Research Article

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

Volume: 5 Number: 1 January 1, 2021
TR

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

Abstract

Apple şirketinin geliştirdiği akıllı telefonların yayılması ve Google’ın Android işletim sistemini piyasaya sürmesinden sonra mobil uygulamalar hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Bu bağlamda, hızla gelişen bilişim dünyasının önde gelen mobil uygulama platformlarından Android işletim sistemi ve iOS işletim sistemi tabanlı uygulamaların yazılım geliştirme açısından karşılaştırılması, uygulama geliştiricilerin bu platformlarda uygulamalarını yayımlama aşamalarının kıyaslanması ve yayımladıktan sonra bu uygulamalardan gelir elde etmek için izlenilmesi gereken yollarının karşılaştırılması yapılmıştır. Geliştirme aşamasında, Android işletim sistemi ve iOS İşletim sisteminde kullanılan yaygın programlama dilleri hakkında bilgi verilmiştir. Mobil uygulamaların yayımlanması aşamasında Google uygulama marketlerinde (Google Play) yayımlama basamakları, Apple Uygulama Marketlerinde (AppStore) yayımlama basamakları anlatılmıştır. Ekonomik gelir sürecinde ise mobil uygulama geliştiricilerin yazmış oldukları uygulamaların mağazada yer aldıktan sonra nasıl gelir sağlayabileceği açıklanmıştır. Android ve iOS tabanlı uygulamaların geliştirme, yayınlama ve gelir elde etme süreçlerinde birbirine kıyasla artı ve eksi yönleri mevcuttur. Yapılan çalışmanın Android ve iOS tabanlı mobil uygulama geliştiricilerine yol gösterici olacağı öngörülmektedir.

Keywords

References

  1. Akyol, G. (2014). Mobil Uygulama Arayüzlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Çalışma. ISITES2014, Karabuk.
  2. Arslan, B., & Gülnar, S. (2014). Java-android yazılım mimarisi: bir masaüstü ile çoklu tablet bilgisayar haberleşme uygulaması, Akademik Bilişim’14 - XVI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Mersin Üniversitesi.
  3. Aslay, F., Yıldız, E., Baran, A., & Akar, F. (2018). Mobil işletim sistemlerinin kullanıcı açısından değerlendirilmesi: android-iOS. S. Salman, R. Karapınar, D. Kavak, A. Kılıçer(Ed.), Mühendislik Bilimlerinde Güncel Akademik Çalışmalar (ss 46-62). Cetinje, Montenegro.
  4. Aytekin, A., Ayaz, A., Tüminçin, F., & Bektaş, E. (2019). Mobil cihazları etkileyen zararlı yazılımlar ve korunma yöntemleri. International Social Research and Behavioral Sciences Symposium.
  5. Benenson, Z., Gassmann, F., & Reinfelder, L. (2013). Android and iOS users' differences concerning security and privacy. In CHI'13 Extended Abstracts on Human Factors in Computing Systems (pp. 817-822).
  6. Büyükgöze, S. (2019). Mobil uygulama marketlerinin güvenlik modeli incelemeleri. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, 12(1), 9-18.
  7. Canbazoğlu, E., & Koçer, A. (2016). Phonegap ile çoklu mobil ortamlara uygulama geliştirme: Web servis örneği. 18. Akademik Bilişim Konferansı’nda sunulan bildiri, Aydın. Türkiye.
  8. Chen, Y., Xu, H., Zhou, Y., & Zhu, S. (2013, May). Is this app safe for children? A comparison study of maturity ratings on Android and İos applications. In Proceedings Of The 22nd İnternational Conference On World Wide Web (pp. 201-212).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 1, 2021

Submission Date

July 29, 2020

Acceptance Date

September 28, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 5 Number: 1

APA
Çiloğlu, T., Özeren, E., & Ustun, A. B. (2021). MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI. Yeni Medya Elektronik Dergisi, 5(1), 60-77. https://izlik.org/JA82NY23HH
AMA
1.Çiloğlu T, Özeren E, Ustun AB. MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI. Yeni Medya Elektronik Dergisi. 2021;5(1):60-77. https://izlik.org/JA82NY23HH
Chicago
Çiloğlu, Tahsin, Eren Özeren, and Ahmet Berk Ustun. 2021. “MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI”. Yeni Medya Elektronik Dergisi 5 (1): 60-77. https://izlik.org/JA82NY23HH.
EndNote
Çiloğlu T, Özeren E, Ustun AB (January 1, 2021) MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI. Yeni Medya Elektronik Dergisi 5 1 60–77.
IEEE
[1]T. Çiloğlu, E. Özeren, and A. B. Ustun, “MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI”, Yeni Medya Elektronik Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 60–77, Jan. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82NY23HH
ISNAD
Çiloğlu, Tahsin - Özeren, Eren - Ustun, Ahmet Berk. “MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI”. Yeni Medya Elektronik Dergisi 5/1 (January 1, 2021): 60-77. https://izlik.org/JA82NY23HH.
JAMA
1.Çiloğlu T, Özeren E, Ustun AB. MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI. Yeni Medya Elektronik Dergisi. 2021;5:60–77.
MLA
Çiloğlu, Tahsin, et al. “MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI”. Yeni Medya Elektronik Dergisi, vol. 5, no. 1, Jan. 2021, pp. 60-77, https://izlik.org/JA82NY23HH.
Vancouver
1.Tahsin Çiloğlu, Eren Özeren, Ahmet Berk Ustun. MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME, YAYIMLAMA VE EKONOMİK GELİR ETME AŞAMALARININ İNCELENMESİ: İOS VE ANDROİD SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI. Yeni Medya Elektronik Dergisi [Internet]. 2021 Jan. 1;5(1):60-77. Available from: https://izlik.org/JA82NY23HH