BibTex RIS Kaynak Göster

Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu

Yıl 2011, Cilt: 27 Sayı: 4, 286 - 291, 01.08.2011

Öz

Bu çalışmada, genetik algoritma kullanılarak, günümüzde özellikle uçak sanayinde büyük parçaların üretiminde kullanılan patlayıcı yardımı ile form verme tekniğinde patlayıcı kütlesinin optimizasyonu yapılmıştır. Genetik algoritma yirmi yıldan fazla süredir farklı bilim dallarına uygulanan bir yapay zeka optimizasyon tekniğidir. Bu metotta, doğada meydana gelen seçme, çaprazlama ve mutasyon gibi genetik operatörlerin bilgisayar ortamına uyarlanmış kodları kullanılır. Patlayıcı yardımı ile form verme sadece dişi kalıbın (bazen sadece erkek kalıbın) üretildiği ve form verilecek parça ile birlikte daha önceden kazılmış bir çukurun tabanına konulduğu alışılmamış bir imal usulüdür. Basıncı transfer eden ara ortam (çoğu zaman su) ve patlama basıncı erkek kalıbın işlevini görür. Patlayıcı yardımı ile form verme operasyonunda, patlayıcı kütlesi işlem maliyetini belirleyen temel değişkendir. Dolayısıyla, patlayıcı kütlesini asgariye indirmek çok önemlidir. Patlayıcı yardımı ile form verme bir nevi derin çekme işlemi gibi düşünülmüştür ve derin çekme formülleri ve patlama basıncı formülleri kullanılarak, patlayıcı kütlesini minimum yapmak için parça parametrelerinin genetik algoritma kullanılarak seçilebileceği gösterilmiştir.

Kaynakça

  • Goldberg, D.E., Genetic Algorithms in Search, Optimization and Machine Learning, pp. 1-7, AddisonWesley Press, USA, 1989.
  • Koza, John R., Genetic Programming: On the Programming of Computers by Means of Natural Selection, pp. 1-21, The MIT Press, Cambridge, 1992.

Optimization of explosive mass in explosive forming process by using genetic algorithm

Yıl 2011, Cilt: 27 Sayı: 4, 286 - 291, 01.08.2011

Öz

In this study, by using genetic algorithm, optimization of explosive mass in explosive forming technique, which is used for production of large parts in especially aerospace industries today, is done. Genetic algorithm is an artificial intelligence optimization technique applied in very different science branches for more than twenty years. In this method, codes of genetic operators like selection, crossover and mutation happened in nature, adapted to computer environment are used. Explosive forming is a nontraditional production technique in which only female die (sometimes only male die) is produced and then put with the forming plate on the bottom of a digged hole. The transmitting medium (most of the time water) and explosion pressure are used as a male die. In explosive forming operation, explosive mass is the main variable that determines the operational cost. Therefore it is very important to make explosive mass minimum. Explosive forming can be assumed to be a type of deep drawing process and by using deep drawing formulas and explosion pressure formulas, it is shown that part parameters can be chosen by genetic algorithm to make explosive mass minimum.

Kaynakça

  • Goldberg, D.E., Genetic Algorithms in Search, Optimization and Machine Learning, pp. 1-7, AddisonWesley Press, USA, 1989.
  • Koza, John R., Genetic Programming: On the Programming of Computers by Means of Natural Selection, pp. 1-21, The MIT Press, Cambridge, 1992.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79ZY93NM
Bölüm Makale
Yazarlar

Orhan Gülcan

Nihat Gemalmayan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 27 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Gülcan, O., & Gemalmayan, N. (2011). Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 27(4), 286-291.
AMA Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Ağustos 2011;27(4):286-291.
Chicago Gülcan, Orhan, ve Nihat Gemalmayan. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27, sy. 4 (Ağustos 2011): 286-91.
EndNote Gülcan O, Gemalmayan N (01 Ağustos 2011) Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27 4 286–291.
IEEE O. Gülcan ve N. Gemalmayan, “Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 4, ss. 286–291, 2011.
ISNAD Gülcan, Orhan - Gemalmayan, Nihat. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27/4 (Ağustos 2011), 286-291.
JAMA Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27:286–291.
MLA Gülcan, Orhan ve Nihat Gemalmayan. “Patlayıcı yardımı Ile Form Vermede patlayıcı kütlesinin Genetic Algoritma kullanılarak Optimizasyonu”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 4, 2011, ss. 286-91.
Vancouver Gülcan O, Gemalmayan N. Patlayıcı yardımı ile form vermede patlayıcı kütlesinin genetic algoritma kullanılarak optimizasyonu. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27(4):286-91.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.