Research Article

Deep Learning Methods in Unmanned Underwater Vehicles

October 5, 2020
TR EN

İnsansız Su Altı Araçlarında Derin Öğrenme Yöntemleri

Öz

İnsansız su altı araçları (ROV/AUV) su altında yüzebilen, otonom ve uzaktan kontrol edilebilen robotik sistemlerdir. Günümüzde deniz kuvvetleri, savunma sanayii ve birçok alanda insansız su altı araçlarının operasyonel kullanımına olan ilgi giderek artmıştır. İnsansız su altı araçları doğal kaynakların korunması, çevresel kaynakların korunması ve bunların incelenmesi, muhtelif inşaat faaliyetleri, kıyı ve ülke güvenliğinin sağlanması gibi farklı ve çeşitli amaçlarla sivil ve askeri uygulamalarda yürütülmekte olup, son yıllarda yapılan akademik ve endüstriyel araştırmaların büyük bir kısmına yardım eden, gözlem ve keşif özelliğine sahip, uzaktan kontrol edilebilen araçlardır. Bu çalışmada insansız su altı araçlarında görüntü işleme ve derin öğrenme yöntemlerinden bahsedilmektedir. Yapay zeka tekniğinin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır ve ülkemiz savunma sanayiine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Otonom sürüş için Raspberry Pi 3 mikroişlemcisi kullanılmış olup kamera olarak ise Raspberry Pi 3 ile uyumlu olan Raspberry Pi Kamera Modülü tercih edilmiştir. Yazılım dili olarak ise Python kullanılmıştır. Kameradan alınan görüntülerdeki nesneler, OpenCV kütüphanesi ve derin öğrenme kullanılarak tespit edilmiştir. Nesne tespiti ve takibi için derin öğrenme kütüphanesi olan TensorFlow kütüphanesi kullanılmıştır. Model olarak öncelikle Faster-RCNN-Inception-V2 modeli kullanılmıştır. Fakat FasterRCNN-Inception-V2 modeli ile Raspberry Pi 3 FPS bakımından iyi bir performans gösterememiştir. Bu nedenle çoğu gerçek zamanlı nesne algılama uygulaması için yeterince hızlı olan SSDLite-MobileNet-V2 modeli tercih edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aizenberg, I. N., Aizenberg, N. N., & Vandewalle, J. (2000). Multiple-Valued Threshold Logic and Multi-Valued Neurons. In Multi-Valued and Universal Binary Neurons (pp. 25-80): Springer.
  2. Alam, K., Ray, T., & Anavatti, S. G. (2014). Design and construction of an autonomous underwater vehicle. Neurocomputing, 142, 16-29.
  3. Baykara, M., & Daş, R. (2013). Real time face recognition and tracking system. Paper presented at the 2013 International Conference on Electronics, Computer and Computation (ICECCO).
  4. CANLI, G. A., KURTOĞLU, İ., CANLI, M. O., & TUNA, Ö. S. DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE İNSANSIZ SUALTI ARAÇLARI İSAA-AUV & ROV TASARIM VE UYGULAMALARI. GİDB Dergi(04), 43-75.
  5. Cömert, Z., Kocamaz, A. F., & Subha, V. (2018). Prognostic model based on image-based time-frequency features and genetic algorithm for fetal hypoxia assessment. Computers in Biology and Medicine, 99, 85-97.
  6. Daş, R., Polat, B., & Tuna, G. Derin Öğrenme ile Resim ve Videolarda Nesnelerin Tanınması ve Takibi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 31(2), 571-581.
  7. Deng, L., & Yu, D. (2014). Deep learning: methods and applications. Foundations and trends in signal processing, 7(3–4), 197-387.
  8. Galvez, R. L., Bandala, A. A., Dadios, E. P., Vicerra, R. R. P., & Maningo, J. M. Z. (2018). Object detection using convolutional neural networks. Paper presented at the TENCON 2018-2018 IEEE Region 10 Conference.

Details

Primary Language

English

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 5, 2020

Submission Date

October 3, 2020

Acceptance Date

October 5, 2020

Published in Issue

Year 1970

APA
Ataner, E., Özdeş, B., Öztürk, G., Çelik, T. Y. C., Durdu, A., & Terzioğlu, H. (2020). Deep Learning Methods in Unmanned Underwater Vehicles. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 345-350. https://doi.org/10.31590/ejosat.804599

Cited By