BibTex RIS Kaynak Göster

PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI

Yıl 2007, Cilt: 23 Sayı: 1, 86 - 94, 01.02.2007

Öz

Bu çalışmada eğitim amaçlı üç katlı bir insan asansörü prototipinin programlanabilir lojik kontrolör (PLC) kullanılarak kumandası gerçekleştirilmiştir. Asansörün otomatik olarak çalıştırılabilmesi için gerekli olan ve otomasyonu sağlayan Merdiven Diyagramı bilgisayar ortamında hazırlanıp test edildikten sonra PLC’ye yüklenmiştir. Laboratuar boyutlarında geliştirilmiş olan üç katlı asansör sisteminde bir doğru akım motoru, her katta birer sensor, asansör içinde ve katlarda bulunan kumanda anahtarları ve ikaz lambaları gibi ana elemanlardan oluşmaktadır. Yapılan çalışma sonunda çeşitli kontrol tekniklerinin de geliştirilebileceği, görsel bir asansör eğitim seti gerçekleştirilmiştir.

DESIGN AND APPLICATION OF A PLC CONTROLLED ELEVATOR EDUCATION SET

Yıl 2007, Cilt: 23 Sayı: 1, 86 - 94, 01.02.2007

Öz

In this study, a PLC controlled elevator education set has been designed and implemented. Ladder diagram for automatic operation of elevator has been prepared and tested on a PC. The prototype of elevator includes a direct current motor, three sensors used at every floor and inside and outside of elevator control unit. Visual elevator set developed can be used to implement different control techniques for education purposes at undergraduate level.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83BD83DB
Bölüm Makale
Yazarlar

İlhami Çolak Bu kişi benim

Ramazan Bayındır Bu kişi benim

Sezai Kuruşçu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çolak, İ., Bayındır, R., & Kuruşçu, S. (2007). PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 23(1), 86-94.
AMA Çolak İ, Bayındır R, Kuruşçu S. PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2007;23(1):86-94.
Chicago Çolak, İlhami, Ramazan Bayındır, ve Sezai Kuruşçu. “PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23, sy. 1 (Şubat 2007): 86-94.
EndNote Çolak İ, Bayındır R, Kuruşçu S (01 Şubat 2007) PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23 1 86–94.
IEEE İ. Çolak, R. Bayındır, ve S. Kuruşçu, “PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 23, sy. 1, ss. 86–94, 2007.
ISNAD Çolak, İlhami vd. “PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23/1 (Şubat 2007), 86-94.
JAMA Çolak İ, Bayındır R, Kuruşçu S. PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2007;23:86–94.
MLA Çolak, İlhami vd. “PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 23, sy. 1, 2007, ss. 86-94.
Vancouver Çolak İ, Bayındır R, Kuruşçu S. PLC KONTROLLÜ ASANSÖR EĞİTİM SETİ TASARIMI VE UYGULAMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2007;23(1):86-94.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.