Hava atmosferinde 400- 700 0C aralığında ısıl işlem uygulanan, atomik konsantrasyonu Ni-45.16%Ti şekil hatırlamalı alaşımın termal stabilitesi(çevrim) ve aktivasyon enerjisi incelenmiştir. Thermal çevrim, düşük döünüşüm sıcaklığına meyilli ve R faz göstermemektedir. Ana numune ve ısıl işleme maruz bırakılmış numunelerin thermal stabilitesinin deneysel işlemler düştüğünü göstermiştir. Bu alaşımların aktivasyon enerjisi Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile belirlenmiştir.Dönüşüm sıcaklıklarının (Ms, Mf, As ve Af) ve Kissinger ve Ozawa yöntemiyle ölçülen termal aktivasyon enerjilerinin, ısıl işlem ile arttığı görülmüştür.Bununla birlikte Vickers sertlik değerlerinin ise ısıl işlemle azaldığı görülmüştür.
The thermal stability (cycle) and activation energies of NiTi shape memory alloy (SMA), in Ni-45.16%Ti atomic consantration (SMA), which exposed to heat treatment in air in the temperature range 400-800 0C Ni-45.16%Ti has composition in atomic percent, was investigated that it was exposed to heat treatment in air in the temperature range 400-800 0C. The thermal cycles tend to lower the transformation characteristic temperature, and thermal cycles couldn’t display introduce R phase. Experimental results indicate that thermal stability of as-cast and exposed to heat treatedment samples were decreased. The thermal activation energies of these alloys also were determined by Differential Scanning Calorimeter (DSC). It was seen that both transformation temperature of samples (Ms, Mf, As and Af) and the thermal activation energies calculated byfor Ozowa and Kissinger methods of alloys increased with the heat treatment exposed to heat treatment were increased. However, it was determined that results of vickers hardness values measurement of these shape memory alloys were decreased with the heat treatment.
Diğer ID | JA79CZ58BS |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 31 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.