Elektrokoagülasyon (EC) prosesi, kimyasal koagülasyon prosesine göre sağladığı bazı avantajlar nedeniyle tercih edilen bir proses haline gelmiştir. Elektrokoagülasyon prosesi bu nedenle farklı özellikteki atıksuların arıtımında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, bir tekstil sanayi atıksuyunun Elektrokoagülasyon prosesi ile arıtılabilirliliği incelenmiştir. Bu amaçla monopolar parelel bağlı alüminyum elektrotlarının kullanıldığı, elektrokoagülasyon prosesinin performansı araştırılmıştır. Elektrokoagülasyon prosesinde; toplam organik karbon (TOC), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI), renk ve bulanıklık giderim verimi üzerine; başlangıç pH, akım yoğunluğu ve elektroliz süresinin etkisi incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek EC prosesinin optimum koşulları belirlenmiştir. Bu koşullar; başlangıç pH:3, akım yoğunluğu 100 A/m2 ve elektroliz süresi 20 dk olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar neticesinde TOK, KOİ, renk ve bulanıklık giderme verimleri sırasıyla, %82,6-%72,5- %97,7 ve %98,7’dir. Ayrıca yapılan çalışmada KOİ parametresi açısından, arıtılmış suyun Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde belirtilen deşarj limit değerini sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak tekstil sanayi atıksuyunun arıtımında EC prosesinin etkili bir yöntem olduğu ortaya konulmuştur.
Tekstil Atıksuyu Elektrokoagülasyon Alüminyum Elektrot TOK giderimi Renk Giderimi
Electrocoagulation process (EC) has become a preferable process because of its advantages over chemical coagulation process. Therefore EC has been widely used to treat wide variety wastewaters. In this study, the treatability of textile wastewater by EC using aluminum electrodes was investigated. This purpose, EC process’s performance using aluminum electrodes connected monopolar parallel was investigated. The effects of various operating conditions such as, initial pH, current density and electrolysis time on removal efficiency of total organic carbon (TOC), chemical oxygen demand (COD), colour and turbidity were examined. The end of study, optimum conditions were determined. The optimum values of initial pH, current density and electrolysis time in the EC studies using aluminum electrode were found to be 3, 100 A/m2 and 20 min, respectively. In these conditions, removal efficiencies for TOC, COD, colour and turbidity were obtained as 82.6%-72.5%-97.7% ve 98.7%, respectively. Beside in this study, according to Turkish Directive on Water Pollution Control, COD concentrations levels were below the permitted direct-discharge limits. Consequently, EC process is found to be an effective treatment method for textile wastewaters.
Textile wastewater Electrocoagulation Aluminum electrode TOC removal Colour removal
Diğer ID | JA79ZR35PG |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.