Research Article

Suça Eğilimi Olan Lise Öğrencilerinin Ailelerine İlişkin Algıları

Volume: 17 Number: 1 July 23, 2015
EN TR

Suça Eğilimi Olan Lise Öğrencilerinin Ailelerine İlişkin Algıları

Öz

Bu araştırmanın amacı, suça itilmiş ve suça eğilimli olan lise öğrencilerinin ailelerine ilişkin algılarının belirlenmesidir. Veriler, 2011-2012 öğretim yılı bahar döneminde beş lisede öğrenim görmekte olan 142 öğrenciden elde edilmiştir. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak Türker (1977) tarafından geliştirilmiş olan Sosyoekonomik Bakımdan Dezavantajlı Öğrenciler Formu kullanılmıştır. Forma verilen cevaplara ilişkin frekans ve yüzdeler hesaplanacaktır. Sonuçta suça itilmiş ve suça eğilimli olan lise öğrencilerinin aileleriyle ilişkilerine ilişkin en olumlu algılamalarının ailenin kendileriyle ilgili düşünce, karar ve davranışlardan en uygun olanları seçeceğine ve en doğruyu yapacağına güvenmesi, ailenin derslerdeki başarı durumuyla ilgilenmesine ve evden uzakta kalındığında doğru hareket edileceğine anne ve babaların güvenmelerine ait olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alexander, K. L., Entwisle, D. R., & Dauber, S. (2002). On the success of failure: A reassessment of the effects of retention in the primary grades. (2nd.ed.). New York: Cambridge University Press.
  2. Domina, T. (2005). Leveling the home advantage: Assessing the effectiveness of parental involvement in elementary school. Sociology of Education, 78, 233–249.
  3. -
  4. Englund, M. M., Luckner, A. E., Whaley, G. J. L., & Egeland, B. (2004). Children’s achievement in early elementary school: Longitudinal effects of parental involvement, expectations, and quality of assistance. Journal of Educational Psychology, 96, 723–730.
  5. Entwisle, D. R. (1995). The role of schools in sustaining early childhood program benefits. Future of Children, 5, 133–144.
  6. Entwisle, D. R., & Alexander, K. L. (1989). Early schooling as a “critical period” phenomenon. K. K. Namboodiri & R. G. Corwin (Eds.), Sociology of education and socialization (pp. 27-55). Greenwich : JAI Press.
  7. -
  8. Falbo, T., Lein, L., & Amador, N. A. (2001). Parental involvement during the transition to high school. Journal of Adolescent Research, 16, 511–529.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 23, 2015

Submission Date

April 28, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 17 Number: 1

APA
Aslan, S. (2015). Suça Eğilimi Olan Lise Öğrencilerinin Ailelerine İlişkin Algıları. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 282-294. https://doi.org/10.17556/jef.88333