Çavdar unu bazlı yenilebilir filmler, %40 ila %100 (a/a çavdar unu) arasında değişen konsantrasyonlarda plastikleştirici olarak gliserol ve etilen glikol kullanılarak üretilmiştir. Filmlerin yapısal, mekanik, fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar, plastikleştirici konsantrasyonunun arttırılmasının filmlerin kalınlığını, su buharı geçirgenliğini ve suda çözünürlüğünü arttırdığını göstermiştir. Filmlerin su buharı geçirgenliği ve çözünürlüğü plastikleştirici türünden etkilenmezken, gliserol içeren filmlerin kalınlığı önemli ölçüde daha yüksek çıkmıştır. Kompozitler için iyi mekanik özellikler elde edilmiş olup, en yüksek çekme mukavemeti 7,47 MPa ile %40 etilen glikol (a/a çavdar unu) içeren filmde ölçülmüş ve en yüksek uzama %69,3 ile %100 gliserol (a/a çavdar unu) içeren filmde gözlemlenmiştir. Eklenen plastikleştiricideki artış, kompozitlerdeki olası seyreltme etkisinden dolayı, filmlerin antioksidan aktivite ve toplam fenolik içeriği üzerinde olumsuz etkisi olmuştur.
Rye flour based edible films were produced by using glycerol and ethylene glycol as plasticizers at concentrations ranging between 40 to 100% (w/w of rye flour). The structural, mechanical, physical, and chemical properties of the films were investigated. The results showed that increasing the plasticizer concentration resulted in a greater the thickness, water vapor permeability, and water solubility of the films. While water vapor permeability and solubility were not affected by the plasticizer type, the thickness of glyserol-containing films was significantly higher. Good mechanical properties were obtained for the composites, where the greatest tensile strength of 7.47 MPa was measured in the film containing 40% ethylene glycol (w/w rye flour) and the highest elongation of 69.3% was observed in the film containing 100% glycerol (w/w rye flour). The increase in added plasticizer had an adverse effect on antioxidant activity and the total phenolic content of the films, due to probable dilution effect in the composites.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |