Çalışmada; Texas A&M Üniversitesi, ICRISAT ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 18 tane sorgum genotipi kullanılmıştır. Araştırma Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde 2 yıl süre ile 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme sonuçlarına göre en yüksek ham protein oranı %13.12 ile akdarı çeşidinden, en düşük kül oranı %1.29 ile ICSR 89064 hattından, en düşük tanen oranı %0.00 ile ICSR 89064, ICSR 89016 ve ICSR 172 genotiplerinden elde edilmiştir. En düşük ADF (Acid Detergent Fiber) oranı %6.06 ile ICSR 89064 genotipinden, en düşük NDF (Neutral Detergent) oranı ise %18.45 ile Akdarı çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek sindirilebilir kuru madde oranı % 84.18 ile ICSR 89064 genotipinden elde edilmiş, en yüksek nispi besleme değeri ise 407.86 ile Akdarı çeşidinden elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; nispi besleme değeri yüksek, hem de tanen oranı ve NDF değeri çok düşük Akdarı çeşidi ile NDF değeri düşük ICSB 101 hattı ile sindirilebilir kuru madde oranı yüksek ICSB 89064 genotipleri önerilmektedir.
In this study, 18 different sorghum genotypes obtained from Taxas A&M University, ICRISAT and Western Mediterranean Agricultural Experiment Station were used. Experiments were carried out at experimental fields of Kahramanmaraş Agricultural Experiment Station for 3 years with 3 replications. The highest raw protein ratio was obtained from the variety Akdarı with 13.12%, the lowest ash ratio from ICSR 89064 with 1.29%, the lowest grain ratio from genotypes ICSR 89064, ICSR 89016 and ICSR 172 with 0.00%, the lowest ADF (Acid Detergent Fiber) ratio from ICSR 89064 with 0.06%, the lowest NDF (Neutral Detergent) from Akdarı with 18.45%, the highest digestible dry matter ratio from ICSR 89064 with 84.18% and the highest relative nutritional value was obtained from Akdarı with 407.86. Based on these results, the variety Akdarı with higher relative nutritional value and lower grain ratio and NDF value, the genotype ICSB 101 with lower NDF value and the genotype ICSB 89016 with higher digestible dry matter ratio can be recommended.
Diğer ID | JA79ZN53MT |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.