Üzümsü meyveler, kendilerine has cezbedici renk, tat ve aromasının yanı
sıra yapı ve kokuları ile de gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Bu meyveler antosiyaninler, flavan-3-oller,
prosiyanidinler, flavonollar, ellagitanenler ve hidroksisinamatlar dahil olmak
üzere polifenollerin zengin bir kaynağıdır ve diğer meyvelere göre bu bileşenler
daha fazladır. Epidemiyolojik çalışmalar, üzümsü meyvelerce zengin diyetlerin,
bu meyvelerin polifenollerce zengin yapısından dolayı kalp sağlığına olumlu
katkı sağladığını göstermektedir. Farklı üzümsü meyve cinsleri arasında fenolik
içerik önemli ölçüde değişebilmektedir. Antosiyaninler yaban mersini, kızılcık
ve dağ mersininde ana fenolik bileşenler iken, Ericaceae familyasının Vaccinium
cinsi kırmızı yaban mersininde flavonoller ve proantosiyanidinler baskındır. Bu
kapsamda, bu çalışma; üzümsü meyvelerdeki fenolik bileşiklerin biyoaktivitesi
ve miktarını tartışmak amacıyla yapılmıştır.
Berries have an important place in the food industry with their attractive color, taste and aroma as well as their structure and smell. These fruits are rich in polyphenols, including anthocyanins, flavan-3-ols, procyanidins, flavonols, ellagitans, and hydroxycinnamates, and more abundant than other fruits. Epidemiological studies showed that the rich diet of berries contributes to the health of the heart positively due to the their rich polyphenol structure. The phenolic content of different berries can vary considerably. While anthocyanins are the main phenolic components in blueberries, cranberries and mountain flies, flavonols and proanthocyanidins are suppressed in the Vaccinium red bilberries of the Ericaceae family. In this context, this study was conducted to discuss the bioactivity and amount of phenolic compounds in berries.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 11 |