Research Article

Türkiye Kara Alanlarındaki Petrol ve Doğalgaz Kuyularında Kullanılan Sondaj Akışkanı Katkı Maddeleri ve Miktarları

Number: 27 November 30, 2021
EN TR

Türkiye Kara Alanlarındaki Petrol ve Doğalgaz Kuyularında Kullanılan Sondaj Akışkanı Katkı Maddeleri ve Miktarları

Öz

Petrol ve doğalgaz sondajlarında kullanılan ileri teknolojinin zor ve yüksek maliyetli olmasından dolayı sondajların hedeflenen derinlik ve amaç doğrultusunda en uygun koşullarda, en kısa sürede ve en düşük maliyet ile tamamlanması gerekir. Sondaj çalışmalarında istenilen derinlik ve amaca ulaşılabilmesi için en önemli unsurlardan birisi, sondaj çamuru kontrolüdür. Bu çalışmada, Türkiye kara alanlarında 1963 - 2021 yılları arasında kazılmış olan 470 adet petrol ve doğalgaz kuyusuna ait kuyu bitirme raporları incelenmiştir. Bu kuyularda kullanılan çamur katkı maddesi tipleri ve miktarları değerlendirilmiştir. Böylelikle, daha sonraki yıllarda riskli ve maliyetli olan sondaj kuyularında sondaj çamuru katkı maddeleri kullanımı öncesinde, bu çalışmanın önerilerinin değerlendirmeye alınarak ülke ekonomisi için petrol ve doğalgaz sektöründe etkin sondajların yapılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Balkaya, T.A. (2019). Sondaj El Kitabı. Petrol Mühendisleri Odası Yayını. 75 s.
  2. Büyükgöz, H. (2004). Petrol Sondajlarında Çamur. Çukurova Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 73 s.
  3. Güllü, A., Yaşar, E. ve Özdemir, A. (2021). Türkiye’deki petrol ve doğalgaz kuyularının optimizasyonu. IMAEC 2. Uluslararası Matematik, Mimarlık ve Mühendislik Kongresi (baskıda)
  4. Özdemir, A., Güllü, A., Yaşar, E. and Palabiyik, Y. (2021). Drilling engineering assessment and cost analysis of oil and gas wells drilled in onshore of Turkey. International Journal of Earth Sciences Knowledge and Applications (baskıda)
  5. Tuğan, M.F., Yardımcı, O., Aydın, H., Gözel, M.E., Kor, K., Merey, Ş., Özgür, E., Öztürk, M.T., Yüce., U. (2020). 21. Yüzyılda Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Gazi Kitabevi, 345 s.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 30, 2021

Submission Date

June 19, 2021

Acceptance Date

September 9, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 27

APA
Güllü, A., Özdemir, A., Palabıyık, Y., & Yaşar, E. (2021). Türkiye Kara Alanlarındaki Petrol ve Doğalgaz Kuyularında Kullanılan Sondaj Akışkanı Katkı Maddeleri ve Miktarları. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 27, 398-406. https://doi.org/10.31590/ejosat.954723

Cited By

Jeotermal Sondajlarda Maliyet Parametreleri

Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi

https://doi.org/10.51764/smutgd.1041048