Year 2021, Volume , Issue 21, Pages 191 - 197 2021-01-31

Bazı Yabani Meyve Türlerinin Antioksidan Kapasitesi, Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Fenolik Asit Profilinin Belirlenmesi

Büşra TÜYSÜZ [1] , Özlem ÇAKIR [2] , Enes DERTLİ [3]


Bu çalışmada ülkemizde doğal olarak yetişen ahlat, alıç, kızılcık ve ateş dikeni meyvelerinin fenolik madde profilleri ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Meyve örnekleri etüv yardımıyla kurutularak ekstrakte edilmiştir. Sonrasında ise toplam fenolik madde içeriği Folin Ciocalteu (FCR) ayıracı ile antioksidan kapasiteleri ise DPPH, CUPRAC, ABTS ve β-karoten ağartma yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Meyvelerin fenolik madde profilleri ise yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yoluyla 9 fenolik asit standardı kullanılarak belirlenmiştir. Ahlat, alıç, kızılcık ve ateş dikeni meyvelerinin toplam fenolik madde içerikleri sırası ile 493, 847, 823, 2555 mg GAE/100g olarak belirlenmiştir. İncelenen numunelerin DPPH yöntemine göre antioksidan kapasiteleri sırası ile %12.275, %22.754, %47.705, %83.134; CUPRAC yöntemine göre antioksidan kapasiteleri 0.258, 0.619, 0.684, 2.871 mmol TE/g; ABTS yöntemine göre antioksidan kapasiteleri 73.78, 49.33, 51.56, 79.34 %TEAC ve β-karoten ağartma metoduna göre %93.63, %96.67, %88.70, %97.18 olarak saptanmıştır. HPLC kullanılarak elde edilen fenolik profil sonuçlarına göre incelenen yabani meyvelerde klorojenik asit, kafeik asit, vanilik asit ve sinapik asit bileşenlerinin ağırlıklı olduğu tespit edilmiştir.
Yabani meyve, antioksidan, fenolik asit profili, toplam fenolik içerik
  • Apak, R., Güçlü, K., Demirata, B., Özyürek, M., Çelik, S.E., Bektaşoğlu, B., Berker, K.I., & Özyurt, D. (2007). Comparative evaluation of various total antioxidant capacity assays applied to phenolic compounds with the CUPRAC assay. Molecules, 12:1496-1547.
  • Aykut, K., & Konuklugil, B. (2018). Cornus mas L. ve fitoterapideki önemi. J. Lit Pharm Sci. 7(3): 185-193.
  • Bahorun, T., Aumjaud, E., Ramphul, H., Rycha, M., Luximon-Ramma, A., Trotin, F., & Aruoma, O.I. (2003). Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Molecular Nutrition & Food Research, 47(3):191-198.
  • Baltas, N. (2017). Investigation of a wild pear species (Pyrus elaeagnifolia subsp. Elaeagnifolia Pallas) from Antalya, Turkey: polyphenol oxidase properties and anti-xanthine oxidase, anti-urease, and antioxidant activity. International Journal of Food Properties. Volume 20, 2017 Issue 3.
  • Brahamı, D., & Karrour, L. (2016). Etude comparative de deux procédés de séchage de Pyracantha coccinea. Université Mouloud MAMMERI de Tizi-Ouzou, Faculté des Sciences Biologiques et Agronomiques, Département Biochimie et Microbiologie.
  • Cemeroğlu, B. (2007). Gıda analizlerinde genel yöntemler, Gıda Analizleri, s. 45-128, Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • Chang, Q., & Zuo, Z. (2002). Hawtorn. The Journal of Clinical Pharmacology, 42, 605-612.
  • Cosmulescu, S., Trandafir, I., & Nour, V. (2017). Phenolic acids and flavonoids profiles of extracts from edible wild fruits and their antioxidant properties, International Journal of Food Properties, 20:12, 3124-3134.
  • Çakır, Ö., & Akbulut, K. (2020). Comparison of Two Wild Grown Berberis Varieties Based on Biochemical Characterization.
  • Çalışkan, O., Gündüz, K., Serçe, S., Toplu, C., Kamiloglu, Ö., Sengül, M., & Ercisli, S. (2012). Phytochemical characterization of several hawthorn (Crataegus spp.) species sampled from the Eastern Mediterranean region of Turkey. Pharmacognosy Magazine, 8(29):1-16.
  • Çoklar, H., & Akbulut, M. (2016). Alıç (Crataegus orientalis) meyvesinin antioksidan aktivitesi ve fenolik bileşiklerinin ekstraksiyonu üzerine farklı çözgenlerin etkisi. Derim, 33(2), 237-248.
  • Çoklar, H., Akbulut, M., Kılınç, S., Yıldırım, A., & Alhassan, I. (2018). Effect of freeze, oven and microwave pretreated oven drying on color, browning ındex, phenolic compounds and antioxidant activity of hawthorn (Crataegus orientalis) Fruit. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 46(2):449-456.
  • Çöteli, E., & Karataş, F. (2017). Ateş Dikeninin (Pyracantha coccinea Roemer var. lalandi) Kırmızı Meyvelerindeki A, E, C Vitamini, β-Karoten, Likopen, Glutatyon ve Malondialdehit Miktarlarının Araştırılması. Fırat Univ. Journal of Science 29(1), 41-46.
  • Ercişli, S., Yanar, M., Sengul, M., Yıldız, H., Topdas, E. F., Taskin, T., Zengin, Y., & Yilmaz, K.U. (2015). Physico-chemical and biological activity of hawthorn (Crataegus spp. L.) fruits in Turkey. Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus, 14(1):83-93.
  • Fico, G., Bilia, A. R., Morelli, I., & Tome, F. (2000). Flavonoid distribution in Pyracantha coccinea plants at different growth phases. Biochemical Systematics and Ecology, 28(7):673–678.
  • Gill, M., Barberan, T., Pierce, B.H., Holcroft, D.M., & Kader, A.A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48:4581-4589.
  • Hassanpour, H., Hamidoghli, Y., Hajilo, J. & Adlipour, M. (2011). Antioxidant capacity and phytochemical properties of cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes in Iran. Scientia Horticulturae. Vol. 129; pp. 459-463.
  • Kaur, C., & Kapoor, H.C. (2002). Anti-oxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. International Journal of Food Science and Technology. 37(2): 153-161.
  • Keser, S. (2014). Antiradical activities and phytochemical compounds of firethorn (Pyracanthacoccinea) fruit extracts. Natural Product Research, 28(20): 1789-1794.
  • Kökosmanlı, M., & Keleş, F. (2000). Erzurum’da yetiştirilen kızılcık meyvesinin marmelat ve pulpa işlenerek değerlendirilmesi. Gıda, 25(4), 289-298.
  • Murathan, Z.T., Erbil, N., Düzgüner, V., & Arslan, M. (2019). Şakok Armudunun (Pyrus elaeagnifila pallas) antioksidan, antimikrobiyal ve mutajenik özelliklerinin incelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1): 447-456, ISSN: 1307-9085, e-ISSN: 2149-4584.
  • Okatan, V., Gündoğdu, M., & Çolak, A.M. (2017). Uşak’ta yetişen farklı alıç (crataegus spp.) genotipi meyvelerinin bazı kimyasal ve pomolojik karakterlerinin belirlenmesi. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(3):39-44.
  • Oliveira, E.G., Rosa, G. S., Moraes, M.A., & Pinto, L.A. (2008). Phycocyanin content of Spirulina platensis dried in spouted bed and thin layer. Journal of Food Process Engineering, 31:34–50.
  • Özcan, M., Hacıseferoğulları, H., Marakoğlu, T., & Arslan, D. (2005). Hawthorn (Crataegus spp.) fruit: some physical and chemical properties. Journal of Food Engineering, 69, 409- 415.
  • Öztürk, N., Tunçel, M., & Tuncel, N.B. (2007). Determination of phenolic acids by a modified HPLC: Its application to various plant materials. Journal of Liquid Chromatography and Related Technologies, 30: 587-596.
  • Rimm, E.B., Aschiero, A., Giovannucci, E., Spiegelman, D., Stampfer, M.J., & Willett, W. C. (1996). Vegetables, fruit, and cereal fiber intake and risk of coronary heart disease among men. J. Am. Med. Assoc, 275, 447–451.
  • Semerci, A.B., Tunç, K., & Okur, İ. (2020). Antioxidant activity of the fruits of Pyracantha coccinea using ethanolic extract method. Food and Health, 6(1), 35-40.
  • Singleton, V.L., & Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  • Terry, P., Terry, J.B., & Wolk, A. (2001). Fruit and vegetable consumption in the prevention of cancer: an update. J. Intern. Med. 250, 280–290.
  • Tural, S., & Koca, I. (2008). Physico-chemical and antioxidant properties of cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) grown in Turkey. Scientia Horticulturae, 116, 362–366.
  • Vinson, J., Su, X., Zubik, L., & Bose, P. (2001). Phenol antioxidant quantity and quality in foods: fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(11):5315-21. DOI: 10.1021/jf0009293.
  • Yılmaz, K. U., Ercişli, S., Cam, M., Uzun, A., Yılmaztekin, M., Kafkas, E., & Pınar, H. (2015). Fruit weight, total phenolics, acidity and sugar content of edible wild pear (pyrus elaeagnifolia pall.) fruits. Erwerbs-Obstbau, 57: 179.
  • Yigit, D. (2018). Antimicrobial and Antioxidant Evaluation of Fruit Extract from Cornus mas L. Aksaray. J. Sci. Eng. Volume 2, Issue 1, pp. 41-51 doi: 10.29002/asujse. 329856.
  • Ziegler, R. G. (1991). Vegetables, fruits and carotenoids and the risk of cancer. Am. J. Clin. Nutr., 53, 251–259.
Primary Language tr
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0003-3155-2820
Author: Büşra TÜYSÜZ
Institution: BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-5080-7721
Author: Özlem ÇAKIR (Primary Author)
Institution: BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-0421-6103
Author: Enes DERTLİ
Institution: YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Dates

Publication Date : January 31, 2021

APA Tüysüz, B , Çakır, Ö , Dertli, E . (2021). Bazı Yabani Meyve Türlerinin Antioksidan Kapasitesi, Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Fenolik Asit Profilinin Belirlenmesi . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (21) , 191-197 . DOI: 10.31590/ejosat.818925