Research Article

FEN BİLGİSİ ÖĞRENCİLERİNİN, HIZ, SABİT HIZ, SÜRAT VE YER DEĞİŞTİRME KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ

Volume: 9 Number: 2 December 1, 2007
  • Ali Yıldız
  • Erdoğan Büyükkasap
  • Mehmet Erkol
  • Semih Dikel
EN TR

FEN BİLGİSİ ÖĞRENCİLERİNİN, HIZ, SABİT HIZ, SÜRAT VE YER DEĞİŞTİRME KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ

Öz

Fen eğitimindeki son araştırmalar özellikle çocukların, bilim insanlarının-kinden farklı, değişmez düşüncelere sahip oldukları durumlarla; olgularla ve olay-larla ilgilenmektedir. Öğrencilerin düşüncelerinin araştırılması, etkin bir öğretim metodunun oluşturulmasında önemli bir unsurdur. Bu araştırmanın amacı, 2005-2006 öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan ve mekanik dersi almış öğrencilerin hız, sabit hız, sürat, ivme, yer değiştirme ve yol hakkındaki düşüncele-rini araştırarak anlama düzeylerini belirlemektir. Araştırmaya toplam 157 öğrenci katılmıştır. Araştırmada öğrenci düşüncelerini eksik bilgiden, hatadan ve tahmin-den ayırt ederek geçerli ve güvenilir bir şekilde tespit etmek için iki ve üç aşamalı sorular kullanılmıştır. Her soru için alınan alternatif öğrenci cevaplarının analizi yapılarak birbirine yakın olan cevaplar gruplandırılmıştır. Her soru için verilen alternatif cevapları, bu cevapları veren öğrenci sayılarını ve yüzdelerini gösteren tablolar hazırlanmıştır. Her tablonun bitiminde tablodaki bulgularla ilgili gerekli yorum ve açıklamalar yapılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin hız, sabit hız, sürat, ivme, yer değiştirme ve yol kavramlarını tam olarak anlayamadıklarını, öğ-renme düzeylerinin düşük olduğunu ve bu kavramlarla ilgili alternatif düşüncelere sahip olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anderson, B. (1986). The experiential gestalt of causation: A Common core to pupils′ preconceptions in science. European Journal of Science Education, 8 (2), 155-171.
  2. Arons, A. (1981). Thinking, reasoning and understanding in introductory physics courses. Physics Teacher, 166-172.
  3. Arons, A. B. (1990). A Guide to Inroductory Physics Teaching. John Wiley, New York.
  4. Borghi, L., De Ambrossi, A., Massara, C. I. (1993). Understanding average speed : a study on students aged 11 to 12 years. Physics Education. 28, 33 - 38.
  5. Champagne, A., Gunstone, R., Klopfer, L. (1983). Naive knowledge and science learning. Research in Science and Technological Education, 1 (2), 173-183.
  6. Clough, E., Driver, R., Wood-Robinson, C. (1987). How do children’s scientific ideas change over time? School Science Review. 69, 255-267.
  7. Gagliardi, M., Gallina, G., Guidino, P. Piscitelli, S. (1989). Forze , Deformazioni, Movimento. Emme Ed., Torino.
  8. McDermott, L.C. (1990). Research and computer-based instruction : opportunity for interaction Am. J. Phys., 58, 452.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Authors

Ali Yıldız This is me

Erdoğan Büyükkasap This is me

Mehmet Erkol This is me

Semih Dikel This is me

Publication Date

December 1, 2007

Submission Date

April 12, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 9 Number: 2

APA
Yıldız, A., Büyükkasap, E., Erkol, M., & Dikel, S. (2007). FEN BİLGİSİ ÖĞRENCİLERİNİN, HIZ, SABİT HIZ, SÜRAT VE YER DEĞİŞTİRME KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 1-12. https://izlik.org/JA49CX38XH