BibTex RIS Cite

Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu

Year 2011, Volume: 27 Issue: 4, 286 - 291, 01.08.2011

Abstract

Bu çalışmada, genetik algoritma kullanılarak, günümüzde özellikle uçak sanayinde büyük parçaların üretiminde kullanılan patlayıcı yardımı ile form verme tekniğinde patlayıcı kütlesinin optimizasyonu yapılmıştır. Genetik algoritma yirmi yıldan fazla süredir farklı bilim dallarına uygulanan bir yapay zeka optimizasyon tekniğidir. Bu metotta, doğada meydana gelen seçme, çaprazlama ve mutasyon gibi genetik operatörlerin bilgisayar ortamına uyarlanmış kodları kullanılır. Patlayıcı yardımı ile form verme sadece dişi kalıbın (bazen sadece erkek kalıbın) üretildiği ve form verilecek parça ile birlikte daha önceden kazılmış bir çukurun tabanına konulduğu alışılmamış bir imal usulüdür. Basıncı transfer eden ara ortam (çoğu zaman su) ve patlama basıncı erkek kalıbın işlevini görür. Patlayıcı yardımı ile form verme operasyonunda, patlayıcı kütlesi işlem maliyetini belirleyen temel değişkendir. Dolayısıyla, patlayıcı kütlesini asgariye indirmek çok önemlidir. Patlayıcı yardımı ile form verme bir nevi derin çekme işlemi gibi düşünülmüştür ve derin çekme formülleri ve patlama basıncı formülleri kullanılarak, patlayıcı kütlesini minimum yapmak için parça parametrelerinin genetik algoritma kullanılarak seçilebileceği gösterilmiştir.

References

  • Goldberg, D.E., Genetic Algorithms in Search, Optimization and Machine Learning, pp. 1-7, AddisonWesley Press, USA, 1989.
  • Koza, John R., Genetic Programming: On the Programming of Computers by Means of Natural Selection, pp. 1-21, The MIT Press, Cambridge, 1992.

Optimization of explosive mass in explosive forming process by using genetic algorithm

Year 2011, Volume: 27 Issue: 4, 286 - 291, 01.08.2011

Abstract

In this study, by using genetic algorithm, optimization of explosive mass in explosive forming technique, which is used for production of large parts in especially aerospace industries today, is done. Genetic algorithm is an artificial intelligence optimization technique applied in very different science branches for more than twenty years. In this method, codes of genetic operators like selection, crossover and mutation happened in nature, adapted to computer environment are used. Explosive forming is a nontraditional production technique in which only female die (sometimes only male die) is produced and then put with the forming plate on the bottom of a digged hole. The transmitting medium (most of the time water) and explosion pressure are used as a male die. In explosive forming operation, explosive mass is the main variable that determines the operational cost. Therefore it is very important to make explosive mass minimum. Explosive forming can be assumed to be a type of deep drawing process and by using deep drawing formulas and explosion pressure formulas, it is shown that part parameters can be chosen by genetic algorithm to make explosive mass minimum.

References

  • Goldberg, D.E., Genetic Algorithms in Search, Optimization and Machine Learning, pp. 1-7, AddisonWesley Press, USA, 1989.
  • Koza, John R., Genetic Programming: On the Programming of Computers by Means of Natural Selection, pp. 1-21, The MIT Press, Cambridge, 1992.
There are 2 citations in total.

Details

Other ID JA79ZY93NM
Journal Section Article
Authors

Orhan Gülcan

Nihat Gemalmayan This is me

Publication Date August 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 27 Issue: 4

Cite

APA Gülcan, O., & Gemalmayan, N. (2011). Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 27(4), 286-291.
AMA Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. August 2011;27(4):286-291.
Chicago Gülcan, Orhan, and Nihat Gemalmayan. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27, no. 4 (August 2011): 286-91.
EndNote Gülcan O, Gemalmayan N (August 1, 2011) Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27 4 286–291.
IEEE O. Gülcan and N. Gemalmayan, “Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 27, no. 4, pp. 286–291, 2011.
ISNAD Gülcan, Orhan - Gemalmayan, Nihat. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27/4 (August 2011), 286-291.
JAMA Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27:286–291.
MLA Gülcan, Orhan and Nihat Gemalmayan. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 27, no. 4, 2011, pp. 286-91.
Vancouver Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27(4):286-91.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.