Bu çalışma, Diyarbakır’da ambalajsız olarak satışa sunulan çökeleklerin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 30 adet çökelek peynir örneği kullanılmıştır. Koliform ve fekal orjinli Escherichia coli varlığının belirlenmesi En Muhtemel Sayı esasına göre yapılmıştır. Mikroorganizma sayımları Plak Kültürü Metoduna göre yapılarak, sonuçlar Koloni Oluşturan Birim (kob) olarak değerlendirilmiştir. Örneklerde toplam mikroorganizma sayısı 8.49±0.79 log kob/g, heterofermentatif laktik asit bakterileri 8.58±0.98 log kob/g, psikrofilik bakteriler 8.51±0.83 log kob/g, proteolitik bakteriler 8.49±0,83 log kob/g, maya-küf 6.67±0.86 log kob/g, Staphylococcus aureus 7.53±1.12 log kob/g, Salmonella sp. 7.80±0.64 log kob/g, Bacillus sp. 7.70±1.35 log kob/g, Clostridium sp. 7.81±1.05 log kob/g, Escherichia coli % 23.3, koliform bakteri sayısı % 23.3 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; taze çökelek peynir örneklerinin hijyenik açıdan çok düşük kaliteli oldukları tespit edilmiştir
This study was carried out to determine the microbioligal quality of “cokelek” cheese, which is sold without packaging in Diyarbakır. In study used total of 30 samples of ‘’cokelek’’ cheeses. Coliform bacteria and the determination of being of faecal E. coli are made by using most probable number (EMS) methods. The microorganism counts by using plate counts techniques, the results have been evaluated as a cob. The In the samples as a average of total microorganism 8.49±0.79 log cfu/g, heterofermentatif lactic acid bacteria 8.58±0.98 log cfu/g, psycofilic bacteria 8.51±0.83 log cfu/g, proteolitic bacteria 8.49±0,83 log cfu/g, mould-yeast 6.67±0.86 log cfu/g, Staphylococcus aureus 7.53±1.12 log cfu/g, Salmonella sp. 7.80±0.64 log cfu/g, Bacillus sp. 7.70±1.35 log cfu/g, Clostridium sp. 7.81±1.05 log cfu/g, Escherichia coli % 23.3, coliforms bacteria % 23.3 were determined respectively. In conclusion, the samples of fresh cokelek cheeses were determine that had very low hygienic quality.
Diğer ID | JA82KV92DK |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.