Dağdeviren, İ. and İ. Erdoğan, Antepfıstığı Yetiştiriciliği, GAP Bölgesinde Sulu Koşullarda Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri, T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü, 1996.
Lemaistre, J., Le pistachier: étude bibliographique, Fruits, 14(2), 57-77, 1959.
Özbek, S. and M. Ayfer, Türkiye’de Antep fıstığı (Pistacia vera L.) anaçları ve aşı tekniği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı Fasikül, 4, 189-214, 1959.
Ak, B. and N. Kaşka, Antepfıstığı yetiştiriciliğinde sık dikimin verime etkisi üzerinde bir araştırma, 1, 13-16, 1992.
FAOSTAT, Production quantities of Pistachios by country (1994-2018), http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize [Erişim Tarihi: 01/09/2020], 2020.
Arpacı, S., H. Tekin, and H. Atlı, Türkiye’de Yabani Pistacia Türlerinin Yayilim Alanları, Situ Projesi Gelişme Raporu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlügü, Gaziantep, 1997.
Atlı, H.S. and S. Arpacı, Antepfıstığında Hasat, in Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gaziantep, 2001.
Karaca, R., Antepfıstığı Hasadı İşleme Tekniği ve Muhafazası, Antepfıstığı Yetiştirme Tekniği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 4, 89-103, 1995.
Sabancı, A. and M. Çelik, Antepfıstığı üretiminde mekanizasyon ve değerlendirme işlemlerinde kullanılan makine özellikleri, Tarımsal Mekanizasyon, 9, 58-70, 1985.
Yılmaz, A.E. and Z. Köksal, Antep Fıstığı İşleme Sanayi Atıksularının Sürekli Elektrokoagülasyon Prosesi ile Arıtımına Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, 1, 95-103, 2017.
Türkyılmaz, M., UV/klor ileri oksidasyon prosesi ile Antep fıstığı işleme tesis atıksularının arıtımı, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
Şengül, F. and E. Küçükgül, Çevre Mühendisliginde Fiziksel Kimyasal Temel İşlemler ve Süreçler, DEÜ Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, 253, İzmir, 1995.
Eckenfelder, W.W., Industrial Water Poluttion Control, MC Graw-Hill, 1989.
APHA, Standard methods for the examination of water and wastewater, American Public Health Association (APHA), Washington, DC, USA, 2005.
Rover, M.R. and R.C. Brown, Quantification of total phenols in bio-oil using the Folin–Ciocalteu method, Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 104, 366-371, 2013.
Clesceri, L., Standard methods for the biooxidation of phenol, Biotechnology and Bioengineering, 1989.
Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment
Year 2020,
Volume: 3 Issue: 4, 209 - 216, 31.12.2020
This study was carried out in two stages; in the first stage of the study, wastewater characterization of wastewater originating from the pistachio industry was primarily completed, and in the second stage, chemical pre-treatment studies were completed. Pistachio wastewater used in the study was obtained from a pistachio processing factory located in Gaziantep province. In chemical treatment studies, montmorillonite clay, AlCl3, Al2(SO4)3, Fe2(SO4)3 and FeCl3 were used as coagulants. As a result of chemical treatability tests, AlCl3 was determined to be the best coagulant. With AlCl3 at optimum dosage and optimum pH value, 99.6% suspended solid (SS) removal efficiency, 65.8% chemical oxygen demand (COD) removal efficiency and 85.5% total phenol (TP) removal efficiency were obtained.
Dağdeviren, İ. and İ. Erdoğan, Antepfıstığı Yetiştiriciliği, GAP Bölgesinde Sulu Koşullarda Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri, T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü, 1996.
Lemaistre, J., Le pistachier: étude bibliographique, Fruits, 14(2), 57-77, 1959.
Özbek, S. and M. Ayfer, Türkiye’de Antep fıstığı (Pistacia vera L.) anaçları ve aşı tekniği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı Fasikül, 4, 189-214, 1959.
Ak, B. and N. Kaşka, Antepfıstığı yetiştiriciliğinde sık dikimin verime etkisi üzerinde bir araştırma, 1, 13-16, 1992.
FAOSTAT, Production quantities of Pistachios by country (1994-2018), http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize [Erişim Tarihi: 01/09/2020], 2020.
Arpacı, S., H. Tekin, and H. Atlı, Türkiye’de Yabani Pistacia Türlerinin Yayilim Alanları, Situ Projesi Gelişme Raporu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlügü, Gaziantep, 1997.
Atlı, H.S. and S. Arpacı, Antepfıstığında Hasat, in Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gaziantep, 2001.
Karaca, R., Antepfıstığı Hasadı İşleme Tekniği ve Muhafazası, Antepfıstığı Yetiştirme Tekniği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 4, 89-103, 1995.
Sabancı, A. and M. Çelik, Antepfıstığı üretiminde mekanizasyon ve değerlendirme işlemlerinde kullanılan makine özellikleri, Tarımsal Mekanizasyon, 9, 58-70, 1985.
Yılmaz, A.E. and Z. Köksal, Antep Fıstığı İşleme Sanayi Atıksularının Sürekli Elektrokoagülasyon Prosesi ile Arıtımına Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, 1, 95-103, 2017.
Türkyılmaz, M., UV/klor ileri oksidasyon prosesi ile Antep fıstığı işleme tesis atıksularının arıtımı, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
Şengül, F. and E. Küçükgül, Çevre Mühendisliginde Fiziksel Kimyasal Temel İşlemler ve Süreçler, DEÜ Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, 253, İzmir, 1995.
Eckenfelder, W.W., Industrial Water Poluttion Control, MC Graw-Hill, 1989.
APHA, Standard methods for the examination of water and wastewater, American Public Health Association (APHA), Washington, DC, USA, 2005.
Rover, M.R. and R.C. Brown, Quantification of total phenols in bio-oil using the Folin–Ciocalteu method, Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 104, 366-371, 2013.
Clesceri, L., Standard methods for the biooxidation of phenol, Biotechnology and Bioengineering, 1989.
Tırınk, S., Nuhoğlu, A., & Kul, S. (2020). Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. Environmental Research and Technology, 3(4), 209-216. https://doi.org/10.35208/ert.800721
AMA
Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. December 2020;3(4):209-216. doi:10.35208/ert.800721
Chicago
Tırınk, Sevtap, Alper Nuhoğlu, and Sinan Kul. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology 3, no. 4 (December 2020): 209-16. https://doi.org/10.35208/ert.800721.
EndNote
Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S (December 1, 2020) Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. Environmental Research and Technology 3 4 209–216.
IEEE
S. Tırınk, A. Nuhoğlu, and S. Kul, “Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment”, ERT, vol. 3, no. 4, pp. 209–216, 2020, doi: 10.35208/ert.800721.
ISNAD
Tırınk, Sevtap et al. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology 3/4 (December 2020), 209-216. https://doi.org/10.35208/ert.800721.
JAMA
Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. 2020;3:209–216.
MLA
Tırınk, Sevtap et al. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology, vol. 3, no. 4, 2020, pp. 209-16, doi:10.35208/ert.800721.
Vancouver
Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. 2020;3(4):209-16.