Research Article
BibTex RIS Cite

Sanatın Doğası, Doğanın Sanatı ve Günümüz Sanat Eğitiminde Doğanın Yeri

Year 2016, Volume: 5 Issue: 14, 65 - 74, 11.11.2016

Abstract

Sanat ve doğa birbirinin içinde gizli iki kavram olarak düşünülebilir. Tarih boyunca sanatçılar doğadan etkilenmişlerdir. Hatta sanatçıların ilham kaynağı çoğunlukla doğa olmuştur denebilir. Doğadan tasvire en uzak sanatçılar bile doğadan bir şekilde etkilenerek sanata ilk adımlarını atmışlardır. Doğaya ve çevreye sanatçı gözüyle bakmak sanatsal öğrenmenin de başlangıcıdır. Görsel sanatların son noktası sayılabilecek soyutlama dahi doğadan koparmaz aksine doğanın sınırsızlı- ğını gösterir. Böylece sanat bir anlamda doğayı taklitten doğar. Doğanın kendisi de bir sanat eseridir: Doğada var olan sürekli ve canlı sanat en güzel sanat örneğidir. Sanat bir bilim gibi doğayı inceler. Doğadaki sınırsız şekil ve form örneği bulunabilir. Doğa sürekliliği olan bir öğretmendir ve yaşam boyu öğrenmeyi sağlar. Doğa bireye sayısız farklı örnek sunar. Doğa mükemmel bir sanatı sergiler. Sanat eğitimcisi doğayı bir görsel sanatlar müzesi gibi görmeli ve öğrencileri bu müzenin farkına varmaya yönlendirmeli. Okullar doğaya doğa okullara yaklaştırılmalı. Görsel sanatlar dersinin kazanımları öğretmenleri ve öğrencileri doğaya yönlendirmeli ve doğayı incelenmesi gereken görsel zenginlikler bütünü olarak sunmalıdır.

The Nature Of Art, The Art Of Nature And Nature's Place In Today's Art Training

Year 2016, Volume: 5 Issue: 14, 65 - 74, 11.11.2016

Abstract

Art and nature can be imagined as two terms hidden in each other. Throughout the history, artists have been affected by the nature. The nature has mostly been the source of artists' inspiration. All artists are affected by nature. It is the beginning of artistic learning to look at nature and environment through an artist's eye. Abstraction doesn't pull you off nature, on the contrary it shows you the infinity of nature. Art, in a manner of speaking, grows out of imitating nature. The nature itself is a work of art. The perpetual and alive art that exist in nature is the most beautiful example of art. Art examines the nature as a science. There can be found many examples shape and form in nature. Nature is a teacher which has continuity and it provides life-long learning. Nature presents numberless different examples to the individual. It exhibits a perfect art. Art trainer should see the nature as a museum of visual arts and should lead the students to realize this museum. Schools should be approximated to art and art should be approximated to schools. The gains of visual arts lesson should lead the teachers and students to nature and should present the nature as a total of visual wealth that shoul be examined.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Eğitim ve Toplum Sayı 14
Authors

Abdullah Ayaydın

Publication Date November 11, 2016
Submission Date November 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 14

Cite

APA Ayaydın, A. (2016). Sanatın Doğası, Doğanın Sanatı ve Günümüz Sanat Eğitiminde Doğanın Yeri. 21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum, 5(14), 65-74.

Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında Türkçe makale yayınlamaktadır. Dergi basılı olarak Türkiye ve yurt dışındaki kütüphanelere ulaşmakta, elektronik nüshası ise pek çok index tarafından taranmaktadır.