Research Article
BibTex RIS Cite

Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması

Year 2016, Volume: 13 Issue: 2, 101 - 108, 04.08.2016

Abstract

Bu çalışma Niğde ilinde satışa sunulan çiğ koyun ve keçi sütleri ile çiğ sütten yapılmış koyun ve keçi peynirlerindeki
Brucella melitensis varlığını araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Niğde’nin çeşitli köy ve pazarlarından
toplanan 57 çiğ koyun sütü, 43 çiğ keçi sütü ve 50 koyun- keçi peyniri olmak üzere toplam 150 örnek materyal olarak
kullanıldı. B. melitensis’in izolasyonunda Farrell yöntemi, şüpheli izolatların identifikasyonunda polimeraz zincir reaksiyonu
(PZR) uygulandı. Çalışmada incelenen örneklerin B. melitensis içermediği tespit edildi. Çiğ süt ve ürünleri,
özellikle ortam sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde, elverişsiz hazırlama ve muhafaza koşullarına bağlı olarak
halk sağlığı riski oluşturmaktadır. Söz konusu riskin önlenmesi ve pastörize süt ve süt ürünleri kullanılması ile ilgili
tüketici bilinci oluşturulması için bu konudaki çalışmaların devam etmesi gerektiği önerilmektedir.

References

  • 1. Abbas BA, Talei AB. Isolation, identification and biotyping of Brucella spp. from milk product at Basrah Province. Bas J Vet Res 2010; 9(1): 152-62
  • 2. Akbarmehr J. The prevalence of Brucella abortus and Brucella melitensis in local cheese produced in Sarab city, Iran and its public health implication. Afr J Microbiol Res 2011; 5(12): 1500-3.
  • 3. Alavi SM, Rafiei A, Nikkhooi A. The effect of lifestyle on brucellosis among nomads in Khuzestan Province of Iran. Pak J Med Sci 2007; 23(3): 358-60.
  • 4. Alton GG, Jones LM, Angus RD, Verger JM. Techniques for The Brucellosis Laboratory. Paris, France: INRA Publications, 1988; p. 13-61.
  • 5. Ataş M, Poyraz Ö, Alim A, Ataş AD, Çelik A. Sivas il merkezinde satışa sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin Brucella bakterileri yönünden incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg 2007; 64(2): 9-14.
  • 6. Ayaz Y. Ankara piyasasında satılan beyaz peynirlerde brucellosis etkenlerinin araştırılması. Etlik Vet Mikrobiyol Enst Derg 1986; 1(5): 9-16.
  • 7. Benkirane A. Ovine and caprine brucellosis: World distribution and control/eradication strategies in West Asia/North Africa region. Small Ruminant Res 2006; 62(1-2): 19-25.
  • 8. Bricker BJ, Halling SM. Differentiationof Brucella abortus bv. 1, 2, and Brucella melitensis, Brucella ovis and Brucella suis bv. 1 by PCR. J Clin Microbiol 1994; 32(11): 2660-6.
  • 9. Buyukcangaz E, Sen A, Kahya S. Isolation and biotyping of Brucella melitensis from aborted sheep and goat fetuses. Turk J Vet Anim Sci 2009; 33(4): 311-6.
  • 10. Carrera IA, Rodriguez MJL, Sapina AM, Lafuente AL, Sacristan ARB. Probable transmission of brucellosis by breast milk. J Trop Pediatr 2006; 52(5): 380-1.
  • 11. Castell MJ, Rullan JV, Peiro Callizo EF, NietoSandoval Alcolea A. Epidemic outbreak of 81 cases of brucellosis following the consumption of fresh cheese without pasteurization. Rev Esp Salud Publica 1996; 70(3): 303-1.
  • 12. Corbel MJ. Brusellosis in Humans and Animals. Geneva, Switzerland: World Health Organization (WHO) Press, 2006; p. 14-7.
  • 13. Cutler SJ. Brucellosis the most common bacterial zoonosis? Biomed Sci 2006; 63(50): 336-41.
  • 14. Çerekçi A, Kılıç S, Bayraktar M, Uyanık MH, Yaşar E, Esen B. İnsan kaynaklı Brucella izolatlarının tür ve biyotip tayininde konvansiyonel yöntemler ile gerçek zamanlı multiplex polimeraz zincir reaksiyonunun karşılaştırılması. Mikrobiyol Bul 2011; 45(3): 392- 400.
  • 15. Doganay M, Aygen B, Esel D. Brucellosis due to blood transfusion. J Hosp Infect 2001; 49(2):151-2.
  • 16. Ertem M, Kurekci AE, Aysev D, Unal E, Ikincioğullari A. Brucellosis transmitted by bone marrow transplantation. Bone Marrow Transp 2000; 26(2): 225-6.
  • 17. Farrel ID. The development of a new selective medium for the isolation of Brucella abortus from contaminated sources. Res Vet Sci 1974;16(3): 280-6.
  • 18. Foster G, Osterman BS, Godfroid J, Jacques I, Cloeckaert A, Brucella ceti sp. nov. and Brucella pinnipedialis sp. nov. for Brucella strains with cetaceans and seals as their preferre hosts. Int J Syst Evol Microbiol 2007; 57(11): 2688-93.
  • 19. Garrido-Abellan F, Duran-Ferrer M, Macmillan A, Minas A, Nicoletti P, Vecchi G. Brucellosis in sheep and goats (Brucella melitensis). Ahl R. eds: In: Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. European Commission, 2001; pp. 35-6.
  • 20. Gürbilek SE, Baklan EA, Aksoy HY. Türkiye’de 2007 ve 2008 yılları arasında izole edilen Brucella suşlarının identifikasyonu ve faj duyarlılıklarının saptanması. Harran Üniv Vet Fak Derg 2014; 3(2): 67-72.
  • 21. İça T, Aydın F, Gümüşsoy KS, Perçin D, Sümerkan AB, Ocak F, Abay S, Doğan HO, Fındık A, Çiftci A. Conventional and molecular biotyping of Brucella strains isolated from cattle, sheep and human. Ankara Üniv Vet Fak Derg 2012; 59(4): 259-64.
  • 22. Ilhan Z, Solmaz H, Aksakal A, Gulhan T, Ekin IH, Boynukara B. Detection of Brucella melitensis DNA in the milk of sheep after abortion by PCR assay. Arch Med Vet 2008; 40 (2): 141-6.
  • 23. Kalender H, Özcan C, Arslan N. Taze tulum peynirlerinden Brucella izolasyonu. Türk Mikrobiyol Cemiy Derg 2001; 31(34): 184-6.
  • 24. Kara R, Akkaya L. Investigation of Brucella abortus and Brucella melitensis at cheeses in Afyonkarahisar, Turkey. British J Dairy Sci 2013; 3(1): 5-8.
  • 25. Kasimoğlu A. Determination of Brucella spp. in raw milk and Turkish white cheese in Kirikkale. Dtsch Tierarztl Wochenschr 2002;109(7): 324-6.
  • 26. Kenar B, Erdenliğ S, Şengör E. A study on presence of brucellosis in milk from Afyon region sheep. Seventh International Symposium of Animal Biology and Nutrition. September, 25-26, 2008; Baloteşti-Romania.
  • 27. Mendez MC, Paez JA, Cortes-Blanco M, Salmoral CE, Mohedano ME, Plata C, Varo BA, Martinez NF. Brucellosis outbreak due to unpasteurized raw goat cheese in Andalucia (Spain). Euro Surveill 2003; 8(7-8): 164-8.
  • 28. Ongör H, Cetinkaya B, Karahan M, Bulut H. Evaluation of immunomagnetic separationpolymerase chain reaction in direct detection of Brucella abortus and Brucella melitensis from cheese samples. Foodborne Pathog Dis 2006; 3(3): 245-50.
  • 29. Parlakgül D. Brucella ve Listeria bakterilerini peynirden ayırabilmek için balıklı besiyerinin geliştirilmesi ve İstanbul’da satılan peynirlerde bu bakterilerin araştırılması. Türk Mikrobiyol Derg 1993; 23: 239-43.
  • 30. Pamuk Ş, Gürler Z. Detection of prevalence and contamination level of Brucella spp. in local cheese produced in Afyonkarahisar, Turkey. Kocatepe Vet J 2014; 7(1): 1-10.
  • 31. Sarno A, Izzi R, Sandulli S, Santagata N. Isolation of Brucella melitensis from fresh ewes’ milk cheese: etiology and epidemiology. Ind Aliment 1992; 31(302): 211-3.
  • 32. Scholz HC, Hubalek Z, Sedlacek I, Vergnaud G, Tomaso H, Al Dahouk S, Melzer F, Kämpfer P, Neubauer H, Cloeckaert A, Maquart M, Zygmunt MS, Whatmore AM, Falsen E, Bahn P, Göllner C, Pfeffer M, Huber B, Busse HJ, Nöckler K. Brucella microti sp. nov., isolated from the common vole Microtus arvalis. Int J Syst Evol Microbiol 2008; 58(2): 375-82.
  • 33. Scholz HC, Nöckler K, Göllner C, Bahn P, Vergnaud G, Tomaso H, Al Dahouk S, Kämpfer P, Cloeckaert A, Maquart M, Zygmunt MS, Whatmore AM, Pfeffer M, Huber B, Busse HJ, De BK. Brucella inopinata sp. nov., isolated from a breast implant infection. Int J Syst Evol Microbiol 2010; 60(4): 801-8.
  • 34. Shakerian A, Karim G, Sharifzadeh A, Sadeghy M. The survey of frequency of Brucella melitensis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus of ewes fresh traditional cheese in Shahrekord, Iran. Fifth World Congress Foodborne Infections and Intoxications. June, 7-11, 2004; Berlin-Germany.
  • 35. Şimşek H, Erdenliğ S, Oral B, Tülek N. İnsan kaynaklı Brucella izolatlarının tip-biyotip tayini ve epidemiyolojik olarak irdelenmesi. Klimik Derg 2004; 17(2): 103-6.
  • 36. Ünsal A, Alpat A, Tözün M, Arslantaş D, Tırpan K. Sivrihisar’da (Eskişehir) bruselloz yaygınlığı. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2007; 37(1): 19-25.
  • 37. Whatmore AM. Current understanding of the genetic diversity of Brucella, an expanding genus of zoonotic pathogens. Infect Genet Evol 2009; 9(6): 1168-84.
  • 38. Xavier MN, Paixao TA, Hartigh ABD, Tsolis RM, Santos RL. Pathogenesis of brucellosis. Open Vet Sci J 2010; 4(1): 109-18.
  • 39. Yakupsky P, Baron EJ. Laboratory exposures to Brucellae and implications for bioterrorism. Emerg Infect Dis 2005; 11(8): 1180-5.

Investigation of Brucella melitensis and It’s Biovars in Raw Sheep and Goat Milk and Cheese Samples Sold at Retail in Nigde

Year 2016, Volume: 13 Issue: 2, 101 - 108, 04.08.2016

Abstract

The aim of this study is to investigate the prevelance of Brucella melitensis in raw sheep and goat milk and

sheep and goat cheese produced from raw milk sold in Niğde. For this purpose, 57 raw sheep milk and 43 raw goat

milk samples and 50 sheep cheese with a total of 150 samples were used as material that are collected from various

open markets and villages in Niğde. It was used Farrell method for isolation of B. melitensis and polymerase chain

reaction (PCR) for identification of suspected colonies. It was found that investigated samples did not contain B. melitensis.

A raw milk and its products constitute a public health risk which depending on the inconvenient preparation

and storage conditions especially during periods of high environmental temperatures We recommend that it has to be

continued to work on this issue in order to prevent the risk public health and create consumer awareness about the

consumption of unpasteurized milk and its products.

References

  • 1. Abbas BA, Talei AB. Isolation, identification and biotyping of Brucella spp. from milk product at Basrah Province. Bas J Vet Res 2010; 9(1): 152-62
  • 2. Akbarmehr J. The prevalence of Brucella abortus and Brucella melitensis in local cheese produced in Sarab city, Iran and its public health implication. Afr J Microbiol Res 2011; 5(12): 1500-3.
  • 3. Alavi SM, Rafiei A, Nikkhooi A. The effect of lifestyle on brucellosis among nomads in Khuzestan Province of Iran. Pak J Med Sci 2007; 23(3): 358-60.
  • 4. Alton GG, Jones LM, Angus RD, Verger JM. Techniques for The Brucellosis Laboratory. Paris, France: INRA Publications, 1988; p. 13-61.
  • 5. Ataş M, Poyraz Ö, Alim A, Ataş AD, Çelik A. Sivas il merkezinde satışa sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin Brucella bakterileri yönünden incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg 2007; 64(2): 9-14.
  • 6. Ayaz Y. Ankara piyasasında satılan beyaz peynirlerde brucellosis etkenlerinin araştırılması. Etlik Vet Mikrobiyol Enst Derg 1986; 1(5): 9-16.
  • 7. Benkirane A. Ovine and caprine brucellosis: World distribution and control/eradication strategies in West Asia/North Africa region. Small Ruminant Res 2006; 62(1-2): 19-25.
  • 8. Bricker BJ, Halling SM. Differentiationof Brucella abortus bv. 1, 2, and Brucella melitensis, Brucella ovis and Brucella suis bv. 1 by PCR. J Clin Microbiol 1994; 32(11): 2660-6.
  • 9. Buyukcangaz E, Sen A, Kahya S. Isolation and biotyping of Brucella melitensis from aborted sheep and goat fetuses. Turk J Vet Anim Sci 2009; 33(4): 311-6.
  • 10. Carrera IA, Rodriguez MJL, Sapina AM, Lafuente AL, Sacristan ARB. Probable transmission of brucellosis by breast milk. J Trop Pediatr 2006; 52(5): 380-1.
  • 11. Castell MJ, Rullan JV, Peiro Callizo EF, NietoSandoval Alcolea A. Epidemic outbreak of 81 cases of brucellosis following the consumption of fresh cheese without pasteurization. Rev Esp Salud Publica 1996; 70(3): 303-1.
  • 12. Corbel MJ. Brusellosis in Humans and Animals. Geneva, Switzerland: World Health Organization (WHO) Press, 2006; p. 14-7.
  • 13. Cutler SJ. Brucellosis the most common bacterial zoonosis? Biomed Sci 2006; 63(50): 336-41.
  • 14. Çerekçi A, Kılıç S, Bayraktar M, Uyanık MH, Yaşar E, Esen B. İnsan kaynaklı Brucella izolatlarının tür ve biyotip tayininde konvansiyonel yöntemler ile gerçek zamanlı multiplex polimeraz zincir reaksiyonunun karşılaştırılması. Mikrobiyol Bul 2011; 45(3): 392- 400.
  • 15. Doganay M, Aygen B, Esel D. Brucellosis due to blood transfusion. J Hosp Infect 2001; 49(2):151-2.
  • 16. Ertem M, Kurekci AE, Aysev D, Unal E, Ikincioğullari A. Brucellosis transmitted by bone marrow transplantation. Bone Marrow Transp 2000; 26(2): 225-6.
  • 17. Farrel ID. The development of a new selective medium for the isolation of Brucella abortus from contaminated sources. Res Vet Sci 1974;16(3): 280-6.
  • 18. Foster G, Osterman BS, Godfroid J, Jacques I, Cloeckaert A, Brucella ceti sp. nov. and Brucella pinnipedialis sp. nov. for Brucella strains with cetaceans and seals as their preferre hosts. Int J Syst Evol Microbiol 2007; 57(11): 2688-93.
  • 19. Garrido-Abellan F, Duran-Ferrer M, Macmillan A, Minas A, Nicoletti P, Vecchi G. Brucellosis in sheep and goats (Brucella melitensis). Ahl R. eds: In: Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. European Commission, 2001; pp. 35-6.
  • 20. Gürbilek SE, Baklan EA, Aksoy HY. Türkiye’de 2007 ve 2008 yılları arasında izole edilen Brucella suşlarının identifikasyonu ve faj duyarlılıklarının saptanması. Harran Üniv Vet Fak Derg 2014; 3(2): 67-72.
  • 21. İça T, Aydın F, Gümüşsoy KS, Perçin D, Sümerkan AB, Ocak F, Abay S, Doğan HO, Fındık A, Çiftci A. Conventional and molecular biotyping of Brucella strains isolated from cattle, sheep and human. Ankara Üniv Vet Fak Derg 2012; 59(4): 259-64.
  • 22. Ilhan Z, Solmaz H, Aksakal A, Gulhan T, Ekin IH, Boynukara B. Detection of Brucella melitensis DNA in the milk of sheep after abortion by PCR assay. Arch Med Vet 2008; 40 (2): 141-6.
  • 23. Kalender H, Özcan C, Arslan N. Taze tulum peynirlerinden Brucella izolasyonu. Türk Mikrobiyol Cemiy Derg 2001; 31(34): 184-6.
  • 24. Kara R, Akkaya L. Investigation of Brucella abortus and Brucella melitensis at cheeses in Afyonkarahisar, Turkey. British J Dairy Sci 2013; 3(1): 5-8.
  • 25. Kasimoğlu A. Determination of Brucella spp. in raw milk and Turkish white cheese in Kirikkale. Dtsch Tierarztl Wochenschr 2002;109(7): 324-6.
  • 26. Kenar B, Erdenliğ S, Şengör E. A study on presence of brucellosis in milk from Afyon region sheep. Seventh International Symposium of Animal Biology and Nutrition. September, 25-26, 2008; Baloteşti-Romania.
  • 27. Mendez MC, Paez JA, Cortes-Blanco M, Salmoral CE, Mohedano ME, Plata C, Varo BA, Martinez NF. Brucellosis outbreak due to unpasteurized raw goat cheese in Andalucia (Spain). Euro Surveill 2003; 8(7-8): 164-8.
  • 28. Ongör H, Cetinkaya B, Karahan M, Bulut H. Evaluation of immunomagnetic separationpolymerase chain reaction in direct detection of Brucella abortus and Brucella melitensis from cheese samples. Foodborne Pathog Dis 2006; 3(3): 245-50.
  • 29. Parlakgül D. Brucella ve Listeria bakterilerini peynirden ayırabilmek için balıklı besiyerinin geliştirilmesi ve İstanbul’da satılan peynirlerde bu bakterilerin araştırılması. Türk Mikrobiyol Derg 1993; 23: 239-43.
  • 30. Pamuk Ş, Gürler Z. Detection of prevalence and contamination level of Brucella spp. in local cheese produced in Afyonkarahisar, Turkey. Kocatepe Vet J 2014; 7(1): 1-10.
  • 31. Sarno A, Izzi R, Sandulli S, Santagata N. Isolation of Brucella melitensis from fresh ewes’ milk cheese: etiology and epidemiology. Ind Aliment 1992; 31(302): 211-3.
  • 32. Scholz HC, Hubalek Z, Sedlacek I, Vergnaud G, Tomaso H, Al Dahouk S, Melzer F, Kämpfer P, Neubauer H, Cloeckaert A, Maquart M, Zygmunt MS, Whatmore AM, Falsen E, Bahn P, Göllner C, Pfeffer M, Huber B, Busse HJ, Nöckler K. Brucella microti sp. nov., isolated from the common vole Microtus arvalis. Int J Syst Evol Microbiol 2008; 58(2): 375-82.
  • 33. Scholz HC, Nöckler K, Göllner C, Bahn P, Vergnaud G, Tomaso H, Al Dahouk S, Kämpfer P, Cloeckaert A, Maquart M, Zygmunt MS, Whatmore AM, Pfeffer M, Huber B, Busse HJ, De BK. Brucella inopinata sp. nov., isolated from a breast implant infection. Int J Syst Evol Microbiol 2010; 60(4): 801-8.
  • 34. Shakerian A, Karim G, Sharifzadeh A, Sadeghy M. The survey of frequency of Brucella melitensis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus of ewes fresh traditional cheese in Shahrekord, Iran. Fifth World Congress Foodborne Infections and Intoxications. June, 7-11, 2004; Berlin-Germany.
  • 35. Şimşek H, Erdenliğ S, Oral B, Tülek N. İnsan kaynaklı Brucella izolatlarının tip-biyotip tayini ve epidemiyolojik olarak irdelenmesi. Klimik Derg 2004; 17(2): 103-6.
  • 36. Ünsal A, Alpat A, Tözün M, Arslantaş D, Tırpan K. Sivrihisar’da (Eskişehir) bruselloz yaygınlığı. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2007; 37(1): 19-25.
  • 37. Whatmore AM. Current understanding of the genetic diversity of Brucella, an expanding genus of zoonotic pathogens. Infect Genet Evol 2009; 9(6): 1168-84.
  • 38. Xavier MN, Paixao TA, Hartigh ABD, Tsolis RM, Santos RL. Pathogenesis of brucellosis. Open Vet Sci J 2010; 4(1): 109-18.
  • 39. Yakupsky P, Baron EJ. Laboratory exposures to Brucellae and implications for bioterrorism. Emerg Infect Dis 2005; 11(8): 1180-5.
There are 39 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Fulden Karadal This is me

Nurhan Ertaş Onmaz

Cemalettin Bağcı This is me

Yeliz Yıldırım

Serhat Al

Seçil Abay

Publication Date August 4, 2016
Submission Date December 5, 2016
Acceptance Date August 2, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Karadal, F., Ertaş Onmaz, N., Bağcı, C., Yıldırım, Y., et al. (2016). Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(2), 101-108.
AMA Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. August 2016;13(2):101-108.
Chicago Karadal, Fulden, Nurhan Ertaş Onmaz, Cemalettin Bağcı, Yeliz Yıldırım, Serhat Al, and Seçil Abay. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13, no. 2 (August 2016): 101-8.
EndNote Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S (August 1, 2016) Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13 2 101–108.
IEEE F. Karadal, N. Ertaş Onmaz, C. Bağcı, Y. Yıldırım, S. Al, and S. Abay, “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, vol. 13, no. 2, pp. 101–108, 2016.
ISNAD Karadal, Fulden et al. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13/2 (August 2016), 101-108.
JAMA Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2016;13:101–108.
MLA Karadal, Fulden et al. “Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü Ve Peynirlerinde Brucella Melitensis Ve Biyotiplerinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, 2016, pp. 101-8.
Vancouver Karadal F, Ertaş Onmaz N, Bağcı C, Yıldırım Y, Al S, Abay S. Niğde İlinde Satışa Sunulan Koyun-Keçi Sütü ve Peynirlerinde Brucella melitensis ve Biyotiplerinin Araştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2016;13(2):101-8.