Research Article

Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz

Volume: 18 Number: 2 December 30, 2022
TR EN

Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ekonomik büyümenin sağlanmasında yüksek teknolojili ürün ihracatı ile doğrudan yabancı yatırımların etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu kapsamda, yüksek teknolojili ürün ihracatı ve doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerine etkisi, 1992-2019 zaman aralığında E7 ülkeleri için incelenmiştir. Analiz aracı olarak Panel Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) modeli ve Dumitrescu-Hurlin Panel Nedensellik testi kullanılmıştır. Ampirik bulgulara göre, Panel ARDL testinde yüksek teknolojili ürün ihracatının ekonomik büyümeyi doğrudan yabancı yatırımlara göre daha fazla artırdığı sonucuna ulaşılırken; Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik analizi sonucuna göre, ekonomik büyüme ve yüksek teknolojili ürün ihracatı ile ekonomik büyüme ve doğrudan yabancı yatırımlar arasında çift yönlü bir nedensellik tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. ACQUAH, A. M., & IBRAHİM, M. (2020). Foreign Direct Investment, Economic Growth and Financial Sector Development in Africa. Journal of Sustainable Finance & Investment, 10(4), 315-334.
  2. ALECSANDRU STRAT, V., DAVIDESCU (ALEXANDRU), A., & PAUL (VASS), A. M. (2015). FDI and The Unemployment-A Causality Analysis for the Latest EU Members. Procedia Economics and Finance, 23, 635-643.
  3. ALFARO, L., CHANDA, A., OZCAN, S., & SAYEK, S. (2010). Does Foreign Direct Investment Promote Growth? Exploring The Role of Financial Markets on Linkages. Journal of Development Economics, 91(2), 242-256.
  4. ALGAN, N., MANGA, M., & TEKEOĞLU, M. (2017). Teknolojik Gelişme Göstergeleri ile Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. International Conference on Eurasian Economies 2017, İstanbul/Türkiye, 10-12 Temmuz 2017, 332-338.
  5. ALPER, A. E., & ORANSAY, G. (2015). Cari Açık ve Finansal Gelişmişlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi Ekseninde Değerlendirilmesi. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 2(1), 73-85.
  6. AYAYDIN, H. (2010). Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Türkiye Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (26), 1-13.
  7. BALASUBRAMANYAM, V., SALISU, M., & SAPSFORD, D. (1996). Foreign Direct Investment and Growth in EP And Is Countries. The Economic Journal, 106(434), 92-105.
  8. BALTAGI, B. H. (2005). Econometric Analysis of Panel Data. Cham: Springer Nature Switzerland AG.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2022

Submission Date

May 14, 2022

Acceptance Date

October 3, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 18 Number: 2

APA
Çeştepe, H., Tuzun, O., & Aybudak, H. G. (2022). Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 18(2), 1-15. https://izlik.org/JA82WU26PG
AMA
1.Çeştepe H, Tuzun O, Aybudak HG. Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz. ESAD. 2022;18(2):1-15. https://izlik.org/JA82WU26PG
Chicago
Çeştepe, Hamza, Osman Tuzun, and Huri Gül Aybudak. 2022. “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı Ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz”. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 18 (2): 1-15. https://izlik.org/JA82WU26PG.
EndNote
Çeştepe H, Tuzun O, Aybudak HG (December 1, 2022) Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 18 2 1–15.
IEEE
[1]H. Çeştepe, O. Tuzun, and H. G. Aybudak, “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz”, ESAD, vol. 18, no. 2, pp. 1–15, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82WU26PG
ISNAD
Çeştepe, Hamza - Tuzun, Osman - Aybudak, Huri Gül. “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı Ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 18/2 (December 1, 2022): 1-15. https://izlik.org/JA82WU26PG.
JAMA
1.Çeştepe H, Tuzun O, Aybudak HG. Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz. ESAD. 2022;18:1–15.
MLA
Çeştepe, Hamza, et al. “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı Ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz”. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 18, no. 2, Dec. 2022, pp. 1-15, https://izlik.org/JA82WU26PG.
Vancouver
1.Hamza Çeştepe, Osman Tuzun, Huri Gül Aybudak. Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyümeye Etkisi: E7 Ülkeleri Üzerine Ampirik Bir Analiz. ESAD [Internet]. 2022 Dec. 1;18(2):1-15. Available from: https://izlik.org/JA82WU26PG

Adress: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Fax: 0 374 253 45 21 E-mail: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Publish) : 1306-2174 ISSN (Electronic) : 1306-3553