyonu: Kontrollü bir çalışma. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Dergisi 1994; 1: 87-95.
  • Yates A. Childhood Sexuality. (içinde) Lewis M (ed). Child and Adolecent Psychiatry. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2002: 274-286.
  • Yurtbay T, Görker I. Çocukluk masturbasyonu olgularının duygusal ve davranış sorunları ile annelerinin tutum ve ruhsal belirtileri arasındaki ilişki. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2004; 11(2): 65-74.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Özgün Araştırma
Yazarlar

Selen Özakar Bu kişi benim

Duygu Gözen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özakar, S., & Gözen, D. (2012). ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MASTURBASYON SORUNU OLAN ÇOCUĞA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMI. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 28(2), 113-122.