BibTex RIS Cite

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ARAŞTIRILMASI

Year 2016, Volume: 5 Issue: 10, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

Öz

Bu araştırmada, pedagojik formasyon sertifika eğitimi programında öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları araştırılmıştır. Tarama modeline göre yürütülen araştırmanın örneklemi 322 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlar öğretmen adaylarının cinsiyet, yaş, bölüm, öğretmenlik mesleği deneyimi ve medeni durumlarına göre karşılaştırılmıştır. Bu bağımsız değişkenlerden sadece cinsiyete göre anlamlı düzeyde görüş farkı belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları öğrenim gördükleri bölüme göre diskriminant analizi ile sınıflandırıldığında yüzde 29.2’lik bir doğru sınıflandırma oranına ulaşıldığı belirlenmiştir. Öğretmenliğe yönelik tutumlar cinsiyet değişkeni açısından ise yüzde 55.6’lık bir oranla sınıflanabildiği, ancak Wald istatistiğinin anlamlı olmaması nedeniyle bu sınıflamanın yapılamayacağı görülmüştür.Ayrıca öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeği ile alt boyutları arasında yapılan korelasyon analizinde en yüksek ilişkinin sevgi alt boyutunda elde edildiği gözlenmiştir. Ölçeğin değer alt boyutu ortalaması sevgi ve uyum boyutlarından yüksektir. Genel olarak öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının olumlu olduğu belirlenmiştir.

 Anahtar Kelimeler: Pedagojik formasyon eğitimi, Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum, Diskriminant analizi, Öğretmen yetiştirme  

Year 2016, Volume: 5 Issue: 10, 0 - 0, 25.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Murat Tuncer

Publication Date October 25, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 10

Cite

APA Tuncer, M. (2016). PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ARAŞTIRILMASI. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(10).