Abstract: Modelling microwave assisted extraction (MAE) of phenolics from dandelion (Taraxacum officinale) was carried out via response surface methodology in this study. Face-centered composite design was used to optimize the MAE factors as temperature of extraction, time of extraction, concentration of solvent and ratio between solid and solvent. Process factors of the MAE were optimized for maximum total phenolic content (TPC) of the dandelion extract. When the relationship between independent parameters and response was examined, the model calculated for TPC was found to be significant (p<0.0001). It was determined that the most significant factor is extraction temperature for the extraction of phenolics from the dandelion by MAE. The most insignificant parameter was determined as solid-to-solvent ratio parameter in MAE. Experimentally found and predicted data were found to be compatible with each other. It shows success of both the model and the optimization. The TPC yield was obtained as 1.26 mmol TR/g-dried sample in optimum MAE conditions. Consequently, the modeled method can be used for the extraction of phenolics from the dandelion in the pharmaceutical and food industries.
Microwave-Assisted Extraction Dandelion Total Phenolic Content Response Surface Methodology
The author thanks Istanbul University-Cerrahpaşa, Department of Analytical Chemistry for sharing their research infrastructures.
Bu çalışmada, karahindibadan (Taraxacum officinale) fenoliklerin mikrodalga destekli ekstraksiyonunun (MAE) modellenmesi, yanıt yüzey metodolojisi ile gerçekleştirilmiştir. Ekstraksiyon sıcaklığı, ekstraksiyon süresi, çözücü konsantrasyonu ve katı ile çözücü arasındaki oran gibi MAE faktörlerini optimize etmek için yüz merkezli kompozit tasarım kullanıldı. MAE'nin işlem faktörleri, karahindiba ekstraktının maksimum toplam fenolik içeriği (TPC) için optimize edildi. Bağımsız parametreler ile yanıt arasındaki ilişki incelendiğinde TPC için hesaplanan model anlamlı bulundu (p<0,0001). MAE ile karahindibadan fenoliklerin ekstraksiyonunda en önemli faktörün ekstraksiyon sıcaklığı olduğu belirlenmiştir. MAE'de en önemsiz parametre katı-çözücü oranı parametresi olarak belirlendi. Deneysel olarak bulunan ve tahmin edilen verilerin birbiriyle uyumlu olduğu görülmüştür. Bu sonuç, hem modelin hem de optimizasyonun başarısını gösterir. TPC verimi, optimum MAE koşullarında 1.26 mmol TR/g kurutulmuş numune olarak elde edildi. Sonuç olarak, modellenen yöntem, farmasötik ve gıda endüstrilerinde karahindibadan fenoliklerin ekstraksiyonu için kullanılabilir bir yöntemdir.
Mikrodalga-Destekli Ekstraksiyon Karahindiba Toplam Fenolik İçerik Yanıt Yüzey Metodolojisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 38 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.