Bu çalışma Niğde ilinde satışa sunulan çiğ koyun ve keçi sütleri ile çiğ sütten yapılmış koyun ve keçi peynirlerindeki
Brucella melitensis varlığını araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Niğde’nin çeşitli köy ve pazarlarından
toplanan 57 çiğ koyun sütü, 43 çiğ keçi sütü ve 50 koyun- keçi peyniri olmak üzere toplam 150 örnek materyal olarak
kullanıldı. B. melitensis’in izolasyonunda Farrell yöntemi, şüpheli izolatların identifikasyonunda polimeraz zincir reaksiyonu
(PZR) uygulandı. Çalışmada incelenen örneklerin B. melitensis içermediği tespit edildi. Çiğ süt ve ürünleri,
özellikle ortam sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde, elverişsiz hazırlama ve muhafaza koşullarına bağlı olarak
halk sağlığı riski oluşturmaktadır. Söz konusu riskin önlenmesi ve pastörize süt ve süt ürünleri kullanılması ile ilgili
tüketici bilinci oluşturulması için bu konudaki çalışmaların devam etmesi gerektiği önerilmektedir.
The aim of this study is to investigate the prevelance of Brucella melitensis in raw sheep and goat milk and
sheep and goat cheese produced from raw milk sold in Niğde. For this purpose, 57 raw sheep milk and 43 raw goat
milk samples and 50 sheep cheese with a total of 150 samples were used as material that are collected from various
open markets and villages in Niğde. It was used Farrell method for isolation of B. melitensis and polymerase chain
reaction (PCR) for identification of suspected colonies. It was found that investigated samples did not contain B. melitensis.
A raw milk and its products constitute a public health risk which depending on the inconvenient preparation
and storage conditions especially during periods of high environmental temperatures We recommend that it has to be
continued to work on this issue in order to prevent the risk public health and create consumer awareness about the
consumption of unpasteurized milk and its products.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 4, 2016 |
Submission Date | December 5, 2016 |
Acceptance Date | August 2, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 13 Issue: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.