Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GELENEKSEL SAFRANBOLU EVİ’NİN İŞLEVSEL DÖNÜŞÜMÜNDE ERGONOMİK TASARIM FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: CURTLAR EVİ ÖRNEĞİ

Yıl 2018, , 163 - 175, 29.12.2018
https://doi.org/10.33439/ergonomi.481130

Öz



Ergonomi bilimi fizyolojik, anatomik, psikolojik,
sosyolojik ve teknik verilerden yararlanarak yaşanabilir ve konfor
standartları yüksek çevreler oluşturmak için çeşitli çalışmalar
gerçekleştirmektedir. İnsan-çevre arasındaki uyumun sağlanması kullanıcı memnuniyeti
açısından büyük önem taşımaktadır. Tasarımda ergonomiye ise, mekansal
konforun sağlanması yolu ile kullanım kolaylığı oluşturma noktasında
erişilmektedir. Mekansal konfor, insan ihtiyaçlarının hangi ölçüde
karşılanabildiği, mekanın hangi eylemlere olanak tanıdığı, kullanıcı
davranışlarını nasıl etkilediği ile doğrudan ilişki içerisindedir. Bu
bağlamda insan antropometrisine uygun, görsel, işitsel ve ısıl konfor
koşullarının sağlandığı mekanların tasarlanması, ergonomi konusunun mimarlık
alanındaki sorumluluğu olmaktadır.


Günümüz hayat koşullarının getirisi ile yaşam şekli,
kamusal alanların daha sık kullanıldığı bir biçeme dönüşmüştür. Modern
insanın yaşam döngüsünde, yemek yeme alışkanlığı da değişmiş; şekli, süresi,
ekonomik koşullar çerçevesinde daha çok çeşitlenmiştir. İhtiyaçlar
beraberinde her geçen gün daha çok restoran açılmakta ve daha fazla insan
yemek yeme ihtiyaçlarını sosyal hayatlarının bir parçası olarak açılan bu
kamusal mekanlarda gidermektedir.


Bu çalışmada; işlev değişikliği ile restoran olarak
hizmet vermeye başlayan, geleneksel Safranbolu evinin tasarımını etkileyen
ergonomik ölçütlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi
hedeflenmiştir. Restoran çalışanları ve kullanıcıların görüşlerine yapılan
anket çalışması ile ulaşılmış, yerinde gözlem ve ölçüm yöntemleri
kullanılarak ergonomik faktörler değerlendirilmiştir. Çalışma
sonucunda; yapının mekansal, görsel, işitsel ve ısısal konfor koşullarını
nasıl karşıladığı değerlendirilmiş ve elde edilen bulgular üzerinden çeşitli
yorumlar geliştirilmiştir.

Gerçekleştirilen tüm
çalışmalar sonucunda, tarihi dokuda yer alan yapının çeşitli sebepler ile
köklü işlevsel dönüşümünün zorlaştığı ve bu durumun sahip olabileceği
potansiyelin altında bir performans sergilemesine yol açtığı gözlenmiştir.


Kaynakça

  • Albayrak, N. (2012). Konut Mutfakları İç Mekân Tasarımında Ergonomik İlkeler. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.ASHRAE Handboo - Fundamentals (1993), ‘’Physigological Principles And Thermal Comfort’’, AtlantaBaytin, Nesil. 1988. "Mimarlık - Ergonomi - Antropometri ilişkisi." İTÜ Milli Prodüktivite Merkezi 1. Ulusal Ergonomi Kongresi. Ankara; MPM.Chiara, D ,J., Panero, J., Zelnik, M., 1995, Time Saver Standarts for Housing and Residental Development, Second Edition Dinç., Ö., 1998, Tünel kalıplı teknolojilerle üretilen konutlarda mutfakların incelenmesi sf.46.Dizdar, E,N, 2003, İş Güvenliği, Dilara Yayınevi ve Matbacılık, TrabzonErkan, Necmettin, 2001, Ergonomi, Milli Prodüktivite Yayınları, Ankara. Ertürk, A. E. B. (2010). Safranbolu'da Su Mimarisi: Havuzlu Oda/Sofa-Havuzlu Selamlık Köşkü. Erdem, 10(56). Galip, A., Gültekin, T. (2015). Günümüz Restoran Tasarımında Kriterler. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 251-258.Galip, A., Gültekin, T., Özkoçak V., (2016) Ergonomik Restoran Tasarımında Antropometrinin Önemi. Antropoloji Dergisi, 31, 61-70. Günay, R. (1999). Türk Ev Geleneği Ve Safranbolu Evleri. Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.Grandjean, E., 1973, Ergonomics of The Home, Francis and Taylor, London. Neufert, E. (2008). Yapı Tasarımı Temel Bilgileri. Güven Yayıncılık.Önal A., (2007). Restoranın tarihi veya mucize çorba, Zaman Gazetesi Pazar eki, 12 Ağustos 2007.Sirel, Ş. (1992). Mutfak ve Banyoda Aydınlatma.Ş.İkbal (Aytekin), Konut Mutfaklarında ergonomik Tasarım Yaklaşımı, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü 1988 sf.71-72Ünügür, S, M., 1997, “Mutfak ve Ergonomik Çözümlenmesi”, Yapı 188, Ek 3. Yıldırım K., 1999, Günümüz Konut Mutfağında Donatı Elemanları Üzerine Bir Araştırma, Politeknik Dergisi.
Yıl 2018, , 163 - 175, 29.12.2018
https://doi.org/10.33439/ergonomi.481130

Öz

Kaynakça

  • Albayrak, N. (2012). Konut Mutfakları İç Mekân Tasarımında Ergonomik İlkeler. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.ASHRAE Handboo - Fundamentals (1993), ‘’Physigological Principles And Thermal Comfort’’, AtlantaBaytin, Nesil. 1988. "Mimarlık - Ergonomi - Antropometri ilişkisi." İTÜ Milli Prodüktivite Merkezi 1. Ulusal Ergonomi Kongresi. Ankara; MPM.Chiara, D ,J., Panero, J., Zelnik, M., 1995, Time Saver Standarts for Housing and Residental Development, Second Edition Dinç., Ö., 1998, Tünel kalıplı teknolojilerle üretilen konutlarda mutfakların incelenmesi sf.46.Dizdar, E,N, 2003, İş Güvenliği, Dilara Yayınevi ve Matbacılık, TrabzonErkan, Necmettin, 2001, Ergonomi, Milli Prodüktivite Yayınları, Ankara. Ertürk, A. E. B. (2010). Safranbolu'da Su Mimarisi: Havuzlu Oda/Sofa-Havuzlu Selamlık Köşkü. Erdem, 10(56). Galip, A., Gültekin, T. (2015). Günümüz Restoran Tasarımında Kriterler. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 251-258.Galip, A., Gültekin, T., Özkoçak V., (2016) Ergonomik Restoran Tasarımında Antropometrinin Önemi. Antropoloji Dergisi, 31, 61-70. Günay, R. (1999). Türk Ev Geleneği Ve Safranbolu Evleri. Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.Grandjean, E., 1973, Ergonomics of The Home, Francis and Taylor, London. Neufert, E. (2008). Yapı Tasarımı Temel Bilgileri. Güven Yayıncılık.Önal A., (2007). Restoranın tarihi veya mucize çorba, Zaman Gazetesi Pazar eki, 12 Ağustos 2007.Sirel, Ş. (1992). Mutfak ve Banyoda Aydınlatma.Ş.İkbal (Aytekin), Konut Mutfaklarında ergonomik Tasarım Yaklaşımı, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü 1988 sf.71-72Ünügür, S, M., 1997, “Mutfak ve Ergonomik Çözümlenmesi”, Yapı 188, Ek 3. Yıldırım K., 1999, Günümüz Konut Mutfağında Donatı Elemanları Üzerine Bir Araştırma, Politeknik Dergisi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri / Research Articles
Yazarlar

Selda Cansu Temel 0000-0001-5712-9778

Çiğdem Canbay Türkyılmaz 0000-0002-8697-1259

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 9 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Temel, S. C., & Canbay Türkyılmaz, Ç. (2018). GELENEKSEL SAFRANBOLU EVİ’NİN İŞLEVSEL DÖNÜŞÜMÜNDE ERGONOMİK TASARIM FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: CURTLAR EVİ ÖRNEĞİ. Ergonomi, 1(3), 163-175. https://doi.org/10.33439/ergonomi.481130

Dergi yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Bu sayılara ek olarak Editörler Kurulu’nun kararıyla, Ulusal Ergonomi Kongresi’nde sunulan bildiriler “Özel Sayı” olarak yayımlanabilmektedir.