BibTex RIS Cite

Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi

Year 2011, Volume: 27 Issue: 3, 228 - 233, 01.06.2011

Abstract

M.Ö. 8. yüzyılda Roma İmparatoru Julius Ceasar’ın adına Ceasarea adı verilen Kayseri, tam 2000 yıldır bu isim ile anılmaktadır. İlk yerleşim yeri şimdiki şehir merkezinden 20 km kuzey doğuda bulunan Kaniş Höyüğü olan Kayseri, M.Ö. 2800 yılından günümüze kadar sırasıyla Hititler, Frigler, Asurlular, Lidyalılar, Medler, Persler, Cappacodia Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar, Karamanoğulları ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış güzel bir Anadolu şehridir. Bir sanayi ve ticaret merkezi olan Kayseri, güçlü bir ekonomiye sahip olmasına rağmen meyvecilik açısından istenilen düzeye ulaşamamış, bu noktada mevcut potansiyelini hakkıyla kullanamamıştır. Meyvecilik alanları 6.207 ha olup, toplam arazi varlığının % 0,9’unu oluşturmaktadır. Meyveler arasında en fazla yetiştirilen tür 94 bin tonu aşan üretimi ile elma olup ikinci sırada kayısı yer almaktadır. Bu türlerle birlikte kiraz da bölgeye iyi uyum sağlayabilecek bir tür olarak değerlendirilebilir. Bölge ekolojisine uygun türler arasında erik, armut ve ceviz de yer almaktadır. Bahse konu türlerde yöreye uygun çeşitlerin belirlenmesinde Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi’nin katkısı zaman içinde kendisini gösterecektir. Hazırlanan bu çalışma ile Kayseri ili tarımsal alt yapısı ve ekolojisi meyvecilik açısından tartışılmış ve genel bir analiz yapılmıştır.

References

  • Anonim, Kayseri li Tar m Master Plan (2003-2010), 2003. 2. Anonim, Kayseri l Özel daresi Stratejik Plan (2006- 2010), 2006. 3. Anonim, http://www.mta.gov.tr/v1.0/bolgeler/sivas/index.php?id =kayseri_genel_jeoloji&m=3, 2010. 4. Günen, Y., M Dayan kl k Islah . Ege Üniv. Ziraat Fak. Der., 40: 25- 32, 2003. ve

Analysis of Kayseri province in terms of fruit growing potential

Year 2011, Volume: 27 Issue: 3, 228 - 233, 01.06.2011

Abstract

Kayseri, called Ceasarea on behalf of the Roman Emperor Julius Ceasar in BC 8th century, has been commemorated with this name for 2000 years. The first settlement was Mound Poodle which is 20 km northeast of the present city center. Kayseri is a nice Anatolian province which hosted the Hittites, Phrygians, Assyrians, Lydians, Medes, Persians, Cappacodia Kingdom, Romans, Byzantines, Seljuks, Mongols, Karamanoglu seigniory, and Ottoman civilizations from BC 2800 to the present, respectively. Although, Kayseri is an industrial and commercial center and has a strong economy, it couldn’t reached the desired level in terms of fruit growing and couldn’t use the existing potential at this point. Fruit growing area is 6.207 ha and this is 0,9% of total land of Kayseri. Fruit species that the most produced is apple with exceed 94.000 tons and is followed by apricot. In addition to that species cherry also considered as a good adaptable fruit species. Plum, pear and walnut are among species which are suitable in this region ecology. Seyrani Agricultural Faculty of Erciyes University will determine suitable cultivars to the region in these species in time. In this study, fruit growing in Kayseri province was discussed for agricultural substructure and ecology and a general analysis was made.

References

  • Anonim, Kayseri li Tar m Master Plan (2003-2010), 2003. 2. Anonim, Kayseri l Özel daresi Stratejik Plan (2006- 2010), 2006. 3. Anonim, http://www.mta.gov.tr/v1.0/bolgeler/sivas/index.php?id =kayseri_genel_jeoloji&m=3, 2010. 4. Günen, Y., M Dayan kl k Islah . Ege Üniv. Ziraat Fak. Der., 40: 25- 32, 2003. ve
There are 1 citations in total.

Details

Other ID JA82AU58PB
Journal Section Article
Authors

Kadir Uğurtan Yılmazan This is me

Aydın Uzun This is me

Publication Date June 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 27 Issue: 3

Cite

APA Yılmazan, K. U., & Uzun, A. (2011). Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 27(3), 228-233.
AMA Yılmazan KU, Uzun A. Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. June 2011;27(3):228-233.
Chicago Yılmazan, Kadir Uğurtan, and Aydın Uzun. “Kayseri ili’nin Meyvecilik Potansiyeli açısından Analizi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27, no. 3 (June 2011): 228-33.
EndNote Yılmazan KU, Uzun A (June 1, 2011) Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27 3 228–233.
IEEE K. U. Yılmazan and A. Uzun, “Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 27, no. 3, pp. 228–233, 2011.
ISNAD Yılmazan, Kadir Uğurtan - Uzun, Aydın. “Kayseri ili’nin Meyvecilik Potansiyeli açısından Analizi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 27/3 (June 2011), 228-233.
JAMA Yılmazan KU, Uzun A. Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27:228–233.
MLA Yılmazan, Kadir Uğurtan and Aydın Uzun. “Kayseri ili’nin Meyvecilik Potansiyeli açısından Analizi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 27, no. 3, 2011, pp. 228-33.
Vancouver Yılmazan KU, Uzun A. Kayseri ili’nin meyvecilik potansiyeli açısından analizi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2011;27(3):228-33.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.