BibTex RIS Cite

Farklı Hammadde Kaynaklarından Kitinin Saflaştırılması ve Tekstil Uygulamaları

Year 2016, , 46 - 56, 20.06.2016
https://doi.org/10.18185/eufbed.51784

Abstract

Dünyada çapında, büyük miktarda yengeç, karides ve mantar gibi ürünler değerlendirilmeden çevreye atılmaktadır. Günümüzde atıkların yeniden değerlendirilmelerinin gündeme gelmesiyle birlikte, bu ürünlerden yeni ürünler elde edilmektedir. Bu ürünlerin başında kitin ve türevleri gelmektedir. Kitin, çeşitli alanlarda yüksek kullanım potansiyeline sahip bir materyaldir. Mantarların hücre duvarlarının, böceklerin ve eklem bacaklıların dış iskeletlerinin yapısında ve deniz omurgasızlarının kabuklarının temel yapısında bulunmaktadır. Bu araştırmada, kitinin kristal yapıları, mantar ve kabuklu canlılardan sentezi ve tekstil sektöründeki uygulamalarından bahsedilmiştir.

References

  • Adams, D.J., 2004. Fungal Cell Walls Chitinases And Glucanases. Microbiology, 150, 2029 2035.
  • Aranaz, I.,Mengíbar, M., Harris, R., Paños, I., Miralles, B., Acosta, N., Galed, G., Heras, A., 2009. Functional Characterization of Chitin and Chitosan. Current Chemical Biology, 3, 203-230.
  • Arbia, W.,Arbia, L., Adour, L., Amrane, A., 2013. Chitin Extraction from Crustacean Shells Using Biological Methods. Food Technol. Biotechnol. 51 (1) 12–25.
  • Arda, M., 2015. Mantarların Morfolojik Özellikleri. Erişim Tarihi: 16.01.2016. http://www.mikrobiyoloji.org/TR/ Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F88 92433CFFA79D6F5E6C1B43FF380 B7B4044EFB0A3
  • Castro, M., Paulin, L., 2012. Is Chitosan a New Panacea Areas of Application. Erişim Tarihi: 20.12.2015. http://cdn.intechopen.com/pdfs- wm/40589.pdf
  • Cho, Y.I., No, H.K., Meyers, S.P., (1998), Physicochemical characteristics and functional properties of various commercial chitin and chitosan products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 3839-3843
  • Çağlar, Z., 2005. Trıchoderma Atrovırıde’den Elde Edilen Kitinazın Kısmi Saflaştırılması. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 75s, İstanbul.
  • Çay, A., Duran, K., 2004. Kitosanın Tekstilde Kullanım Olanakları. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 1, 25-27.
  • Reactiveand Functional Polymers, 46(1), 1–27.
  • Kurita, K., 2006. Chitin and Chitosan: Functional Biopolymers From Marine Crustaceans. Marine Biotechnology, 8, 203–226.
  • Kuzgun, N., İnanlı, G., 2013. Kitosan Üretimi ve Özellikleri İle Kitosanın Kullanım Alanları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6(2), 16-21.
  • Minke, M., Blackwell, J., 1978. Structure of alpha-chitin. Journal of Molecular Biology, 120(2), 167-181
  • Morfin, I., Hazot, P., Guillot, F., Soler, C., Korwin-Zmijowska, C., Tahiri K., 2002. Percolating Hydrogels For Tissue Engineering. European cells & materials Journal Impact Factor. 4, 55–56.
  • Oyar, P., 2015. Titantum ve Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 11(11), 151-159.
  • Özdemir, D., 2006. Kemiksi Dokuların Polimer Yöntemi ile Üretilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Özparlak, H., 2003. Böceklerde Kutikulanın Yapısı, Deri Değiştirme ve Diflubenzuron’un (DFB) Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi 21, 7-19.
  • Pacheco, N., Garnika-González, M., Ramírez Hernández, J.Y., Flores-Albino, B., Gimeno, M., Bárzana, E., Shirai, K., 2009.Effect of Temperature on Chitin and Astaxanthin Recoveries From Shrimp Waste Using Lactic Acid Bacteria. Bioresource Technology, 100, 2849–2854.
  • Patil, R.S., Ghormade, V., Deshpande, M.V., 2000. Chitin olytic Enzymes: an Exploration. Enzyme and Microbial Technology, 26, 473–483
  • Pinelli, S.A., Toledo, G.A., Esquerra, B.I., Luviano, S.A., Higuera, C.I., 1998. Shrimp Shell Waste as a Source of Chitin Biopolymers .Archivos Latinoamericanos de Nutriciόn, 48 (1), 58-61.
  • Protek, 2015. Enzimatik Analizler. Erişim Tarihi: 21.12.2015. http://www.protekanalitik.com/enz imatik-analizler,PR-201.html
  • Rabea, E.I., Badawy, E.T.M., Stevens, C.V., Smagghe, G., Steurbaut, W., 2003. Chitosan as Atimicrobial Agent: Applications and Mode of Action. Biomacromolecules, 4, 1457–1465.
  • Rinaudo, M. 2006. Chitin and Chitosan: Properties and Applications. Progress in Polymer Science, 31, 603-632.
  • Saito, Y., Putaux, J.L., Okano, T., Gaill, F. ve Chanzy, H., 1997. Structural Aspects of the Swelling of Beta Chitin in HCL andIts Conversion into Alpha Chitin. Macromolecules, 30(13), 3867-3873.
  • Sorlier, P., Denuzière, A., Viton, C., Domard, A., 2001. Relation Between the Degree of Acetylationand the Electrostatic Properties of Chitin And Chitosan. Biomacromolecules, 2, 765–772
  • Struszczyk,H.,Orlikowski, B.L,. Skrzypczak C., 2011. Chitosan in the Control of Soil-Borne Pathogens. Chitin Enzymology, 197-205.
  • Taş, S.G., Eraslan, T., Kösem, Y., Turan, V., 2012. Mantarlar Alemi (Fungi), Mantarların Metabolizması. Erişim tarihi:13.01.2016. https://yakupkosem.files.wordpress .com/2012/12/mantarlarfungi- alemi.docx
  • Varlık, C., Üçok, D., 2006. Biyolojik Katkı Maddesi Kitin. Dünya Gıda Dergisi, 2, 70-73.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö.,Mol, S., Baygar, T. 2004. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul pp.473-474.
  • Yıldız, P., Yangılar, F., 2014. Gıda Endüstrisinde Kitosanın Kullanımı. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 30(3), 198-206.
  • Zakaria, Z., 1997. Lactic Acid Purification of Chitin From Prawn Waste Usinga Horizontal Rotating Bioreactor. Ph. D. Thesis, Loughborough University.
Year 2016, , 46 - 56, 20.06.2016
https://doi.org/10.18185/eufbed.51784

Abstract

References

  • Adams, D.J., 2004. Fungal Cell Walls Chitinases And Glucanases. Microbiology, 150, 2029 2035.
  • Aranaz, I.,Mengíbar, M., Harris, R., Paños, I., Miralles, B., Acosta, N., Galed, G., Heras, A., 2009. Functional Characterization of Chitin and Chitosan. Current Chemical Biology, 3, 203-230.
  • Arbia, W.,Arbia, L., Adour, L., Amrane, A., 2013. Chitin Extraction from Crustacean Shells Using Biological Methods. Food Technol. Biotechnol. 51 (1) 12–25.
  • Arda, M., 2015. Mantarların Morfolojik Özellikleri. Erişim Tarihi: 16.01.2016. http://www.mikrobiyoloji.org/TR/ Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F88 92433CFFA79D6F5E6C1B43FF380 B7B4044EFB0A3
  • Castro, M., Paulin, L., 2012. Is Chitosan a New Panacea Areas of Application. Erişim Tarihi: 20.12.2015. http://cdn.intechopen.com/pdfs- wm/40589.pdf
  • Cho, Y.I., No, H.K., Meyers, S.P., (1998), Physicochemical characteristics and functional properties of various commercial chitin and chitosan products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 3839-3843
  • Çağlar, Z., 2005. Trıchoderma Atrovırıde’den Elde Edilen Kitinazın Kısmi Saflaştırılması. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 75s, İstanbul.
  • Çay, A., Duran, K., 2004. Kitosanın Tekstilde Kullanım Olanakları. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 1, 25-27.
  • Reactiveand Functional Polymers, 46(1), 1–27.
  • Kurita, K., 2006. Chitin and Chitosan: Functional Biopolymers From Marine Crustaceans. Marine Biotechnology, 8, 203–226.
  • Kuzgun, N., İnanlı, G., 2013. Kitosan Üretimi ve Özellikleri İle Kitosanın Kullanım Alanları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6(2), 16-21.
  • Minke, M., Blackwell, J., 1978. Structure of alpha-chitin. Journal of Molecular Biology, 120(2), 167-181
  • Morfin, I., Hazot, P., Guillot, F., Soler, C., Korwin-Zmijowska, C., Tahiri K., 2002. Percolating Hydrogels For Tissue Engineering. European cells & materials Journal Impact Factor. 4, 55–56.
  • Oyar, P., 2015. Titantum ve Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 11(11), 151-159.
  • Özdemir, D., 2006. Kemiksi Dokuların Polimer Yöntemi ile Üretilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Özparlak, H., 2003. Böceklerde Kutikulanın Yapısı, Deri Değiştirme ve Diflubenzuron’un (DFB) Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi 21, 7-19.
  • Pacheco, N., Garnika-González, M., Ramírez Hernández, J.Y., Flores-Albino, B., Gimeno, M., Bárzana, E., Shirai, K., 2009.Effect of Temperature on Chitin and Astaxanthin Recoveries From Shrimp Waste Using Lactic Acid Bacteria. Bioresource Technology, 100, 2849–2854.
  • Patil, R.S., Ghormade, V., Deshpande, M.V., 2000. Chitin olytic Enzymes: an Exploration. Enzyme and Microbial Technology, 26, 473–483
  • Pinelli, S.A., Toledo, G.A., Esquerra, B.I., Luviano, S.A., Higuera, C.I., 1998. Shrimp Shell Waste as a Source of Chitin Biopolymers .Archivos Latinoamericanos de Nutriciόn, 48 (1), 58-61.
  • Protek, 2015. Enzimatik Analizler. Erişim Tarihi: 21.12.2015. http://www.protekanalitik.com/enz imatik-analizler,PR-201.html
  • Rabea, E.I., Badawy, E.T.M., Stevens, C.V., Smagghe, G., Steurbaut, W., 2003. Chitosan as Atimicrobial Agent: Applications and Mode of Action. Biomacromolecules, 4, 1457–1465.
  • Rinaudo, M. 2006. Chitin and Chitosan: Properties and Applications. Progress in Polymer Science, 31, 603-632.
  • Saito, Y., Putaux, J.L., Okano, T., Gaill, F. ve Chanzy, H., 1997. Structural Aspects of the Swelling of Beta Chitin in HCL andIts Conversion into Alpha Chitin. Macromolecules, 30(13), 3867-3873.
  • Sorlier, P., Denuzière, A., Viton, C., Domard, A., 2001. Relation Between the Degree of Acetylationand the Electrostatic Properties of Chitin And Chitosan. Biomacromolecules, 2, 765–772
  • Struszczyk,H.,Orlikowski, B.L,. Skrzypczak C., 2011. Chitosan in the Control of Soil-Borne Pathogens. Chitin Enzymology, 197-205.
  • Taş, S.G., Eraslan, T., Kösem, Y., Turan, V., 2012. Mantarlar Alemi (Fungi), Mantarların Metabolizması. Erişim tarihi:13.01.2016. https://yakupkosem.files.wordpress .com/2012/12/mantarlarfungi- alemi.docx
  • Varlık, C., Üçok, D., 2006. Biyolojik Katkı Maddesi Kitin. Dünya Gıda Dergisi, 2, 70-73.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö.,Mol, S., Baygar, T. 2004. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul pp.473-474.
  • Yıldız, P., Yangılar, F., 2014. Gıda Endüstrisinde Kitosanın Kullanımı. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 30(3), 198-206.
  • Zakaria, Z., 1997. Lactic Acid Purification of Chitin From Prawn Waste Usinga Horizontal Rotating Bioreactor. Ph. D. Thesis, Loughborough University.
There are 30 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

İbrahim Üçgül

Sultan Aras

Dicle Özdemir Küçükçapraz This is me

Publication Date June 20, 2016
Published in Issue Year 2016

Cite

APA Üçgül, İ., Aras, S., & Özdemir Küçükçapraz, D. (2016). Farklı Hammadde Kaynaklarından Kitinin Saflaştırılması ve Tekstil Uygulamaları. Erzincan University Journal of Science and Technology, 9(1), 46-56. https://doi.org/10.18185/eufbed.51784