Türlerin coğrafik dağılımlarının bilinmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve yönetilmesi açısından son derece önemlidir. Tür dağılımlarını tam olarak belirlemek için çoğu taksonda sınırlı sayıda veri bulunmakta olup mevcut dağılımları ve iklimsel değişimler neticesinde nasıl dağılım gösterecekleri konusunda ekolog ve doğa korumacılar genel olarak coğrafi bilgi sistemleri ile çeşitli dağılım modelleri yapmakta ve taksonların dağılımlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de geniş dağılım gösteren Karabaşlı çinte (Emberiza melanocephala Scopoli, 1769)’nin dağılım alanının sıcaklık ve yağış parametrelerine bağlı değişimi DivaGIS programında DOMAIN yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu sonuçlara göre Karabaşlı çinte popülasyonları özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu bozkırları ve Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki meşeliklerde geniş yayılış göstermekte olup alpin kuşakta görülmemekle birlikte, Karadeniz Bölgesi’nin kıyılarında artış göstereceği tahmin edilmektedir.
Karabaşlı çinte Emberiza melanocephala DivaGIS DOMAIN Türkiye Ekolojik Niş Modeli
Understanding the distribution of species is quite important top reserve biodiversity and to its effective management. There is limited sample to achieve the actual distribution of many taxa and hence, ecologists and conservation managers rely mainly on some distribution models to indicate the potential distribution range of a species in consequence of climatic changes. In this study a widespread summer migrant bird species in Turkey, the Black-headed Buntings (Emberiza melanocephala Scopoli, 1769) distribution in relation to temperature and precipitation changes has been demonstrated with DOMAIN method in DivaGIS program. According the results Black-headed Bunting is widely distributede specially in Southeast Anatolian region, the Central Anatolian steppes and in the oak fields of Aegean and Mediterranean Regions, and while it is not present in alpine belt it will increase in the coasts of the Black Sea Region.
Black-headed Bunting Emberiza melanocephala DivaGIS DOMAIN Turkey Ecological Niche Modelling
Diğer ID | JA79DH65GF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 31 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.