Research Article

Investigation of Brucella melitensis and It’s Biovars in Raw Sheep and Goat Milk and Cheese Samples Sold at Retail in Nigde

Volume: 13 Number: 2 August 4, 2016
TR EN

Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması

Abstract

Bu çalışma Niğde ilinde satışa sunulan çiğ koyun ve keçi sütleri ile çiğ sütten yapılmış koyun ve keçi peynirlerindeki Brucella melitensis varlığını araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Niğde’nin çeşitli köy ve pazarlarından toplanan 57 çiğ koyun sütü, 43 çiğ keçi sütü ve 50 koyun- keçi peyniri olmak üzere toplam 150 örnek materyal olarak kullanıldı. B. melitensis’in izolasyonunda Farrell yöntemi, şüpheli izolatların identifikasyonunda polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) uygulandı. Çalışmada incelenen örneklerin B. melitensis içermediği tespit edildi. Çiğ süt ve ürünleri, özellikle ortam sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde, elverişsiz hazırlama ve muhafaza koşullarına bağlı olarak halk sağlığı riski oluşturmaktadır. Söz konusu riskin önlenmesi ve pastörize süt ve süt ürünleri kullanılması ile ilgili tüketici bilinci oluşturulması için bu konudaki çalışmaların devam etmesi gerektiği önerilmektedir.

Keywords

References

  1. 1. Abbas BA, Talei AB. Isolation, identification and biotyping of Brucella spp. from milk product at Basrah Province. Bas J Vet Res 2010; 9(1): 152-62
  2. 2. Akbarmehr J. The prevalence of Brucella abortus and Brucella melitensis in local cheese produced in Sarab city, Iran and its public health implication. Afr J Microbiol Res 2011; 5(12): 1500-3.
  3. 3. Alavi SM, Rafiei A, Nikkhooi A. The effect of lifestyle on brucellosis among nomads in Khuzestan Province of Iran. Pak J Med Sci 2007; 23(3): 358-60.
  4. 4. Alton GG, Jones LM, Angus RD, Verger JM. Techniques for The Brucellosis Laboratory. Paris, France: INRA Publications, 1988; p. 13-61.
  5. 5. Ataş M, Poyraz Ö, Alim A, Ataş AD, Çelik A. Sivas il merkezinde satışa sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin Brucella bakterileri yönünden incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg 2007; 64(2): 9-14.
  6. 6. Ayaz Y. Ankara piyasasında satılan beyaz peynirlerde brucellosis etkenlerinin araştırılması. Etlik Vet Mikrobiyol Enst Derg 1986; 1(5): 9-16.
  7. 7. Benkirane A. Ovine and caprine brucellosis: World distribution and control/eradication strategies in West Asia/North Africa region. Small Ruminant Res 2006; 62(1-2): 19-25.
  8. 8. Bricker BJ, Halling SM. Differentiationof Brucella abortus bv. 1, 2, and Brucella melitensis, Brucella ovis and Brucella suis bv. 1 by PCR. J Clin Microbiol 1994; 32(11): 2660-6.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Fulden Karadal This is me
Niğde Üniveristesi
Türkiye

Nurhan Ertaş Onmaz
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Cemalettin Bağcı This is me
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yeliz Yıldırım
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Serhat Al
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Seçil Abay
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Publication Date

August 4, 2016

Submission Date

December 5, 2016

Acceptance Date

August 2, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 13 Number: 2

APA
Karadal, F., Ertaş Onmaz, N., Bağcı, C., Yıldırım, Y., Al, S., & Abay, S. (2016). Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(2), 101-108. https://izlik.org/JA36GJ34AJ
AMA
1.Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2016;13(2):101-108. https://izlik.org/JA36GJ34AJ
Chicago
Karadal, Fulden, Nurhan Ertaş Onmaz, Cemalettin Bağcı, Yeliz Yıldırım, Serhat Al, and Seçil Abay. 2016. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13 (2): 101-8. https://izlik.org/JA36GJ34AJ.
EndNote
Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S (August 1, 2016) Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13 2 101–108.
IEEE
[1]F. Karadal, N. Ertaş Onmaz, C. Bağcı, Y. Yıldırım, S. Al, and S. Abay, “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması”, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, pp. 101–108, Aug. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36GJ34AJ
ISNAD
Karadal, Fulden - Ertaş Onmaz, Nurhan - Bağcı, Cemalettin - Yıldırım, Yeliz - Al, Serhat - Abay, Seçil. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13/2 (August 1, 2016): 101-108. https://izlik.org/JA36GJ34AJ.
JAMA
1.Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2016;13:101–108.
MLA
Karadal, Fulden, et al. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, Aug. 2016, pp. 101-8, https://izlik.org/JA36GJ34AJ.
Vancouver
1.Fulden Karadal, Nurhan Ertaş Onmaz, Cemalettin Bağcı, Yeliz Yıldırım, Serhat Al, Seçil Abay. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi [Internet]. 2016 Aug. 1;13(2):101-8. Available from: https://izlik.org/JA36GJ34AJ