Research Article

Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi

Volume: 6 Number: 1 April 21, 2018
TR EN

Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi

Abstract


Çalışmamızın amacı; tekerlekli sandalye kullanıcısı sporcular ile spor yapmayan tekerlekli sandalye kullanıcısı bireylerin öz yeterlilik düzeylerinin ve başa çıkma stratejilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya tekerlekli sandalye kullanan 50 birey dahil edilmiştir. Bireyler en az 2 yıldır aktif olarak spor yapan ve spor yapmayan bireyler olarak 2 gruba ayrılmıştır. Sosyodemografik bilgi formu, Öz Etkililik-Yeterlilik Ölçeği (ÖEYÖ) ve Başa Çıkma Stratejisi Ölçeği (BÇSÖ) kullanılmıştır. Sonuç: Spor yapmayan tekerlekli sandalye kullanan bireylerin ise yaş ortalamaları 32.9±8.99’dur ve ortalama 9.55±9.75 yıldır tekerlekli sandalye kullanmaktadır. Spor yapan tekerlekli sandalye kullanan bireyler ile spor yapmayan tekerlekli sandalye kullanan bireyler arasında ÖEYÖ alt ölçeklerinden “davranışa başlama” ve” davranışı sürdürme” alt ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; “davranışı tamamlama”, “engellerle mücadele” alt ölçeklerinde ve ÖEY toplam puanında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). BÇSÖ alt ölçeklerinden “sosyal destek arama” ve “kaçınma” ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; “problem çözme” alt ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Tartışma: Çalışmamızda sporun tekerlekli sandalye kullanan bireylerde öz yeterlilik düzeylerini ve problemlerle başa çıkma becerilerini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle bedensel engelli bireylerin spor yapmaya yönlendirilmesinin onların yapıcı ve işlevsel problem çözme becerisi kazanmasına yardımcı olacağı düşüncesindeyiz. Bedensel engelli bireylerin spor yapmaya yönlendirilmesini ve bu konuda desteklenmesini önermekteyiz.



Keywords

References

  1. Adamo, D. E., & Martin, B. J. (2009). Position sense asymmetry. Exp Brain Res, 192(1), 87-95.
  2. Amirkhan, J. H. (1994). Criterion validity of a coping measure. J Pers Assess, 62(2), 242-261.
  3. Aysan, F. (2003). Başaçıkma Stratejisi Ölçeğinin Türkçe Formunun Oluşturulması. Ege Eğitim Dergisi, 3(1).
  4. Barkley, J. E., Salvy, S.-J., & Roemmich, J. N. (2012). The effect of simulated ostracism on physical activity behavior in children. Pediatrics, 129(3), e659-e666.
  5. Bishop, M. (2005). Quality of life and psychosocial adaptation to chronic illness and disability preliminary analysis of a conceptual and theoretical synthesis. Rehabil Couns Bull, 48(4), 219-231.
  6. Byrne, B. (2000). Relationship between anxiety, fear, selfesteem, and coping strategies in adolescence. Adolescence, 35(137), 201.
  7. Canan, F. (2010). The influence of sports on anxiety, depression, and perceived problem solving ability. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 11(1), 38-43.
  8. Ergun, N. (2011). Bedensel engellilerde sportif aktiviteler ve klasifikasyon. Uluslararası Katılımlı Engellilerde Beden Eğitim ve Spor Kongresi Kongre Kitabı (s. 42-47).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 21, 2018

Submission Date

September 27, 2017

Acceptance Date

December 10, 2017

Published in Issue

Year 2018 Volume: 6 Number: 1

APA
Bayraktar, Ş., & Öksüz, Ç. (2018). Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 6(1), 25-30. https://doi.org/10.30720/ered.417668
AMA
1.Bayraktar Ş, Öksüz Ç. Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018;6(1):25-30. doi:10.30720/ered.417668
Chicago
Bayraktar, Şule, and Çiğdem Öksüz. 2018. “Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik Ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 6 (1): 25-30. https://doi.org/10.30720/ered.417668.
EndNote
Bayraktar Ş, Öksüz Ç (April 1, 2018) Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 6 1 25–30.
IEEE
[1]Ş. Bayraktar and Ç. Öksüz, “Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 25–30, Apr. 2018, doi: 10.30720/ered.417668.
ISNAD
Bayraktar, Şule - Öksüz, Çiğdem. “Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik Ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 6/1 (April 1, 2018): 25-30. https://doi.org/10.30720/ered.417668.
JAMA
1.Bayraktar Ş, Öksüz Ç. Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018;6:25–30.
MLA
Bayraktar, Şule, and Çiğdem Öksüz. “Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik Ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 6, no. 1, Apr. 2018, pp. 25-30, doi:10.30720/ered.417668.
Vancouver
1.Şule Bayraktar, Çiğdem Öksüz. Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018 Apr. 1;6(1):25-30. doi:10.30720/ered.417668

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1