Research Article

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ TEMEL MATEMATİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE KAVRAM ÖĞRENİM DÜZEYLERİ

Volume: 9 Number: 2 December 1, 2007
  • Mustafa Kandemir
EN TR

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ TEMEL MATEMATİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE KAVRAM ÖĞRENİM DÜZEYLERİ

Öz

Bu araştırma, Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğrenim gören öğretmen adaylarının matematik dersine karşı olan tutumlarını ve bazı temel kavramlar üzerindeki anlama seviyelerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma, Amasya Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğrenim gören 229 öğretmen adayına uygulanmış bir çalışmadır. Bu çalışmada, öğrencilerin matematik dersine karşı olan tutumlarını belirlemek için tutum anketi ve temel matematik dersine ait bazı kavramların öğrenim düzeylerini tespit etmek için çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test kullanılmıştır. Bu anketin uygulanması neticesinde öğrencilerin, matematik dersine karşı yeterli sayılabilecek bir oranda olumlu tutum içerisinde oldukları ancak kavramların anlaşılması ve yorumlanması bakımından yeterli kazanıma sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Başar, M., Ünal. M., Yalçın, M., (2002). ilköğretim kademesiyle başlayan matema- tik korkusunun nedenleri V. Fen Bil. ve Matematik Eğt. Kong. ODTÜ Eğt. Fak.s. 927-932.
  2. Başer, N., Yavuz, G. (2003) “Öğretmen adaylarının matematik dersine yönelik tu- tumları” http://www.matder.org.tr/bilim/oamdyt.asp?ID=11, (05.07.2006).
  3. Brown, C. A., Baird, J. (1993). “Inside the teacher: Knowledge, beliefs, and attitudes” in Research ideas in the classroom High school mathematics, Macmillan: New York. İçinden, Doğan, M, 2002
  4. Doğan, M. (2000). “Eğitim fakültelerinde okuyan aday öğretmenlerin matematiğe karşı tutumları” Hacettepe Ün. IV. Fen Bil. Eğt. Kong. s. 551–555.
  5. Gökdere, M. (2004). “Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen Öğretmenlerinin Eğitimle- rine Yönelik bir Model Önerisi”, (doktora tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü, KTÜ, Trabzon.
  6. Güzel, E. B., Alkan, H. (2004) .Matematik öğretiminde gerçekleştirilen öğrenme etkinlikleri ile yapısalcı yaklaşımın örneklenmesi, Marmara Ünv. Atatürk Eğt. Fak. VI. U. Fen B. ve Mat. Eğt. Kon., s. 671-677.
  7. Kandemir, M. (2004). Matematikte kavram kalıcılığı, Gazi Ün. Kastamonu Eğt.
  8. Derg. c:12, no.2, s. 397-416.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Authors

Mustafa Kandemir This is me

Publication Date

December 1, 2007

Submission Date

April 12, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 9 Number: 2

APA
Kandemir, M. (2007). SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ TEMEL MATEMATİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE KAVRAM ÖĞRENİM DÜZEYLERİ. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 13-32. https://izlik.org/JA24KN52MK