Conference Paper
BibTex RIS Cite

Investigation of Amounts of Vitamin A, vitamin E, Beta-carotene, Lycopene, Reduced and Oxidized Glutathione in Fruits of Viburnum opulus L.

Year 2016, , 111 - 117, 30.11.2016
https://doi.org/10.18185/eufbed.59250

Abstract

In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, beta-carotene, lycopene as well as reduced glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG) in the fruits of Viburnum opulus L. were determined by using High Performance Liquid Chromatography. The amounts of vitamin A, vitamin E, β-carotene, lycopene, GSH and GSSG in the fruits of Viburnum opulus L. of same kind which are grown in Bünyan, Develi and Melikgazi towns of Kayseri were observed to change between 0.10±0.01 - 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89 ± 0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g and 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g, respectively. Although, βcarotene, lycopene and GSH are significantly important for a healthy diet, high levels of GSSG is undesirable. In this case, according to our findings, nutritionally the most useful fruits of Viburnum opulus L. are of the areas of Melikgazi, Develi and Bünyan, respectively.

Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, BetaKaroten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması

Year 2016, , 111 - 117, 30.11.2016
https://doi.org/10.18185/eufbed.59250

Abstract

Bu çalışmada, Gilaburu (Viburnum Opulus L.) meyvelerindeki A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Kayserinin Bünyan, Develi ve Melikgazi ilçelerinde yetişen Gilaburu meyvelerindeki A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları sırasıyla 0.10±0.01 - 0.24±0.03 mg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 mg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 mg/g; 2.89±0.30 - 10.95±1.10 mg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 mg/g ve 19.16±1.57 - 23.40±3.38  mg/g arasında değiştiği gözlendi. Vitaminler, β-karoten, likopen ve GSH sağlıklı beslenme için oldukça önemli iken, GSSG miktarının yüksek olması ise istenmeyen bir durumdur. Bu durumda, beslenme açısından bulgularımıza göre en yararlı gilaburu meyvesinin sırasıyla Melikgazi, Develi ve Bünyan bölgesinin oldukları söylenebilir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Hayriye Boyacı This is me

Ebru Çöteli

Fikret Karataş

Publication Date November 30, 2016
Published in Issue Year 2016

Cite

APA Boyacı, H., Çöteli, E., & Karataş, F. (2016). Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, BetaKaroten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan University Journal of Science and Technology, 9(2), 111-117. https://doi.org/10.18185/eufbed.59250