Today, polymers have found a wide range of uses from kitchen utensils to artificial heart valves, thanks to their lightness, easy shaping, corrosion resistance, and cheapness. A large number of polymers are used in the packaging of food, textiles, and machinery, and they are an important part of solid waste disposed of in landfills. In addition, microplastics, which are small particles under 5 mm, pose a major problem in the pollution of rivers, lakes, seas, and oceans and increase our carbon footprint. Many strategies are being developed in parallel with the Green Deal to reduce both all the negative effects caused by polymers and our carbon footprint. According to the European Green Deal, reducing waste, compensating for carbon footprint emissions, and protecting resources and sustainability are key priorities for the EU now and in the future. Reusability and biodegradable polymer production are important parts of these strategies. The scientific works demonstrated the opportunity for renewable, biodegradable biopolymers to replace their synthetic counterparts in a variety of /application. Biopolymer is a type of polymer and a biodegradable chemical compound that is produced by living beings in the ecosphere. Biopolymers obtained from natural materials (e.g. alginate, zein, gelatin, agar, and chitin/chitosan) are highly abundant but underexploited renewable biomasses. Besides their natural biological and structural functions, the biopolymers can be tailored to new biomaterials with novel functionalities. The roles of biopolymers in obtaining environmentally friendly materials are very important for the future of the world.
So, are we aware of plastic pollution and ways to reduce it? Is there enough awareness in academia, industry, and society for biopolymers that are so important for a sustainable environment? In this study, the answers to these questions are researched and discussed.
Türkiye Ulusal Ajansı
2021-1-TR01-KA220-HED-000032160
FutureBio project is supported by the Turkish National Agency with project number 2021-1-TR01-KA220-HED-000032160 within the scope of Strategic Partnerships in the Field of Higher Education. The project is “Funded by the Erasmus+ Programme of the European Union. However, European Commission and Turkish National Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein”.
Günümüzde polimerler, hafiflikleri, kolay şekillendirilmeleri, korozyona dayanıklılıkları ve ucuz olmaları nedeniyle mutfak gereçlerinden yapay kalp kapakçıklarına kadar geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Gıda, tekstil ve makinelerin paketlenmesinde çok sayıda polimer kullanılmaktadır ve bunlar çöplüklere atılan katı atıkların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca 5 mm'nin altında küçük parçacıklar olan mikroplastikler nehirlerin, göllerin, denizlerin ve okyanusların kirlenmesinde büyük sorun teşkil etmekte ve karbon ayak izimizi arttırmaktadır. Hem polimerlerin neden olduğu tüm olumsuz etkileri hem de karbon ayak izimizi azaltmak için Yeşil Mutabakata paralel olarak birçok strateji geliştiriliyor. Avrupa Yeşil Mutabakatına göre, atıkları azaltmak, karbon ayak izi emisyonlarını telafi etmek ve kaynakları ve sürdürülebilirliği korumak AB için şimdi ve gelecekte temel önceliklerdir. Yeniden kullanılabilirlik ve biyolojik olarak parçalanabilen polimer üretimi bu stratejilerin önemli parçalarıdır. Bilimsel çalışmalar, yenilenebilir, biyolojik olarak parçalanabilen biyopolimerlerin çeşitli uygulamalarda sentetik muadillerinin yerini alma fırsatını göstermiştir. Biyopolimer, ekosferde canlılar tarafından üretilen bir tür polimer ve biyolojik olarak parçalanabilen bir kimyasal bileşiktir. Doğal malzemelerden (örneğin aljinat, zein, jelatin, agar ve kitin/kitosan) elde edilen biyopolimerler oldukça boldur ancak yeterince kullanılmamış yenilenebilir biyokütlelerdir. Doğal biyolojik ve yapısal işlevlerinin yanı sıra biyopolimerler, yeni işlevselliklere sahip yeni biyomalzemelere uyarlanabilir. Biyopolimerlerin çevre dostu malzemeler elde etmedeki rolleri dünyanın geleceği için oldukça önemlidir.
Peki, plastik kirliliğinin ve bunu azaltmanın yollarının farkında mıyız? Sürdürülebilir bir çevre için bu kadar önemli olan biyopolimerler için akademi, endüstri ve toplumda yeterli farkındalık var mı? Bu çalışmada bu soruların cevapları araştırılmakta ve tartışılmaktadır.
2021-1-TR01-KA220-HED-000032160
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2021-1-TR01-KA220-HED-000032160 |
Publication Date | July 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |