Kuantum Hall olayının keşfi, yarıiletkenler fiziğinde yeni bir çığır açmıştır. Kuantum Hall olayını açıklamak üzere ortaya atılan modeller, Landau seviyelerinin kısmi ve tam dolu olmasıyla şekillenen sıkıştırılabilir ve sıkıştırılamaz şeritlerin fiziği üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, sıkıştırılamaz şeritlerin, kuantum Hall çubuğuna uygulanan manyetik alana ve kuantum Hall çubuğunu sınırlayan kapılar üzerindeki gerilime olan bağımlılığı incelenmiştir. Sıkıştırılamaz şeritleri teorik olarak incelemek için, öz-uyumlu hesaplamalarda Thomas-Fermi yaklaşımları kullanılabilir. Öz-uyumlu hesaplamalar çok uzun hesaplama süresi gerektirdiğinden, bu çalışmada Poisson denkleminin çözümünde kullanılan hesaplamaları hızlandırmak için multigrid yöntemi kullanılmıştır.
Kuantum Hall Çubuğu Multigrid yöntemi Thomas-Fermi yaklaşımı Poisson denklemi
Discovery of the quantum Hall effect has opened a new era in the semiconductor physics. The models which are put forward to explain the quantum Hall effect are focused on the physics of compressible and incompressible strips formed by partially and fully filled of Landau levels. In this study, the dependence of incompressible strips to the magnetic field applied to the quantum Hall bar and the gate voltages confined the quantum Hall bar are investigated. In order to investigate the incompressible strips theoretically, Thomas-Fermi approximations can be used in the self-consistent calculations. Self-consistent calculations require a very long computational time so that multigrid method is used to accelerate the calculations used in the solution of the Poisson equation in this study.
Quantum Hall Bar Multigrid method Thomas-Fermi approximation Poisson equation
Diğer ID | JA79RT55VN |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.