Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU

Yıl 2009, Cilt: 25 Sayı: 1, 48 - 58, 01.02.2009

Öz

Bu çalışmada, Ekim 2007 tarihinde, Mardin Sultanköy kaynak sularından toplanan endemik tatlısu salyangozu Pseudamnicola bilgini'nin total vücut lipitleri, ince tabaka kromatografi ile fraksiyonlandı. Salyangozun, total vücut lipitleri ile fosfolipit ve nötral lipit fraksiyonundaki yağ asitleri gaz kromatografi ve gaz kromatografi-kütle spektrometresi ile analizlendi. Analizlerde, doymuş yağ asitlerinden C12:0, C13:0, C14:0, C15:0, C16:0, C17:0, C18:0; tekli doymamış yağ asitlerinden C16:1ω7, C18:1ω9, C20:1ω9 ve çoklu doymamış yağ asitlerinden C18:2ω6, C18:3ω3, C20:2ω6, C20:3ω6, C20:4ω6, C20:5ω3 ve C22:6ω3 asitler tespit edildi. Tek karbonlu ve 20 karbonlu çoklu doymamış yağ asitlerinin yapıları, gaz kromatografi-kütle spektrometre ile doğrulandı. Analizlerde elde edilen yağ asitlerinin yüzde değerleri birbirleri ile karşılaştırıldı. Yüzde dağılımda en çok C18:1ω9 (%16.2- %33.0), C16:0 (%21.3-%24.0) ve C18:2ω6 (%8.5-%14.5) asitler tespit edildi.

Kaynakça

  • Ekman S., Zoogeography of the Sea, 417, Plenum Pres, London, 1953.
  • Vernberg W.B. and Vernberg F.J., Environmental Physiology of Marine Animals, 346, Springer, Berlin, 1972.
  • Khlebovich V.V., The Critical Salinity of Biological Processes, 230, Nauka, Leningrad, 1974.
  • Schütt H. and Şeşen R., Theodoxus in South-Eastern Anatolia, TURKEY (Gastropoda:Prosobranchia, Neritidae), Basteria, 53, 39-46, 1989.
  • Yıldırım M.Z., Türkiye Prosobranchia (Gastropoda: Mollusca) Türleri ve Zoocoğrafik Yayılışları. Tr. J. of Zoology, 3, 877-900, 1999.
  • Johns R.B., Nichols P.D. and Perry G.J., Fatty acid components of nine species of molluscs of the littoral zone from Australian waters. Comp. Biochem. Physiol., 65B, 207-214, 1980.
  • Fried B., Rao K.S. and Sherma J., Fatty acid composition of Biomphalaria glabrata (Gastropoda: Planorbidae) fed hen’s egg yolk versus leaf lettuce. Comp. Biochem. Physiol., 101A, 351-352, 1992a.
  • Fried B., Rao K.S. and Sherma J., Fatty acid composition of two strains of Helisoma trivolis (Gastropoda). Biochem. Syts. and Ecol., 20(6), 553-557, 1992b.
  • Fried B., Rao K.S., Sherma J. and Huffmani J.E., Fatty acid composition of Goniobasis virginica, Physa sp. and Viviparus malleatus (Mollusca:Gastropoda) from lake Musconetcong, New Jersey. Biochem. Syts. and Ecol., 21(8), 809-812, 1993.
  • Dembitsky V.M., Kashin A.G. and Stefanow K., Comparative investigation of phospholipids and fatty acids of freshwater molluscs from Volga River Basin. Comp. Biochem. Physiol., 102B (1), 193-198, 1992.
  • Dembitsky V.M., Rezanka T. and Kashin A.G., Comparative study of the endemic freshwater fauna of lake Baikal-IV. Phospholipids and fatty acid composition of two gastropod molluscs of the genus Valvata. Comp. Biochem. Physiol., 107B, 325-330, 1994.
  • Voogt P.A., Lipids: Their distribution and metabolism in the Mollusca. In Metabolic Biochemistry and Molecular Biomechanics (Ed. by Hochachke, P. W.), 1, 329-370. Academic Press, NewYork, 1983
  • Mitra S. and Sur R.K., Changes in the lipid and carbohydrate contents of the digestive gland during aestivation of two gastropods Achatina fulica and Pila globosa. Environ. Ecol., 7, 658-662, 1989.
  • Bligh E.G. and Dyer W.J., A rapid method of total lipid extraction and purification. Can. J. of Biochem. and Physiol, 37, 911-917, 1959.
  • Stanley-Samuelson D. W. and Dadd R.H., Long chain polyunsaturated fatty acids: Patterns of occurrence in insects. Biochemistry, 13, 549-558, 1983.
  • De Moreno J.E.A., Pollero R.J., Moreno V.J. and Brenner R.R., Lipids and fatty acids of the mussel (Mytilus platensis d’Orbigny) from South Atlantic waters. J. Exp. Mar. Biol. Ecol., 263-276, 1980.
  • Pollero R.J., Brenner R.R. and Gros G.E., Seasonal changes in lipid and fatty acid composition of the freshwater mollusc Diplodom patagonicus. Lipids, 16(2), 109-113,1981.
  • Pollero R.J., Irazu C.E. and Brenner R.R., Effect of sexual stage on lipids and fatty acids of Diplodon delodontus. Comp. Biochem. Physiol., 76B, 927-931, 1983.
  • Misra S., Ghosh K.M., Choudhury A., Dutta K.A., Pal K.P. and Ghosh A., Fatty acids from Macoma sp. of bivalve mollusc. J. Sci. Food Agric., 36, 1193-1196, 1985.
  • Abad M., Ruiz C., Martinez D., Mosquera G. and Sanchez J.L., Seasonal variation of lipid classes and fatty acids in flat oyster Ostrea edulis from San Cibrian (Galicia, SPAIN). Comp. Biochem. Physiol., 110C (2), 109-118, 1995.
  • Dembitsky V.M., Rezanka T. and Kashin A.G., Fatty acid and phospholipids composition of freshwater molluscs Anadonta piscinalis and Limnaea fragilis from the River Volga. Comp. Biochem. Physiol., 105B, 3(4), 597-601, 1993.
  • Isay V.S. and Busarova N.G., Study on fatty acids composition of marine organisms–I. Unsaturated fatty acids of Japan Sea invertebrates. Comp. Biochem. Physiol., 77B, (4), 803-810, 1984.
  • Michaud M.R. and Denlinger D.L., Oleic acid is elevated in cell membranes during rapid cold-hardening and pupal diapause in the flesh fly, Sarcophaga crassipalpis. J. of Insect Physiol., 52,1073–1082, 2006.
  • Go J.V., Rezanka T., Srebnik M. and Dembitsky V.M., Variability of fatty acid component of marine and freshwater gastropod species from the littoral zone of the Red Sea, Mediterranean Sea and Sea of Galilee. Biochem. Syts. and Ecol., 30, 819-835, 2002.
  • Stanley D.W. and Miller J.S., Eicosanoids in animal reproduction, what can we learn from invertebrates? In (Ed by Rowley, A. F., Kuhn, H. and Schewe, T.) Eicosanoids and Related Compounds in Plants and Animals. Portland Press, 183-196, 1998.
  • Ackman R.G. and Hooper S.N., Non-methylene-interrupted fatty acids in lipids of shallow water marine invertebrates: a comparison of two molluscs with the sand shrimp. Comp. Biochem. Physiol., 46B, 153-165, 1973.
  • Zhukova N.V., The pathway of the biosynthesis of non-methylene-interrupted dienoic fatty acids in molluscs. Comp. Biochem. Physiol., 110B, 801-804, 1991.
  • Pazos J.A., Sanches L.J., Roman G., Perez-Parelle M.L. and Abad M., Seasonal changes in lipid classes and fatty acids composition in digestive gland of Pecten maximus. Comp. Biochem. Physiol., 134B, 367-380, 2003.

FATTY ACID COMPOSITION OF FRESHWATER SNAIL Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA), ENDEMIC IN SOUTHEAST ANATOLIA, TURKEY

Yıl 2009, Cilt: 25 Sayı: 1, 48 - 58, 01.02.2009

Öz

In this study, body lipids of an endemic freshwater snail Pseudamnicola bilgini collected from Sultanköy in Mardin in October 2007 were fractionated by thin layer chromatography. Total lipids, fractionated lipids such as phospholipids and neutral lipids of whole snail were analyzed by capillary gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. In the analysis, C12:0, C13:0, C14:0, C15:0, C16:0, C17:0, C18:0 saturated fatty acids; C16:1ω7, C18:1ω9, C20:1ω9 monounsaturated fatty acids and C18:2ω6, C18:3ω3, C20:2ω6, C20:3ω6, C20:4ω6, C20:5ω3, C22:6ω3 polyunsaturated fatty acids were found. The structures of odd-numbered fatty acids and C20 polyunsaturated fatty acids were confirmed by gas chromatography-mass spectrometry. The percentages of fatty acids in the lipid fractions were compared with each other. In the analyses, C18:1ω9 (16.2%-33.0%), C16:0 (21.3%-24.0%) and C18:2ω6 (8.5%-14.5%) acids were the most abundant components.

Kaynakça

  • Ekman S., Zoogeography of the Sea, 417, Plenum Pres, London, 1953.
  • Vernberg W.B. and Vernberg F.J., Environmental Physiology of Marine Animals, 346, Springer, Berlin, 1972.
  • Khlebovich V.V., The Critical Salinity of Biological Processes, 230, Nauka, Leningrad, 1974.
  • Schütt H. and Şeşen R., Theodoxus in South-Eastern Anatolia, TURKEY (Gastropoda:Prosobranchia, Neritidae), Basteria, 53, 39-46, 1989.
  • Yıldırım M.Z., Türkiye Prosobranchia (Gastropoda: Mollusca) Türleri ve Zoocoğrafik Yayılışları. Tr. J. of Zoology, 3, 877-900, 1999.
  • Johns R.B., Nichols P.D. and Perry G.J., Fatty acid components of nine species of molluscs of the littoral zone from Australian waters. Comp. Biochem. Physiol., 65B, 207-214, 1980.
  • Fried B., Rao K.S. and Sherma J., Fatty acid composition of Biomphalaria glabrata (Gastropoda: Planorbidae) fed hen’s egg yolk versus leaf lettuce. Comp. Biochem. Physiol., 101A, 351-352, 1992a.
  • Fried B., Rao K.S. and Sherma J., Fatty acid composition of two strains of Helisoma trivolis (Gastropoda). Biochem. Syts. and Ecol., 20(6), 553-557, 1992b.
  • Fried B., Rao K.S., Sherma J. and Huffmani J.E., Fatty acid composition of Goniobasis virginica, Physa sp. and Viviparus malleatus (Mollusca:Gastropoda) from lake Musconetcong, New Jersey. Biochem. Syts. and Ecol., 21(8), 809-812, 1993.
  • Dembitsky V.M., Kashin A.G. and Stefanow K., Comparative investigation of phospholipids and fatty acids of freshwater molluscs from Volga River Basin. Comp. Biochem. Physiol., 102B (1), 193-198, 1992.
  • Dembitsky V.M., Rezanka T. and Kashin A.G., Comparative study of the endemic freshwater fauna of lake Baikal-IV. Phospholipids and fatty acid composition of two gastropod molluscs of the genus Valvata. Comp. Biochem. Physiol., 107B, 325-330, 1994.
  • Voogt P.A., Lipids: Their distribution and metabolism in the Mollusca. In Metabolic Biochemistry and Molecular Biomechanics (Ed. by Hochachke, P. W.), 1, 329-370. Academic Press, NewYork, 1983
  • Mitra S. and Sur R.K., Changes in the lipid and carbohydrate contents of the digestive gland during aestivation of two gastropods Achatina fulica and Pila globosa. Environ. Ecol., 7, 658-662, 1989.
  • Bligh E.G. and Dyer W.J., A rapid method of total lipid extraction and purification. Can. J. of Biochem. and Physiol, 37, 911-917, 1959.
  • Stanley-Samuelson D. W. and Dadd R.H., Long chain polyunsaturated fatty acids: Patterns of occurrence in insects. Biochemistry, 13, 549-558, 1983.
  • De Moreno J.E.A., Pollero R.J., Moreno V.J. and Brenner R.R., Lipids and fatty acids of the mussel (Mytilus platensis d’Orbigny) from South Atlantic waters. J. Exp. Mar. Biol. Ecol., 263-276, 1980.
  • Pollero R.J., Brenner R.R. and Gros G.E., Seasonal changes in lipid and fatty acid composition of the freshwater mollusc Diplodom patagonicus. Lipids, 16(2), 109-113,1981.
  • Pollero R.J., Irazu C.E. and Brenner R.R., Effect of sexual stage on lipids and fatty acids of Diplodon delodontus. Comp. Biochem. Physiol., 76B, 927-931, 1983.
  • Misra S., Ghosh K.M., Choudhury A., Dutta K.A., Pal K.P. and Ghosh A., Fatty acids from Macoma sp. of bivalve mollusc. J. Sci. Food Agric., 36, 1193-1196, 1985.
  • Abad M., Ruiz C., Martinez D., Mosquera G. and Sanchez J.L., Seasonal variation of lipid classes and fatty acids in flat oyster Ostrea edulis from San Cibrian (Galicia, SPAIN). Comp. Biochem. Physiol., 110C (2), 109-118, 1995.
  • Dembitsky V.M., Rezanka T. and Kashin A.G., Fatty acid and phospholipids composition of freshwater molluscs Anadonta piscinalis and Limnaea fragilis from the River Volga. Comp. Biochem. Physiol., 105B, 3(4), 597-601, 1993.
  • Isay V.S. and Busarova N.G., Study on fatty acids composition of marine organisms–I. Unsaturated fatty acids of Japan Sea invertebrates. Comp. Biochem. Physiol., 77B, (4), 803-810, 1984.
  • Michaud M.R. and Denlinger D.L., Oleic acid is elevated in cell membranes during rapid cold-hardening and pupal diapause in the flesh fly, Sarcophaga crassipalpis. J. of Insect Physiol., 52,1073–1082, 2006.
  • Go J.V., Rezanka T., Srebnik M. and Dembitsky V.M., Variability of fatty acid component of marine and freshwater gastropod species from the littoral zone of the Red Sea, Mediterranean Sea and Sea of Galilee. Biochem. Syts. and Ecol., 30, 819-835, 2002.
  • Stanley D.W. and Miller J.S., Eicosanoids in animal reproduction, what can we learn from invertebrates? In (Ed by Rowley, A. F., Kuhn, H. and Schewe, T.) Eicosanoids and Related Compounds in Plants and Animals. Portland Press, 183-196, 1998.
  • Ackman R.G. and Hooper S.N., Non-methylene-interrupted fatty acids in lipids of shallow water marine invertebrates: a comparison of two molluscs with the sand shrimp. Comp. Biochem. Physiol., 46B, 153-165, 1973.
  • Zhukova N.V., The pathway of the biosynthesis of non-methylene-interrupted dienoic fatty acids in molluscs. Comp. Biochem. Physiol., 110B, 801-804, 1991.
  • Pazos J.A., Sanches L.J., Roman G., Perez-Parelle M.L. and Abad M., Seasonal changes in lipid classes and fatty acids composition in digestive gland of Pecten maximus. Comp. Biochem. Physiol., 134B, 367-380, 2003.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Diğer ID JA82MP57EU
Bölüm Makale
Yazarlar

İhsan Ekin Bu kişi benim

Mehmet Başhan Bu kişi benim

Rıdvan Şeşen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ekin, İ., Başhan, M., & Şeşen, R. (2009). GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 48-58.
AMA Ekin İ, Başhan M, Şeşen R. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2009;25(1):48-58.
Chicago Ekin, İhsan, Mehmet Başhan, ve Rıdvan Şeşen. “GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola Bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25, sy. 1 (Şubat 2009): 48-58.
EndNote Ekin İ, Başhan M, Şeşen R (01 Şubat 2009) GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25 1 48–58.
IEEE İ. Ekin, M. Başhan, ve R. Şeşen, “GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 25, sy. 1, ss. 48–58, 2009.
ISNAD Ekin, İhsan vd. “GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola Bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25/1 (Şubat 2009), 48-58.
JAMA Ekin İ, Başhan M, Şeşen R. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2009;25:48–58.
MLA Ekin, İhsan vd. “GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola Bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 25, sy. 1, 2009, ss. 48-58.
Vancouver Ekin İ, Başhan M, Şeşen R. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN ENDEMİK OLAN TATLISU SALYANGOZU Pseudamnicola bilgini (SCHÜTT, 1992) (GASTROPODA: PROSOBRANCHIA)’NİN YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2009;25(1):48-5.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.